julklappstips
Nu lackar det mot … ja, ni vet. Men att köpa julklappar till den som cyklar behöver inte bara innebära reflexer, lampor, ringklockor eller annan hårdvara. Här kommer några tips på böcker att förkovra sig med under julledigheten.

Cykelpendlandet kommer väl att lugna ned sig avservärt för de flesta under julen, men för att inte tappa cykelkontakten helt finns några trevliga böcker att förkovra sig med. Vi har recenserat ett par tidigare och sammanställt några sköna boktips:

På mitt nattduksbord ligger boken Den Förlorade Cyklisten av och med Lars Bengtsson.
Jag har ännu inte börjat läsa den, men jag tror det här är en bok precis i min stil. Lars Bengtsson har alltså cyklat från Kiel i Tyskland till Kapstaden i Sydafrika (!). Just den sortens resa som är skönt att läsa om, men kanske inte genomföra själv …
Pris: Cirka 155 kronor inklusive frakt när du beställer från Lars Bengtssons sajt.

forloradecyklisten

Bike Snob: Systematically & Mercilessly realigning the world of cycling.
Några av er kanske känner igen Bike Snob som en fantastiskt rolig och respektlös blogg hemmahörande i Williamsburg i New York. Boken går i samma stil, men är lite mindre polemiserande med alla pretentiösa cykelkulturförespråkare och hipsters med bromslösa fixies. Har man följt bloggen så har man ändå ett hum om stilen.
Jag gillar hyllandet av just cykling, sättet att ta sig fram, friheten och lättheten. Jag gillar också den korta historiska exposén över cyklingens historia. Den ger nyblivna pendlingscyklister en rätt bra och realistisk introduktion till cykling i städer med allt vad det innebär av aggressiva bilister, punkteringar och stulna hojar. För att inte tala om frihetsupplevelser, känsla av välbefinnande, snabbhet, enkelhet och ren glädje. Ska jag säga något negativt så är det att den är lite ojämn och inte alltid hänger ihop och att avsnittet om den gamla cykelvägen i New York är rätt ointressant om man inte bor i New York. Men det var å andra sidan inte så långt.
Väl värt de dryga 100 spänn den kostade på Amazon och för den som vill provläsa finns ett stycke här. Och för den som vill ha mer finns här tips på nio böcker till (Treehugger)

Hell on two wheels av Amy Snyder
Amazon brukar ju ge rekommendationer baserat på böcker man läst. Trevligt, men när Hell on two wheels av Amy Snyder dök upp i rekommendationslistan blev jag tveksam. Cykellopp? Tävling?

Boken handlar inte om vilken fjösig cykeltävling som helst, utan om en ultracyklingstävling som heter Race Across America, förkortat RAAM. Jag är inte särskilt intresserad av cykling som tävlingssport, men de som läst boken verkade gilla den, så why not – ett klick senare låg den i min Kindle-app.

Race Across America är ett anrikt lopp som körts sedan 1982, då under namnet The great american bike race. Sträckningen varierar en smula, men loppet körs från amerikanska västkusten till östkusten, en sträcka på nätta 480 svenska mil. Så långt inget konstigt, men det som särskiljer RAAM är att det körs på tid (inte heller så märkligt) men att klockan aldrig stannas. Den cyklist som alltså lyckas cykla fort, utan uppehåll, utan skador och helst utan sömn, vinner. Vissa av deltagarna i 2009 års lopp, som behandlas i boken, var nere på en timmes sömn per dygn (!!). I det tempot, förutsatt att kroppen och psyket håller, klarar de bästa sträckan på cirka 10 dygn.

Författaren Amy Snyder har följt deltagarna i den tuffaste klassen, Solo, där man alltså cyklar ensam med en följebil. Hon beskriver deltagarna på ett utförligt och detaljerat sätt, undviker helt och hållet allt prat om teknik och fokuserar på de psykiska och fysiska påfrestelserna deltagarna utsätts för i sin färd mot östkusten och slumålet i Annapolis.
Läs mer om den på www.hellontwowheelsbook.com.

Be brave, be strong: a journey across the great divide av Jill Homer.
Jill Homer är journalist och beskriver sig som motionär, absolut ingen äventyrare eller extremsportare. Ändå anmäler hon sig till tävlingen Tour Divide, en cykling från Kanada till Mexico, genom hela USA i nord-sydlig riktning. En nätt liten tur på 4418 kilometer längs The great divide, den kontinentalklyfta som löper genom hela den nordamerikanska kontinenten.

Tävlingens sträcka är inte bara lång, cyklisterna måste klättra åtskilliga tusen höjdmeter under tävlingens gång. Dessutom finns risk för möte med grizzlybjörn och bergslejon, man måste forcera oländig terräng och hantera extremt snabba väderomslag där en fin grusväg på ett par minuter kan förvandlas till en flod av sugande lera. Allt detta måste du utstå alldeles själv då reglerna inte tillåter hjälp utifrån.

Är du ute efter en berättelse om vedermödor, Velominatis regel nummer fem och upplevelser i storslagen natur samt mycket praktisk problemlösning i cykelvardagen så har du en trevlig stund framför dig. Själv såg jag på de fantastiska bilderna från bergsmassiven längs vägen och blev lite sugen. Fast bara lite.

Titel: Be Brave, Be strong: A journey across the great divide (länk till Kindle-versionen hos Amazon.)

Har du fler bra tips om spännande böcker om cykling och trafik? Vi är idel öra, tipsa gärna i kommentarerna!