Skärmklipp 2015-03-09 13.44.29
Hur mycket koldioxid har du besparat världen genom att cykla? Gänget bakom ”Bikes vs Cars”-filmen har även släppt en app som mäter just detta – och bidrar med geodata till trafikplanerarna på samma gång.

Nu kan du som cyklar bidra till projektet Bike data project genom att bidra med data om hur mycket och långt du cyklar.

Varför? För att trafikplanerare ska kunna tillgå kvalitativ cykeldata och kunna bygga bättre lösningar för cyklister.

Hur?
There’s an app for that!

WGfilm, gänget bakom filmen Bikes vs Cars har släppt en app för både för Android och iOS. Klicka igång appen när du t. ex. cyklar till jobbet, så räknar den ut hur mycket olja och koldioxid du besparat världen genom att cykla istället för att ta bilen.

IMG_0068

Olje- och CO2-siffrorna är ju kul och kanske något att droppa i någon diskussion med bilpendlare, men det finns en mer långsiktigt mål.
Den data som appen spelar in lagras också inom ramarna för projektet Bike Data Project. Här kommer stadsplanerare eller andra som arbetar med infrastruktur kunna använda det insamlade cykeldatat för att bygga cykelvänligare städer oh infrastruktur.

Så småningom kommer du förhoppningsvis kunna dela med dig i efterhand med data som du samlat i appar som Strava, Runkeeper och liknande, men just nu behöver du använda Bikes vs Cars-appen eller en app som heter Moves. Datainsamlingen ska ske anonymt och du behöver inte logga in i någon av apparna.

Bikes vs Cars-appen kan användas samtidigt som din vanliga träningsapp, Moves är igång hela tiden i bakgrunden. Jag har kört Moves en del och gillar verkligen appen. Den är en stegräknare på steroider, det vill säga att den tar med mer rörelsedata än bara steg. Kolla dumpen nedan så förstår du kanske bättre.

moves

Ladda ned Bikes vs Cars kostnadsfritt för iOS och Android här: http://www.bikes-vs-cars.com/app

Ladda ned Moves-appen kostnadsfritt här: https://www.moves-app.com/
och anslut den till projektet här:
https://bikedataproject.org/

Hur mycket koldioxid har du sparat idag? Kan du tänka dig att dela med dig av dina cykelrundor med någon av dessa appar?