Ja, vi skrev att vi skulle ta paus från bloggandet, men några lösa trådar var kvar och behövde knytas ihop. En av dem är Region Stockholms cykelplan, där vi tidigare konstaterade att den nya version som antagits bygger på att cyklister bryter mot lagen. I korthet står det att där det är trångt behöver man inte bygga tillräckligt bred cykelbana för att cyklister ska kunna köra om, eftersom cyklister kan köra om på gångbanan på insidan. Så här står det:
Vid låga gångflöden kan gångbana användas som omkörningsfil vilket innebär att det totala utrymmesbehovet för gång- och cykelbana kan minskas (se följande tabell). Detta förutsätter dock att separeringen mellan cykelbana och gångbana tillåter en enkel passage, det vill säga att den utgörs av målad linje, gatsten eller ränndal utan kanter eller höjdskillnader.
Från Regionala Cykelplanen, sid 5
Det innebär ju en besparing när man anlägger det regionala cykelstråken, man kan bygga för smala cykelbanor helt enkelt. Samtidigt innebär det att cyklister ska bryta mot lagen. Det är förbjudet att köra om på insidan, det är förbjudet att korsa heldraget och det är förbjudet att cykla på gångbanor. Läs mer om det här:
Vi ville ju gärna ha reda på hur Region Stockholm tänker kring det här, och om de förankrat det här med rättsvårdande myndigheter. Nu har vi fått svar och så här skrev Region Stockholm:

Både Polisen och Transportstyrelsen har haft möjlighet att yttra sig över cykelplanen och vägledningen när dessa var ute på remiss och inte inkommit med några synpunkter angående den här skrivningen.
Nu blir man inte jätteklokare av det svaret, men vi tolkar det som att om det hade varit något galet med den här planen, så förväntade sig regionen att polisen och Transportstyrelsen skulle ha sagt något.
Som de rättshaverister bloggare i paus vi är, så var vi ju tvungna att kolla då, hur tänkte polisen och Transportstyrelsen?
Som remissinstanser visade det sig att Transportstyrelsen helt avstått från att svara och polisen konstaterade bara att:

”Trafikpolisen har inga synpunkter utan ställer sig bakom remissen i dess helhet.”
Det är ju i sammanhanget lite anmärkningsvärt, så vi hörde av oss till polisen för ett förtydligande. Vad tyckte de om att cyklister skulle korsa heldraget, köra om på insidan och cykla på gångbanor?

Som svar på dina/era funderingar så förutsätter vi vid Trafikpolisen i Stockholms län, att Region Stockholm utformar och reglerar de byggnationer som avses så att gällande regelverk kan efterlevas.
Ordagrant ställer sig polisen alltså bakom utformningsreglerna, som bygger på att cyklister bryter mot lagen, samtidigt som de utgår från att inga cykelvägar utformas utifrån dem.
Här passar vi på att reflektera över att ointresset är lite märkligt, om man till exempel ställer det mot polisens ivriga remissande mot att cyklister skulle kunna få ett, lagligt, undantag mot att cykla mot enkelriktat.
Transportstyrelsen då, som helt avstod från att lämna remissvar, vad tycker de?
De skriver så här:

”Transportstyrelsen fick möjlighet att lämna synpunkter på förslag till regional cykelplan för Stockholm och av tjänsteanteckningen i ärendet framgick att Transportstyrelsen avstår från att lämna synpunkter då planen av naturliga skäl är hållen på en mycket övergripande nivå. TSV 2021-356
Stockholms kommun som väghållare får redogöra för hur de tänker om utformning, vägmarkeringar och trafikregler kopplat till det de beskriver.”
Eller, ”Vi tyckte det inte var så intressant, det får Stockholm själva svara på”.
Avslutningsvis frågade vi därför åter Region Stockholm om de inte hade någon egen åsikt, vad tyckte de själva. Svaret kom:

”Region Stockholm står bakom cykelplanen och vägledningen i sin helhet. ”
Kvar är alltså en Regional cykelplan med utformningsregler som i delar bygger på att cyklister bryter mot lagen. Och om vi ska tolka svaren ovan välvilligt, så är det väl så att det helt enkelt inte är tillräckligt intessant det här. Vem bryr sig liksom, cyklister-schmyklister.
Och vi återgår till bloggpausen och arkiverar detta under ”cykelkultur”.
Läs också: