Vårt lite slumpmässiga sökljus föll ju på Vaxholm i veckan och det väckte frågan hos oss - hur ser det egentligen ut för cyklister i de rätt stora skärgårdskommunerna?

Infrastrukturen söderut från Åkersberga och Vaxholm är i princip hänvisad till två större vägar, väg 276 och väg 274. I väster möts de av stora E18. Det är vägarna in till Täby/Danderyd, där många arbetar och också vidare in till Stockholms stad. Så här, vid brandgula pilar ligger de två stora vägarna:

Men cykelvägar är det ont om. Vi har tidigare tagit upp om hur Norrortsleden byggdes vilket ledde till att det blev betydligt svårare för cyklister att passera Ullnasjön (När Trafikverket bygger leder försvinner cykelvägen). Och förra sommaren diskuterades det cykelväg för Åkersbergaborna:

SVT Nyheter
Färden mellan Österåker och Täby kan vara osäker för cyklister som tvingas cykla på vägrenen längs väg 276.

Delar av väg 276 har 90 i hastighetsbegränsning och ser ut som en motorled. Ni fattar att det inte är världens mysigaste cykeltur. Nu är det inte direkt någon supercykelpendlingsled som ska anläggas utan:

Det är en grusväg på 3,4 kilometer längs med Roslagsbanans banvall  som från och med den kommande veckan förses med en ny grusbeläggning.
– Som vi förstått det blir det en hårt packad grusväg, så nära asfalt man kan komma, säger Örjan Östervall.

Men hey, cyklister. Det handlar om en sträcka mellan Täljö och Rydbo. På kartan ovan så är det alltså den här sträckan, den grå linjen:

Vi har också läst om den lokale markägaren, Greve Douglas som är måttligt intresserad av cykelvägar och om kommunal förvaltning som är måttligt intresserad av att irritera den lokale markägaren. (Vi har varit inne på det här).

Men, det är ju 2019 och det är svårt att som amatörbloggare få ett grepp om vad det är som händer i Norrort. När vi läser rapportering från området ur cykelperspektiv så är det nästan alltid fragmentariskt, som den här artikeln, sällan något helhetsperspektiv. Och det känns ju jättemärkligt att det här inte skulle gå att fixa? Varför går det inte att bygga cykelvägar i skärgårdskommunerna? Intresse verkar finnas och det handlar om rätt stora kommuner.

Så, nyfikna som vi är gör vi ett försök att ta hjälp av våra läsare: Ni som bor i de här områdena och har testat att cykla in till Täby/Dandryd/Stockholm, vilka vägar tar ni? Går det att cykla? Vad skulle behövas göras? Eller missförstår vi något?

Lämna en kommentar här nedan i kommentarsfältet! Och dela gärna inlägget i grupper där cyklister från regionen samlas!

Toppbild: Utlagda stenar vid Rydbo Station, foto: Erland W/Twitter

Läs också: Österåkerborna kämpar för en ny cykelbana (SVT Nyheter)

Och om hur det är att cykla längs väg 276, "Roslagsvägen": Fritt fram att cykla på Roslagsvägen (Mitt i Södra Roslagen)