Via crowdfunding-sajten Kickstarter hittade jag ett signalhorn till cykel som ger ifrån sig en riktigt stark signal på 96 decibel. Ett måste för cykelpendlaren eller ett bidrag till den allmänna ljudföroreningen?»Små cyklar de far omkring, de hörs nästan ingenting. Lite rassel och lite pling …« BÖÖÖÖÖÖÖP.

Ja, kanske är det dags att komplettera det stilla rasslandet och plingandet av våra cyklar med en uppdaterad variant av ringklockan? Själv har jag märkt att min plinga liksom inte riktigt ger Matthew E. White (Spotify-länk) spelad på ett par sköna in-ear-lurar på valfri hipster som råkat släntra ut i cykelbanan en ärlig match. Jag plingar och plingar och får till slut ropa ett högt »Men HALLÅ« för att få någon uppmärksamhet och till slut komma förbi.

Därför blev jag lite intresserad när det dök upp ett nytt projekt från Kickstarter i mitt flöde. Det handlar om den lilla men högljudda cykeltutan Orp smart horn.

Orp ser ut som en liten lampa som sitter på styret (och innehåller dessutom ett par vita lysdioder). Dess ankstjärtsliknande kontakt har två lägen: det första ger en fryntlig trudelutt, som en hälsning, och trycker du hårdare ger den ifrån sig ett oerhört aggressivt ljud som, misstänker jag, flyttar på den mest härdade hörlursbärare eller bilen som missat att du finns och just ska svänga höger.

Orp Smart Horn. Bild från Orps Kickstarter-sida.
*Orp Smart Horn. Bild från Orps Kickstarter-sida.
*

Men innan jag lägger en beställning på Orp på 60 dollar, knappt 400 kr måste jag kolla av lite här. Är Orp smart horn en ringklocka 2.0 eller bidrar den bara till den akustiska föroreningen i stan?

I den bästa av världar där alla cykelvägar är ordentligt skilda från övriga trafikslag så kanske inget annat än den gamla hederliga plingan behövs, tänker jag. Fast nu är vi ju inte i den bästa av världar ännu, så då kanske Orp är precis det cyklister i Stockholm behöver? Vad tycker ni?

Nedan filmen från Orps Kickstarter-sida.