Yngsta dottern har lärt sig cykla, börjat skolan och det betyder att det slutligen är dags för slutet på epoken "Barnsadel". För första gången sedan typ 2007 så har jag en pakethållare. Då tänkte jag att jag skulle använda den lite vettigt, antingen med en trälåda på, eller med sidväskor/panniers.

Men när jag kollar runt på cykelväskor är de flesta antingen rätt fula, eller rätt dyra. Eller, ofta, både och.

Jag tänker att det måste finnas billigare. Och kanske bättre, vem vet. Förr fanns det ju överskottslager man kunde handla billigt överblivet försvarsmaterial, och finns det några som gör ordentliga, hållbara prylar är det ju militären. Så jag letade runt och hittade inte mindre än två olika företag som sålde miltiärt överskott på nätet, svenska Röda Stjärnan och finska Varustuleka. Som spekulant på inte bara väska, utan också handskar, regnskydd och vinterskor väcktes hoppen om billiga klipp (Återkommer med skor och regnskyddsfynd senare i höst)

Så, sidväskor alltså. Nu är det väl ett par decennier sedan cyklande soldater var the thing, men ryggsäckar och sånt jox finns ju. Och lo, and behold, kolla vad jag hittade:

Östtyskland!

En östtysk (!) ryggsäck med det fantasieggande namnet "Sturmgepäck". Vad kan gå fel liksom?

Och priset! 79 spänn styck. Som hittat. Tittar man på Varustulekas reklambilder så hade de redan tänkt tanken:

Get two of these, attach them to your bike and hey presto, you have pannier bags for much less than the actual ones cost!

Jag var ju bara tvungen att testa och igår kom de, bägge två. Och efter lite pill så är de på plats. Så här ser det ut:

Dubbla väskor för under 200 spänn på plats.

Jag tyckte det blev rätt stylish och passade ihop snyggt på min Trek. Nu är det här ju egentligen en ryggsäck, men det var förvånansvärt enkelt att montera dem. Jag tog krokarna som ryggselen ska sitta i och la över pakethållaren. Två av remmarna som kom med väskan får fungera som fäste:

Enkel montering

Själva locket fästs med två remmar och under ytterlocket finns två ytterligare lock för att, ja, vet inte riktigt. Men det håller väl grejorna på plats.

Och som ni kanske ser är hela insidan klädd i plast, vilket också borde göra det hela förhållandevis vattensäkert:

Östtysk kvalitetsplast!

Det var egentligen bara några småmeck med att få fast väskan, först upptäckte jag redan på väg ut ur cykelförrådet att väskans krokar gillade att haka fast i ekrarna, vilket är en rätt dålig egenskap för en cykelväska:

Man vill ju gärna inte ha grejor i hjulen

Men med en tång och lite handkraft så vände jag det till en fördel, och hakade fast dem i staget till stänkskärmen. Presto, sitter väskan lite bättre:

Kroket böjdes sedan ännu tajtare runt staget

Sen skramlade den överblivna kroken rätt mycket när den slog i stänkskärmen, men det fixade sig med ett par buntband:

Inget mer skrammel.

Så, nu har jag nya väskor, för nästan inga pengar alls. Östtyska överblivna ryggsäckar får 10 ekrar av 10 möjliga i betyg än så länge, kan varmt rekommendera.

Ni hittar dem här och jag ser nu att de plockat bort ryggsäckselen och säljer dem separat. Vilket gör att väskan nu kostar 39 spänn istället. För dem som inte vill ha streckcammo, eller vad det är tänkt, så finns också polska väskor (cykelbild) för 139 spänn och brittiska för samma pris (cykelbild).

Återkommer efter höstens regn med en utförligare väder-och-vind recension.