Cykel-uland

Sverige är ett u-land för cyklister och ett av främsta skälen är att trafikplanerarna saknar kompetens att hantera cykel som fordon och som transportmedel. Cykeln i Sverige har fortfarande ställningen som ett slags fritidssysselsättning där man åker på fina naturutflykter i lugnt tempo. Vilket kanske var sant på, jag vet inte tidigt 30-tal? Idag används cykeln som ett transportmedel, precis som moped, motorcykel eller för all del bil, där målet inte är att långsamt glida fram och titta på utsikten. Och när trafikplanerarnas arbete krockar med verkligheten så sker olyckor. En 80-kilos cyklist som kommer farande i över 40 kilometer i timmen är livsfarlig för fotgängare det fattar vem som helst. Trots det blandas fotgängare och cyklister i körbanorna, även i stadsmiljö.

Andreas Grass förstår att det vore farlig om han krockade med någon som gick när han cyklar. Han valde därför att istället utsätta sig själv för risken att bli påkörd och köra ute i bilvägbanan. Det skulle han inte ha gjort – han blev nämligen mycket riktigt påkörd av en road-ragedrabbad 70-årig bilförare. Som friades, men Andreas fälldes och fick betala böter (vilket samtidigt innebär ett förtydligande: det är okej att köra på cyklister i vägbanan).

Andreas har alltså från och med nu ingen möjlighet att säkert cykla dit han är på väg – cyklar han på cykelbanan, där det finns fotgängare, riskerar han dels att skada eller rentav döda någon, dels att bli dömd för detta. Cyklar han i vägbanan riskerar han att själv bli skadad, eller dödad, samt dömas för detta. Damned if you don’t, damned if you do.

Det är så jävla puckat. Särskilt som lösningen är så enkel: Gör cykelbanorna till just cykelbanor. Det ska inte gå att missa att det är en cykelbana och den ska vara helt skiljd från fotgängare. Med trottoarkant eller räcke. Inte med liten tunn vit linje (som försvinner på vintern med snön, och som åtminstone i Stockholm fylls i oerhört sparsamt)

Samtidigt gick moderaterna (eller ”nya” moderaterna som de fortfarande efter fem år vill bli kallade) till val på bättre cykelvägar. Jag håller inte andan.

[![](http://juabjab.files.wordpress.com/2010/09/imag0453.jpg?w=179 "IMAG0453")](http://juabjab.files.wordpress.com/2010/09/imag0453.jpg)Jorå, sörrö. Visst.
[Aftonbladet ](http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7869793.ab)skrev ([här också](http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7577715.ab)) och det gjorde också [Expressen](http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2155414/cyklade-bland-bilar-domdes-till-boter) ([här också)](http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2021345/cyklade-pa-vag-atalas).