Vi skrev i måndags om Mall of Scandinavia som orsakt trafikkaos i Solna. Kanske inte så konstigt när köpcentret sätter den stora mängden parkeringsplatser mitt i fokus i sin reklam.

[![TRETUSENSJUHUNDRA PRIMA PARKERINGSPLATSER! Foto: Tobias Östberg](/content/images/2015/12/parkeringsplatser.jpg)](/content/images/2015/12/parkeringsplatser.jpg)TRETUSENSJUHUNDRA PRIMA PARKERINGSPLATSER! Foto: Tobias Östberg
Men vi frågade också hur det såg ut för cyklister i området. Vi har ju skrivit en del om Solna tidigare och det har ju inte varit i särskilt *host* positiva ordalag.

Nu hakar både Dagens Nyheter och Expressen på. Och de har frågat cyklister i området.

[![Screen Shot 12-02-15 at 01.43 PM 001](/content/images/2015/12/Screen-Shot-12-02-15-at-01.43-PM-001.png)](/content/images/2015/12/Screen-Shot-12-02-15-at-01.43-PM-001.png)ur [DN.se](http://www.dn.se/sthlm/trafikkaos-kring-nya-gallerian/)
Japp. Och det är inte bara uselt för de cyklister som ska till och från själva köpcentret. Även cyklister som bara ska passera området har fått det knepigare:

De allra flesta cyklister väljer i stället att korsa bilvägen där bilarna kör i hög hastighet från två håll.

– Det märks att man inte tänkt på cyklister när man byggt detta. Här finns inga markeringar utan man får vinka och hoppas att de ska stanna, säger Sebastian Wahlqvist som cyklar från Ulriksdal till Solna Centrum varje dag.

Läs mer i [Dagens Nyheter](http://Lite längre bort längs Kolonnvägen tar cykelbanan en omväg på några hundra meter innan den fortsätter rakt fram. De allra flesta cyklister väljer i stället att korsa bilvägen där bilarna kör i hög hastighet från två håll. – Det märks att man inte tänkt på cyklister när man byggt detta. Här finns inga markeringar utan man får vinka och hoppas att de ska stanna, säger Sebastian Wahlqvist som cyklar från Ulriksdal till Solna Centrum varje dag.).

[![Ur Expressen.se](/content/images/2015/12/Screen-Shot-12-02-15-at-01.44-PM.png)](/content/images/2015/12/Screen-Shot-12-02-15-at-01.44-PM.png)Ur [Expressen.se](http://www.expressen.se/dinapengar/cykelkaos-vid-mall-of-scandinavia/)
[Expressens Dina Pengar](https://www.cyklistbloggen.se/2015/12/mall-of-scandinavia-orsakar-cyklistkaos/) skriver en rewrite på DN, och tar också upp trafikplaneraren, cyklistexperten och bloggkollegan Krister Isaksson som avslutar:

– Det lyser av en häpnadsväckande inkompetens och nonchalans

Men oroa er inte, ni som ska cykla i Solna. Kommunen satsar nästan hela frimärksbudgeten för första kvartalet 2016: 2 miljoner, på att åtgärda cyklingskaoset.

När det gäller Mall of Scandinavias ansvar får man väl säga att de som näringsidkare står fria att göra lite som de vill. Men vi vill ändå passa på att påminna om den här bilden:

Loving this picture! NZ study found non-drivers spend more in the longer term (via Cycle Action Auckland) #quaxing pic.twitter.com/zU37eUmvBe

— HorshamDistCyclForum (@CycleForumHorsh) 5 oktober 2015