Japp, det är en lugn helg, så vi passar på att knyta ihop gamla trådar. För rätt länge sedan, 2014, skrev vi om den nyanlagda pendlingsvägen längs Kanalvägen i Stockholm. Där hade man, kors i taket, valt att placera stolpar i körbanan, kan ni tänka er. Så här såg det ut:

Ja, det ser ni ju att det blir svårt att passera i högra körfältet. Att ändra det gick såklart inte, eftersom då skulle Värmdövägen, till vänster i bild ovanför vallen, riskera att rasa ner (obs! Lätt elak tolkning av vad Exploateringskontoret svarade).
Nu skriver vi 2022, Kanalvägen heter numera Hendriksdalsvägen och kors i taket igen, det som inte gick 2014… går plötsligt. För så här ser det ut idag:

Som synes står inte stolpen längre i cykelbanan. Det som absolut inte gick 2014, är åtta år senare plötsligt möjligt. Den viktiga läxan som trafikant är att komma ihåg att när svaret är ”det går inte”, så är det oftast inte där skon klämmer.
Här ska läggas till att Exploateringskontoret, som är ansvariga, insåg redan 2014 att det blev galet som det såg ut på översta bilden här ovan. Man gjorde därför en förändring för att göra det bättre:

Det man gjorde var alltså att låta stolpen stå kvar, men ersätta asfalten med plattor så att det bildades ett refugområde runt stolpen. Hepp, klart!
Här kan också tilläggas för dem som inte känner till Kanalvägen: Det här är ett av Stockholms mer trafikerade pendlingsstråk, också utpekat i kommunens och regionens cykelplaner. Här cyklar alla som ska in till city från Nacka, Värmdö och Hammarby Sjöstad. Skälet till att man överhuvudtaget byggde om cykelbanorna var att öka framkomligheten. Kommunen ville att fler ska cykla här. Samtidigt är körbanorna för motortrafiken avsedda framförallt för den busslinje som går här, och för den lilla trafiken från de lokalt boende nere på kajen.
Det syns också i utformningen, sträckan inleds/avslutas med en avsmalning:

Syftet är alltså att begränsa motorfordonstrafiken. Längre upp på vägen använder man också kraftiga hastighetshinder för att ytterligare begränsa motortrafiken och hålla ner hastigheten.

Poängen vi försöker göra är att det här är en viktig cykelväg, men en väg där man direkt avråder från all annan motortrafik än lokalboende och kollektivtrafik. Det är alltså helt i linje med det att bygga stolplaceringen som Trafikkontoret (alltså inte Exploateringskontoret som byggde sträckan) nu, 2022, gjort. Slutet gott allting gott.
Men Exploateringskontoret vilar inte på sina lagrar utan har glatt gått vidare till nya trafikäventyr. Så här ser det numera ut på Stortorpsvägen:

Japp, det ni ser mitt i cykelbanan är ett elskåp. De flesta vanliga trafikanter skulle kanske ifrågasätta det rimliga i placeringen, men inte Exploateringskontoret. I varje fall inte förrän folk började höra av sig med synpunkter. Lösningen? Ja, Exploateringskontoret använder samma manual som de använde 2014 och säger till tidningen Mitt i att:
”– När vi byggt om cykel- och gångbanan så kan vi tyvärr konstatera att vi missat att hantera elskåpet i planeringen, projekteringen och utförandet, tills det uppmärksammades nu, säger Jonas Norberg, enhetschef för avdelningen för projektutveckling i östra söderort.”
Ja oops, liksom. Samma reaktion som när stolparna var mitt körbanan på Kanalvägen för åtta år sedan:
”Cykelvägen längs Kanalvägen är inte klar än. Färdigställd blir den en markant förbättring mot tidigare lösning. Vi har dock själva noterat att stolparnas placering blev tokig. Vi ska givetvis skyndsamt hitta en annan lösning”
Och lösningen? Ja exakt samma som 2014. Ingen flytt av något elskåp, utan istället:
– Inriktningen ser ut att bli att elskåpet blir kvar och vi ordnar med en refug runt elskåpet och anpassar gång- och cykelbana efter detta.
Jamen exakt. Stolpar och elskåp går inte att flytta på, istället flyttar man på vägen. Samma sak 2014 som idag åtta år senare. Exploateringskontoret har sin yrkesstolthet, och den omfattar ingenting som har med vägutformning att göra.

Vi får väl se om åtta år. Kanske det som inte går nu, går då.