Recension: Bitlock cykellås

Mitt äldsta cykellås köpte jag sommaren 2004, när jag efter många års gående och tunnelbaneåkande, åter började cykla regelbundet. Det låset använder jag fortfarande.

Men, det kräver ju nyckel som man måste ha med sig. Och vill man låna ut cykeln, måste man också lämna över en nyckel. Enter Bitlock, det smarta cykellåset. Vi skrev om det när Kickstarterprojektet var aktivt 2014. Och nu har vi kommit över inte bara ett, utan två Bitlock lås. Recensionsdags alltså.

Två!

Bitlock är ett “smart”-lås – istället för nyckel låser man upp med en app i mobiltelefonen. Det gör det lätt om man till exempel vill låna ut den till en kompis – det är bara att okeja så kan kompisen själv låsa upp cykeln. Man kan också enkelt bygga cykelpooler, där deltagarna smidigt öppnar deltagande cyklar med samma app. Och genom att använda mobilens GPS kommer appen ihåg var du ställt cykeln. Guld och gröna skogar!

Det finns bara ett aber: företaget bakom Bitlock har försvunnit. Otaliga trådar med folk som försöker starta appen, men fastnar på en loginruta som står och tuggar för att sedan bara spotta ut sig ett “Det verkar som att du inte är ansluten till internet”. Ett supportforum där ingen längre svarar på mail. En sajt som ser ut som att man fortfarande kan köpa lås, men som precis som appen bara står och tuggar. Och grundaren, som lämnade i början av 2018.

Tittar man i Googles Playstore, så har Androidappen inte uppdaterats sedan hösten 2016, alltså bara knappt två år efter lanseringen.

Och på Iphone är det etter värre, där har den plockats ner helt. Vilket innebär att alla som köpte låset, för den dryga tusenlapp det kostade, nu står med ett värdelöst lås. Och eventuellt en låst cykel som inte går att låsa upp. För att inte tala om cykelhandlare som är återförsäljare, och det var också så Cyklistbloggen kom över våra två lås, när Gamla Enskede Lådcyklar skulle slänga sina.

Det här är nackdelen med att använda smarta prylar som kräver aktiva servrar och uppdatering av programvara. I synnerhet nylanserade produkter från små företag. Men det är inte bara Kickstarter-finansierade startups som plötsligt kan förvandla en dyrt inköpt pryl till en hög skrot. Ett annat exempel är de stora elbolagens satsningar på smarta hem – där folk köpte dyr utrustning, som sedan blev helt meningslös när de la ner dem.

Så, vår recension blir enkel: Bitlock får en överkryssad nyckel i betyg och medskicket att vara försiktig med att köpa nya “smarta” cykelprylar.

Ni som köpte Bitlock – vad är era erfarenheter? Lämna gärna en kommentar nedan!