Pling, tut eller bröl? Vi provar Orp smart horn

Kolla! En Orp! Läs om hur bra den är nedan. Bild från Orpland.com
*Kolla! En Orp! Läs om hur bra den är nedan. Bild från Orpland.com
*

Nu har jag testat det alternativa signalhornet Orp Smart Horn på cykeln. Är det lösningen på alla hörlursbeklädda fotgängare som råkar släntra ut i cykelbanan, eller är den konventionella ringklockan fortfarande bättre? Orp är en elektronisk ringklocka eller tuta som du styr med ett litet ankstjärtsliknande reglage bakpå enheten. Det har två lägen: ett för ett trevligt ”hej hej”-ljud och en siren som ska höras ordentligt in till bilkupéer och over-ear-hörlurar. Eftersom Orp dubblar som cykellampa av ”be seen”-typ blinkar också lysdioderna när du tutar, för lite extra uppmärksamhet.

I januari 2013 undrade jag i en post ifall ni läsare trodde att elektroniska ringklockan Orp Smart Horn var en bra ringklocka 2.0 eller bara ytterligare ett bidrag till ljudnedsmutsningen i städerna.

Svaret var ”Testa den”, men ni var i stort sett skeptiska. Då jag varit lite missnöjd med min egen ringklocka (den är för liten och låter lite klent) så slog jag till.

Orp var ett Kickstarterprojekt där man alltså själv kunde gå in och bidra ekonomiskt till utveckligen av den färdiga produkten. Efter åtskilliga mail om förseningar fick jag äntligen min Orp, mer än ett år senare.

Förpackningen är riktigt fin och själva Orpen laddas via mikro-USB innan jag du fäster den på styret. Stroppen är av mjukt gummi och den sitter riktigt bra på plats, som gjuten på styret.

Du måste slå på Orp med den lilla strömbrytaren och du möts av ett litet ljud som bekräftar att den är aktiv, sen är det bara att åka.

Jag hade svårt att hitta rätt avvägning till en början. När jag ville tjoa till det med det vänliga ljudet så blev det istället en kort dutt av det kraftiga ljudet. Nu går det bättre. Det kräver lite invänjning, uppenbarligen. Den lilla ankstjärten är annars mycket bra ur ergonomisk synpunkt – tummen hittar rätt på en gång utan att du behöver titta ner. Ett minimumkrav för en ringklocka, kan man tycka.

Ljudet då? Jo, det ”trevliga” ljudet är det jag använt mest. Och det fungerar faktiskt. Folk uppfattar det och flyttar på sig. Hittills har ljudet bara väckt viss undran, folk kikar till när de hör mig. Samtidigt som ljudet så blixtrar också lysdioderna till och dubblar som ”ljustuta”, vilket ger en bättre effekt.

Dock: Orp är ännu en enhet att ladda, trots att det är lätt att göra via mikro-USB. Batteritiden när du kör utan lysdioderna är alldeles utmärkt, jag har kört med den i flera veckor utan att behöva ladda den. Med lyset på konstant ska den hålla laddningen i upp till fem timmar.

Orp är lite kul, men jag tror att en analog ringklocka av ”ding-dong”-typ fungerar minst lika bra. Jag ska köra vidare på Orp och prova den mer. Nu när Kickstarterkampanjen är avklarad kan du köpa dig en egen Orp för 65 dollar, cirka 420 kronor.
Själv är jag inte helt klar med ringklockefunderingarna. Vad har du för ringklocka? Skulle du köpa en Orp?

Läs mer hos Orp själva på Orpland.com.

När du kikar på filmen: tänk på att kamerans mikrofon inte klarar av att återge ljudet rätt. Det låter väldigt mesigt, och något starkare i verkligheten.