Nu jäklar tar vi betalt

Nu jäklar tar vi betalt

Cyklistbloggen har funnits i snart tio år, om man ska räkna ärligt (vi gjorde några publiceringar 2010 också, men då var det egentligen på andra bloggar, som vi sen la till när vi startade för att vi inte skulle se ut som de cykelblogg-nybörjare vi var). Hela tiden har det skett på fritiden (eller på intensiva luncher, när vi varit extra upprörda över något) och så är det fortfarande.

Första tiden var det gratis för att Jeroen lyckades vinna en webbtävling med fritt webbhotell i typ tio år, men sen blev den rätt usel - vi gissar på att de ångrat det här med gratis webbhotell och försökte få oss att dra självmant. Så det gjorde vi och numera ligger vi på en betald tjänst. Vi har också lagt lite cash på snygga teman och roliga typsnitt och sånt väsentligt man behöver.

Vi försöker finanisera det hela med annonser, men det har skavt lite. Så vid första synpunkten, som kom på Twitter förra veckan:

Ja vem fan vill ha fidgetspinners bland cyklistgnället!

Så tänkte vi, ja vafan, det ser ju rätt mögigt ut med reklam mitt i - även om den där kompislappen med 47%'s rabatt ju såg klart intressant ut.

Så, vi kollade efter alternativen. Målen var inte att blir rika som troll, då hade vi istället valt att skriva om smink eller suttit i bil och skällt på cyklister, utan att få det hela att gå runt. Kanske ge en liten buffert för pensionen också. Eller inte.

Vi tänkte på Swish, men vi känner lite att vi är i förtroendebranschen. Vi fattar att chansen att Trafikverket plötsligt salar upp femtio papp för att få oss att bli lite mer positivt inställda till fördelarna med lyktstolpar i cykelbanan är jätteliten, men vi vill inte ens att det ska gå att misstänka. Vi vill att det ska vara hyggligt transparent och inte fresta oss att, tja, skriva annat än vad vi faktiskt tycker och vet.

Vi landade för Patreon - en känd plattform där folk kan ge bidrag i förväg, och där risken för pengapåverkan känns mindre.

Vi vill som sagt inte bli rika, så vi ställde in det på det lägsta beloppet som Patreon tillåter, 1 euro i månaden.

Det gick inte att göra lägre.

Vi kör inga "tiers" med hemligt bonusinnehåll, inte heller låser vi in något vi skriver - utan vi vill att bloggen ska fortsätta vara som den varit. Betalar du, så är din belöning vår eviga tacksamhet, och en varm känsla av att stödja (prisbelönt!) cykeljournalistik.

Vi testar hur detta funkar, funkar det så är det toppen. Funkar Patreon dåligt, så får vi kolla på alternativ. Men, reklamen på bloggen ser ful ut, det håller vi med om, och så har en person klagat och det pallar vi inte.

Så nu är reklamen väck. Stöd oss gärna direkt istället!

Du hittar Cyklistbloggens Patreon här.

Toppbild: Giovanni Saccone, "Paywall" Flickr (CC BY-SA 2.0)