Nätverket Cyklandeombud Stockholm bjuder under Europeiska Trafikantveckan den 16 till 22 september in Stads- och trafikplanerare att cykla, för att skapa mer förståelse för cyklisters vardag.

Uttrycket "att gå en mil i någons skor" ändrar Cyklandeombud till "Trampa i mina hjulspår" – en kampanj där man uppmanar stads- och trafikplanerare att i en vecka byta fordon till cykeln. Detta ska ske under den Europeiska Trafikantveckan, som i år infaller vecka 38, alltså 16-22 september.

Vi pratade som hastigast med projektledaren Johanna Wolff på Cyklandeombud.

– Idén till utmaningen kom (såklart) under mina cykelturer. När man ser hur trångt det är för cyklister och hur mycket friktion det är mellan alla trafikslag så tänkte vi att kanske även stads- och trafikplanerarna är fast i gamla hjulspår. Vi tror att de kan  upptäcka mycket och få nya idéer bara genom att ta cykeln till jobbet en vecka, säger Johanna Wolff.

Är det någon som nappat då?
– Det finns helt klart ett intresse och några har gått med på eventets Facebooksida, men hur många som verkligen ställer upp är svårt att förutse, säger Johanna Wolff.

Nu är det inte bara stads- och trafikplanerare som är välkomna. Cyklandeombud välkomnar alla som jobbar med, eller har intresse av trafik på något sätt.  

– Vi hoppas att även kommuner och andra företag som arbetar med trafik och planering utmanar varandra att prova på. Det här är första året vi kör kampanjen, men vi ser långsiktigt och vill köra den årligen, säger Johanna Wolff.

Vi på Cyklistbloggen gillar verkligen idén – det är lätt att göra och kommer förhoppningsvis att ge många nyttiga insikter. Och i förlängningen ett bättre trafikklimat. Så känner du någon som jobbar med trafik – peka dem till någon av kampanjsidorna nedan. Heja!

Läs mer och anmäl er på Cyklandeombuds hemsida

Läs Cyklandeombuds Pressrelease

Här är eventet på Facebook

Tagga med #trampaiminahjulspar i sociala medier