Det snöade i går natt, alltså natten mot tisdag, i Göteborg. Rejält. Och rubrikerna blev därefter.

SnA--n-stoppar-alltAftonbladet.se

Allt. Med checklista och röda bockar och allt.

Göteborgsposten skriver:

En resenär som GP hade pratat med berättade att hon väntat på spårvagnen vid hållplatsen Rambergsvallen i över en timme.

– Jag måste till jobbet. Det finns inga bussar, inga spårvagnar, jag ska försöka gå till Backaplan åtminstone, sa hon.

[Screen Shot 01-19-16 at 07.Screen Shot 01-19-16 at 07.45 PMGP.se

Det är stopp på alla större in- och utfarter till Göteborg, meddelar Trafikverket strax efter nio på tisdagsmorgonen. ”Läget är förtvivlat”.

Nergiz Kaya från Länsmansgården berättade att inga bilar kan ta sig ut från parkeringen vid Daggdroppegatan.

Det var tvärtstopp. Flyget. Tågen. Bilarna. Trafiken stod stilla.

Hela trafiken? Nej, en grupp höll tappert ut. Men om dem stod det av någon anledning inte i katastrofrapporteringen. Inte en rad någonstans. Desto mer skrevs det i sociala medier:

Rätt tomt på vägarna idag, men bra plogat i delar av johanneberg kring 0900 (inte när bilden togs, tidigare på morgonen)

skriver Love Roos på vår Facebooksida och visar:

[10649904_10208646154137847_10649904_10208646154137847_1150938313394960578_nFoto: Love Roos
Det ser tungt ut. Men till skillnad från med bil så kan cyklister lyfta cykeln där det är för djupt. Mikael Bengtsson skriver:

Cyklade till morse, Fredriksdal till AstraZeneca, ca 5 km. Inga större problem. Bra plogat med tanke på omständigheterna, om än smala banor. Knappt plats att mötas. Gående har en förmåga att promenera i mitten eller på båda sidorna så att man inte kom förbi eller fick köra slalom. Fick kliva av och släpa cykeln här och var, framför allt igenom vallar i korsningar. Såg en som handskottade vid ett övergångsställe/cykelöverfart i Mölndal, så förhoppningsvis är det farbart även där ikväll. Tog väl ung 30 min isf 20. Cykeln kändes helt rätt när man såg alla bilar som satt fast i snön på oplogade smågator.

Några hade lite flyt. Patrik Törnpil:

Själv hade jag tur på halva min sträcka till jobbet. Fick motorpacing från Marconimotet-Linnéplatsen.

![Foto: Patrik Törnpil](httpsFoto: Patrik TörnpilFoto: Patrik Törnpil

Och så fortsatter rapporterna att komma in.

Jag bor i götet och det gick bra att cykla! Det var plogat överallt (utom villagator), men visserligen var det ibland antingen ”luftplogat” eller att snön från vägen täckte den plogade cykelbanan, men då tog jag vägbanan istället. (Erik Brinkman)

Inga problem att cykla längs Tuvevägen på Hisingen. Fint plogat men snösträngar på korsande vägar och cykelöverfarter (Pär Johansson)

Det gick trots allt att cykla idag, på de plogade bilbanorna. Större delen av cykelbanorna var inte plogade.
På cykelbanan längs E20 Ica Munkebäck till Olskroken var det totalstopp. Fick vända där efter några meter och cykla via Redbergsplatsen istället. (Mikael Johansson/Facebook, Cykla i Göteborg)

Fantastiskt vinterväder! …men spårvagnarna går inte alls så det är lite rörigt. Bara cyklister ute. #snökaos #gbg pic.twitter.com/nZnTZFoTnx

Visst, det är inte alla som det flyter lika perfekt för. Men det tycks ändå som att cykel tog sig fram.

Det vi kan tycka är synd är att cykelorganisationerna inte är lite på tårna när sådant här händer. Radio, TV och tidningar utgår i princip från att om det inte funkar för bilisterna, då är det tvärtstopp och bäst att stanna hemma. Det är inte jättekonstigt, de flesta cyklar inte och har ingen relation till det. I värsta fall tycker de redan från början att cykeln är ett fritidsredskap för sommaren och att vintercykling är en extremsport.

Men det här är ju ett gyllene tillfälle att pusha för det som är så bra med cykeln på vintern: Den tar sig fram. Nästan alltid. Och där det är tvärstopp kan man till skillnad från om man kommer med bil eller buss, lyfta cykeln och leda. Det ska rejäla snödjup för att helt stoppa en cykel.

Om cykelorganisationerna blixtsnabbt tog alla de mängder av berättelser som sociala medier fylls av när vädret plötsligt slår om – några exempel finns i den här posten – så har de alla chanser att värva ytterligare några vintercyklister. Kanske inte just nu. Men nästa gång snön kommer.

Hur gick det för dig att vintercykla i Göteborg idag? Skriv en rad i kommentarsfältet!