Inga cykelparkeringar i Miljöstadsdelen. Går det att ändra på?

Utanför Konsum och Lidl där jag bor finns ett stort torg som större delen av året används i huvudsak för cykelparkering. Så här ser det ut:

![20130615_190454](https://ww20130615_190454

Men det finns inga cykelställ så man får ställa hojen där den får plats. Oftast är det inget problem, som synes är det en stor yta. Men av någon anledning har cyklarna en förmåga att samlas kring de där två brevlådorna. Det har lett till att Posten kände sig föranledda att sätta upp den här skylten:

2011-11-03 08.54.29

Skälet är såklart att cyklister inte bara vill ha någonstans att ställa cykeln. Man vill gärna ha den kvar när man handlat klart också. Som det stod i DN idag så stjäls det just nu rekordmånga cyklar:

– Tyvärr är cykelstölder ingenting vi prioriterar, säger Johan Heed, närpolischef på Södermalm, stadsdelen där flest cyklar stjäls.

Det måste alltså gå att låsa fast cykeln. Och enda stället på torget där det går är vid de där två brevlådorna.  Men det måste ju inte vara ett problem i den stadsdel som Stockholm kallar ”Miljöstadsdelen”. Det är bara att ställa upp ställ som det går att låsa fast i. Utrymmet saknas ju som sagt inte alls och med cykelmiljarden så borde det finnas pengar också. Jag skrev till Konsum, eftersom jag tänker att det vore bra för dem om de många cyklande kunderna hade någonstans att säkert parkera. Svaret var nerslående:

Tack för ditt mail, vi har länge önskat att få cykelställ på torget till våra kunder men tyvärr så säger kommunen/stockholmsstad nej, vi har även varit i kontakt med föreningen som vi hyr lokalen av.

Vi önskar dig en trevlig dag och hoppas att du snart kan parkera din hojj hos oss

Gaddam, Stockholms kommun, varför säger ni nej? Ett mail till Trafikkontoret i juni fick svar nu i veckan:

Vad jag kan se har inte trafikkontoret fått in något önskemål tidigare om cykelparkering på platserna. Men det kan förstås ha tagits emot utan att ha registrerats och svaret kan eventuellt ha varit att det inte var aktuellt just då. Svårt att säga då jag inte hittar någon information om det.

Hursomhelst, och det viktigaste, är båda platserna med på vår lista över platser där vi inom en nära framtid avser att se över möjligheten att anlägga cykelparkeringsplatser. Jag har tyvärr inget mer exakt tidsperspektiv att ge men förhoppningsvis kan översynen ske snart.

Yaay! Det kommer inom en nära framtid. Bild kommer så fort de är uppsatta!

Läs också: Krister Isaksson skriver om parkering i området på sin blogg.