Morgonmysigt i TV4 med bilrace från Stockholm till Las Vegas

Kommer ni ihåg TV4 Nyhetsmorgon som rapporterade om ”Cykelkriget” och vars programledare bloggade om ”Cyklistdjävlar” och skrev ”Många cyklister KÖR SOM GALNINGAR i den här staden. Mot rött”?

(Läs mer: Det är ett cykelkrig, I tell you, ett cykelkrig!)

Bakgrunden var ett litet barn som hade sprungit ut i cykelbanan i Tantolunden och där blivit påkörd av en cyklist. Vi skrev:

Låt mig så här långt in i berättelsen slå fast några saker:
Det är fel att bryta mot trafikreglerna.
Man ska sakta ner när man passerar små barn, särskilt när de går på en gemensam gång- och cykelbana, extra särskilt om de inte ens är avdelade i olika fält.

Olyckan och inslagen i TV4 morgon ledde till sedvanligt generaliserande om cyklister som skogstokiga marodörer och etablerandet av ”cyklistkriget” som ett ”växande problem”.

Anywhoo det var ju förra året, vatten under broarna och allt sånt.
Nu har TV4 Morgon tagit upp Gumball 3000 ett ”kontroversiellt” kändislopp ”från Stockholm till Las Vegas” där morgonens gäst, Dolph Lundgren säger:

1200px-David_Hasselhoff1En annan kändis, David Hasselhoff, startar Gumball 3000 i Paris Foto: superde1uxe/Wikimedia CC BY 2.0

– Jag vill inte hamna i fängelse, men i de värmländska skogarna kanske jag drar på lite, säger Hollywoodstjärnan som kommer köra en Ferrari som kan göra 300 km/timmen.

Sedan följer följande konvo (i urval får jag väl säga):

Programledar-Steffo: ”Vi var och kikade på bilen och fick nosa lite på lädret”
Programledar-Jenny: ”Men hur snabbt går din bil?”
Dolph: ”Ja, den går i 320 ungefär”
Jenny, ”Får ni köra i 320, skratt”.

Får ni köra i 320, ja, det är lite morgonskojigt. När det gäller bilar. När det gäller cyklar säger samma programledare dock:

Då kan jag berätta: Många cyklister KÖR SOM GALNINGAR i den här staden. Mot rött. I hundra knyck mitt i trängseln. I sick-sack runt bilarna vid ett stoppljus även om det finns cykelväg.

Now, man får ju såklart inte köra i 320 i Sverige. Inte ens i 300 km/h faktiskt, tro det om ni vill. Och visst, det är väl skillnad på att köra bil i 300 i de värmländska skogarna och alla de horder av cyklister som cyklar i 100 km/h i stan.

Men man kan ju tycka att en redaktion som är så engagerad i trafiksäkerhet åtminstone skulle med en mening problematiserat ett bilrace i vanlig trafik med extrema sportbilar?

Jag menar, för mig räckte det att googla på Gumball 3000 och accidents för att åtminstone jag ska fundera på om det här verkligen är helt förenligt med nollvisionen.

Expressen skrev till exempel 2010:

Att deltagarna håller höga hastigheter går dock inte att blunda för. Bara när ekipagen körde från Malmö till Stockholm i måndags kväll fick 25 personer fortkörningsböter. Den som körde snabbast höll över 160 kilometer i timmen.
En person åkte dessutom fast för rattfylleri. Han hade 0,36 promille i blodet.

Joråsatt. Cyklister=Livsfara, Kändisar och sportbilar i 300km/h i Gumball 3000=mysigt.

Start på Gustav Adolfstorg i Stockholm 10-12 idag.

Se hela inslaget här:

Läs också: [Cyklister är trafikens lagbrytare](https://www.cyklistbloggen.se/cyklister-ar-trafikens-lagbrytare/)

EDIT: Från Trafikpolisens kontroller nu efter starten:

Tyvärr har resultatet från vår kontroll av Gumball 3000 gett ett skrämmande resultat, 3 st misstänkta rattfyllerister stoppades samt 2 st är misstänkta för grov olovlig körning då de saknade körkort. Det har varit många deltagare och vi har bara haft möjlighet att kontrollera en mindre del av de tävlande.