Apropå det vi skrev i veckan om att ta cykling på allvar, så fick vi svar från Solna kommun i söndags. Bakgrunden var alltså att de har målat cykelfält diagonalt över ett par vägar, mot enkelriktat och om man ska vara kritisk också väldigt nära bilparkeringar – med risk för att få en dörr uppsmälld i ansiktet när man cyklar förbi. Vi mailade därför kontaktcenter@solna.se.

Foto: Johan LundbergLämpligt ur ett helhetsperspektiv. Foto: Johan Lundberg

Så här svarade de på våra frågor om det var tänkt så:

Solna svarar om cykelväg

Hej Jonas

*Jag håller med om att det ser lite knepigt ut, men vad jag har förstått, så är huvudsyftet att försöka leda bort cyklisterna från gatan med spårvagnsspåren och att det har haft hög prioritet just pga olycksrisken.Man kan alltid göra saker bättre, och ibland hamnar man i en valsituation och får välja den lösning som man för stunden finner lämpligast ur ett helhetsperspektiv. Så kan det ha varit i det här fallet, gissar jag.”

Jag vet inte riktigt vem min kollega Jonas är, men för att sammanfatta så håller de med, vet inte riktigt vad som har hänt, men de gissar att man gjort det för att det var ”lämpligast ur ett helhetsperspektiv”. Kanske, för de har vad det verkar inte orkat kolla med dem som planerade. Och det copypastar de till folk som frågar, #viärallajonas. Jamendåså. Såklart.

Vill man vara elak kan man väl tolka det som ett lite artigare ”Bry dig du inte om det”-svar. Vi försökte oss på ett par uppföljningsfrågor med vändande mail, men har inte hört något än.