Cykellampa: Är man stark måste man vara snäll

[!][Kjell & Co gör reklam för cykellampa. Läs bara det här först. Detalj från Kjell & Co:s kampanj.](//content/images/2015/09/kjell_ljus-500x253.jpg)](/content/images/2015/09/kjell_ljus.jpg)Kjell & Co gör reklam för cykellampa. Läs bara det här först. Detalj från Kjell & Co:s kampanj.
Vi har skrivit en del om cykellampor här på Cyklistbloggen och vi har lärt oss mycket. En viktig lärdom är att en bra lampa inte bara är stark. Härom dagen dök en annons från prylfirman Kjell & Co upp i mitt Facebookflöde. De gör reklam för sin ”månadens vara”, en ”superkraftig lampa på 1700 lumen” som kan fästas på cykeln eller användas som pannlampa. De meddelar också att man kan välja mellan fast eller blinkande ljus.

[!]kjell_lampa

Det är nog inget fel på kraften i den här lampan, den lär lysa upp fint. Vi vill bara tipsa om några saker innan du sätter den på hojen och drar iväg.

  1. Blinkande ljus fram – låt bli. Det är inte bara förbjudet, du kommer irritera ihjäl alla du möter, bil som fotgängare eller cyklist.
  2. Kommer du använda den i stan – sätt den inte på huvudet. Den lyser dit du tittar och följer huvudets rörelser. Att möta ett så kallat fyrtorn är ingen trevlig upplevelse. Du som fyrtorn ser säkert jättebra, men alla du möter kommer inte se ett skit när de blivit bländade av dig.
  3. Den här lampan bländar antagligen ordentligt. Så ifall du vill ha den på cykeln är vår rekommendation att spara den till dina skogsrundor där den kommer att vara kanonbra.

Så, för att sammanfatta. Kjell & Co:s lampa är kanon så länge du håller dig i skogen.
Vi har lärt oss att ”power is nothing without control” och det gäller verkligen lampor.

[![Carl Lewis för Pirelli, bild Ewan Paterson, ewanpaterson.net](/content/images/2015/09/carl_lewis_pirelli-500x246.jpg)](/content/images/2015/09/carl_lewis_pirelli.jpg)Carl Lewis för Pirelli, bild Ewan Paterson, [ewanpaterson.net](http://www.ewanpaterson.net)
Ska du köpa en stark cykellampa (vilket det verkligen kan vara värt att göra, med tanke på vad som kan döljas i cykelfält och -banor), så satsa på en StVZO-klassad lampa. De kan vara brutalstarka, men utan att blända. Vi har testat några olika, läs gärna: [Recension: Philips Saferide 80 och Owleye Highlux 30 – lampor som inte bländar](https://www.cyklistbloggen.se/2013/12/recension-philips-saferide-80-owleye-highlux-30-cykellampor-som-inte-blandar/) och även: [Sluta blända, köp starkare lampa](https://www.cyklistbloggen.se/2013/11/sluta-blanda-kop-starkare-lampa/).

Det verkar tyvärr som att Philipslampan slutat tillverkas, men vi jobbar på att testa några potentiella ersättare till den. Stay tuned!