Uppdaterat: Cykelbanan längs Nybroviken är avstängd

Uppdaterat: Cykelbanan längs Nybroviken är avstängd

Cykelbanan längs Nybroviken är avstängd. Inte officiellt, inte medvetet och inte på något sätt meddelat, men så är det i varje fall. Så här såg det ut i morse:

NybrovikenflaggstA--nger Foto: Tomas Eriksson

Vad det verkar handlar det om flaggstänger som på något sätt ska användas för att fira prinsbröllopet. Och de är alltså placerade precis i den usla cykelbana som går längs Nybroviken. Och därmed stängs den i praktiken av. Åtminstone för den laglydige cyklisten. Det är ju såklart inga problem – cyklister kan ju anpassa sig och tar sig fram lite magiskt sådär.

Vi skrev om varför det är en farlig strategi att hantera cyklister så redan i bloggens barndom, 2010:

Förväntas man kreativt ta sig runt trafikhinder, parkerade bilar, avstigande busstrafikanter och fotgängare ibland, så fortsätter man köra så även annars.

Det här är alltså sträckan vi skrev om häromdagen (läs: Stallgatan byggs om. Men var ska cyklisterna ta vägen?). Den är för smal, placerad osynligt, med farliga lyktstolpar för nära – och används inte sällan på just det här viset, som ett bra ställe att placera stolpar.

10376817_996162803736126_341052968100445268_n
Här ska man alltså upp och köra in i flaggstängerna. Foto: Jon Jogensjö

Förmodligen för att den är så osynlig att inte ens kommunen vet om att den finns.

Men det här kan ju alltså vara direkt farligt. Cyklister som kommer från Stallgatan, den ”hårdtrafikerade enkelriktade genomfartsleden för motorfordonstrafiken, men även en viktig del av cykelpendlingsnätet” som kommunen kallar den, lämpas helt enkelt av rätt mot flaggstängerna. Det finns ingen skyltning som ens antyder att cykelbanan är avstängd.

Och jag noterar att det är andra gången det här prinsbröllopet, som ännu inte skett alltså, skapar farliga situationer för cyklister (läs också Cykelvidrig lösning fixad på rekordtid). Och förövrigt ungefär lika genomtänkt som vid förra kungliga bröllopet 2010 (Läs också: Trafikplanering 2).

Det är fem år sedan 2010 och ändå har så lite förändrats.

Läs också: Skräcksvängen har slagit till igen – cyklisten nära att smälla in i buss

UPPDATERAT:

@Cyklistbloggen @DanielHellden Hej! Flaggstängerna ska flyttas ikväll eller imorgon kväll, beroende på tillgång på personal och kranbil.

— Stockholms stad (@StockholmsStad) June 9, 2015

Tipstack till Tomas Eriksson