ingA--ng

Tre på bredd är på många ställen inget problem, här finns plats för såväl flanörer som mer stressade cyklister. Alla respekterar rödljuset – fotgängare, cyklister och bilister. Vi pratar förstås om København – cyklarnas stad (okej, troligen i kamp med Amsterdam, men ändå). Gärsbloggarna David Stark och Jennifer Bark har provcyklat i Köpenhamn.

På de flesta gator i innerstan går det säkert tio cyklar på en bil, troligen fler.

Vid varje stor trafikpunkt finns det massvis av cykelställ och ingen verkar rädd för att ställa hojen under en långhelg utanför Hovedbanegården. Runt knuten pågår såväl droghandel som prostitution mer eller mindre öppet, men där är inga trashade cyklar vad vi kan se. I stort sett varenda större gata har en bred körbana för cyklar.

NA--rreport

Tre på bredd är på många ställen inget problem, här finns plats för såväl flanörer som mer stressade cyklister. Alla respekterar rödljuset – fotgängare, cyklister och bilister. Vi pratar förstås om København – cyklarnas stad (okej, troligen i kamp med Amsterdam, men ändå).

Vi som skriver det här heter Jennifer Bark och David Stark, inga supervana storstadscyklister, men kanske därför bra testförare av den danska huvudstadens gator.

Att cykla i en miljonstad kan för den ovane te sig inte så lite läskigt på förhand. Att ge sig ut på Köpenhamns gator kändes dock hur tryggt som helst. Varför? Det är enkelt.

Förutom att det så gott som överallt finns egna körfält för cykel så finns det en del små enkla regler som så gott som alla följer slaviskt. Som signalerandet – klassisk arm ut innan vänster- eller högersväng och arm upp vid stopp. Som att man inte bränner av en vänstersväng i en vid båge bredvid eller rent av i bilarnas körfält. Här tar man de stora vägkorsningarna i två etapper, först över ena gatan och sen över den andra och cyklisterna håller sig förstås intill övergångsstället.

Röd gubbe är som sagt heligt. Och du behöver aldrig oroa dig för att en fotgängare ska gå mot rött och helt plötsligt korsa din väg. Om det sker är hen ändå bara svensk. Men framför allt så cyklar folk. Och få åker bil. Även rullandes nerför stora Vesterbrogade, förbi Tivoli och Hovedbanegården är det mycket fler cyklister än bilister.

Vi ger oss inte in på utflyktsråd, men några cykelrelaterade tips har vi förstås: Stanna till vid till exempel Ølbaren på Elmegade (Nørrebro) eller kanske Vinstue 90 på Gammel Kongevej (Frederiksberg), njut av en pilsner och titta på alla cyklar som passerar. De har sjukt snygga cyklar i Köpenhamn. Eller varför inte köra en cykelbutiksspotting. Det finns verkstäder, butiker och uthyrare på i stort sett varje gata, Många butiker är otroligt sevärda i sig.

Ta en sväng till Carlsbergs kvarter – en kort, nybörjarvänlig sträcka – och kolla in de gamla cyklarna som de körde ut öl med förr.

Ja, det var väl det hele. Vi hade tre dagar i Danmark och hyrde hoj på den sista. Vi borde förstås hyrt en för hela perioden, men det kommer fler tillfällen.

Trampa lugnt!
/Jennifer & David

PS! För mer Köpenhamnstips, följ David på Everplaces. DS!

Elmegade på Nørrebro bjuder på bra mat, öl och shopping. Mysig gata för cykelspaning. Christianiacyklarna är väldigt vanliga. Överallt. <


Sjukt mycket cyklar, grym ordning vid Nørreport station.

Tuborg – alltid snyggare och bättre än Carlsberg.