Den viktigaste trafiksäkerhetsregeln är: Om du är oskyddad trafikant så är trafiksäkerheten ditt eget ansvar. Det har vi skrivit om flera gånger här på bloggen. Vi har till exempel tagit upp det när vi skrivit om väghållarnas stora akilleshäl, korsningssituationerna:
”I Sverige bygger man trafiksäkerheten för cyklister i korsningssituationer på två outtalade principer, menar vi. Den första är att cyklister får ta ansvar för den. Det bästa sättet att göra det säkert för oskyddade trafikanter blir därför att ge dem väjningsplikt som regel. Därför är cykelvägen ingen väg, utan en ”bana”, och när den möter annan väg är det inte en korsning, utan en utfart. Annat än undantagsvis.
Den andra principen är att trafiksäkerhetsåtgärder inte får inskränka motorfordonstrafikens framkomlighet. Annat än undantagsvis.”
Vi har också skrivit om Nollvisionen, och om hur den inte omfattar cyklister och oskyddade trafikanter. Att staten lagt ner tusentals miljarder (jo, faktiskt) på att bygga om vägar så att bilister inte dör eller allvarligt skadas även om de begår misstag, eller, ja kör för fort till exempel. Samtidigt som i princip inget gjorts för de oskyddade. Tvärtom faktiskt, menar vi, så byggs det ännu 2023 direkt farlig infrastruktur för dem. Med stolpar mitt i körbanorna. Med farliga tvära kurvor med dålig sikt. Som är för smala. Det har vi också skrivit om.
Slutligen har vi skrivit om varje hösts enorma samhällskampanj för att få oskyddade trafikanter att ta på sig reflexer, samtidigt som inte en rad viks åt att få motortrafiken att sakta ner under det mörka halvåret, att ”anpassa hastigheten efter omständigheterna” som det heter. Som alltså följer den andra principen vi skrev om ovan: ”Den andra principen är att trafiksäkerhetsåtgärder inte får inskränka motorfordonstrafikens framkomlighet.”
Och idag läser vi en lång artikel i Dagens Nyheter, om trafiksäkerhetsarbetet:

Där skrivs saker vi läst om tidigare,Transportstyrelsen uttalar sig:
– En annan sak vi ser är att antalet omkomna bland oskyddade trafikanter – fotgängare, cyklister, motorcyklister och mopedister, inte har minskat utan ligger på samma nivå flera år bakåt. Däremot ser vi att antalet omkomna i skyddade fordon, alltså personbil, lastbil och buss, har minskat, säger Khabat Amin.
”Transportstyrelsen har ännu inte hunnit analysera varför vissa typer av olyckor ökar mer än andra.
– Men en anledning kan vara att fordonen har blivit säkrare och att vägarna delvis också har blivit bättre, men inte när det gäller till exempel mötesolyckor. Där behövs mer mötesseparering, alltså mitträcken. För oskyddade trafikanter har det inte hänt så mycket.
Mötesolyckor ökar alltså, svaret på det är mer möteseparering, alltså mer av Nollvisionens miljarder på att bygga bort olyckorna. Men för oskyddade trafikanter har det inte hänt så mycket. Vilket är slutsatsen som varit sedan Nollvisionen infördes i slutet av 90-talet.
Texten är lång, och vi läser igenom hela för att se vilka insatser som tas upp för att skydda de oskyddade trafikanterna. Vi hittar en enda:
– När det gäller oskyddade trafikanter är det viktigt att vara synlig i trafiken, speciellt under de mörka tiderna, för att minska risken att bli påkörd.
Precis som vanligt alltså: Trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter, ja det är den enskildes eget ansvar.
Toppbild:Foto: Jørgen Schyberg/FlickrCC-BY-20