Det finns inga tillfällen som är fel att hata cyklister

Från början skulle det här inlägget handla om den där skylten från Gävle, som fått ett nytt liv på Internet sedan kommunen upptäckte att den inte stämde och plockade ner den. Men jag fastnade i kommentarsfält på Facebook istället. Är lite chockad faktiskt.
Det handlar om fälten till de efterlysningar polisen, tv-program och andra gör på Facebook, efter bilföraren som enligt vittnen körde mot rött, i bussfilen och rätt in i Malin Blom som kom på cykel. Och sedan smet från platsen. Och slås över hur inget tillfälle verkar fel för att passa på och gnälla på cyklister.
Malin ligger alltså medvetslös och svårt skadad på sjukhus. Polisen letar efter gärningsmannen. Då skriver folk:
Screen Shot 06-21-15 at 03.37 PMPå riktigt. Under eget namn. Det är inte ett enstaka inlägg. Det är massor.
En grej man kan passa på när cyklist så lägligt blivit påkörd är att uppfostra andra:
Screen Shot 06-21-15 at 09.04 PMCyklister, som ju alltså hon som nu ligger på sjukhus är och som posten handlar om och vars påkörare nu efterlyses, är ett allt mer allvarligt problem eftersom de tyvärr skiter i trafikreglerna och tror att de kan göra som de vill. Helt färgblinda. Just här var det visserligen en bilist som enligt vittnen kört mot rött, och i bussfil, och på en annan trafikant, och smitit, men hey! Cyklister!
Eller varför inte ta tillfället i akt, nu när det tydligen handlar om cyklister, och försöka starta en diskussion om huruvida “cyklister” är “änglar” och hur man kan göra det lite lättare för “yrkestrafikanter”?
Screen Shot 06-21-15 at 06.04 PMEller varför inte prata lite trafikreglering?
Screen Shot 06-21-15 at 06.04 PM 001För vilket tillfälle kan vara bättre än när någon är påkörd? Eller för all del, varför inte passa på att berätta reseanekdoter?
Screen Shot 06-21-15 at 06.03 PMEN CYKLIST ÅKTE FÖRBI UTAN ATT STANNA! DET ÄR RELEVANT HÄR! JAG MÅSTE DELA MED MIG! INGET TILLFÄLLE ÄR FEL.
Till slut tröttnade också polisen:
Screen Shot 06-21-15 at 07.22 PMJag tycker det är otroligt märkligt att något sådant ens ska behövas. En människa ligger på sjukhus, svårt skadad. Syftet med posten var att efterlysa gärningsmannen. Det enda som borde finnas i kommentarsfältet är folk som sett något och folk som hoppas cyklisten klarar sig och blir frisk.
Här är det läge att notera en annan sak:  något som däremot inte finns överhuvudtaget bland allt off topic-hat, är hat mot “bilister”. Det är såklart bra. Man ska inte dra folk över en kam. Bara för att man kör ett fordon så ärver man inte plötsligt en gemensam personlighet.
Men det säger också något.
(För att inte tala om hur det hade låtit om det varit en cyklist som kört mot rött, in i fel fil och mosat annan trafikant och sedan stuckit)
Visst. Det handlar om kommentarsfält på Facebook. Man borde skita i det. Folk skriver så mycket dumt, även under eget namn. Men jag kan inte skaka av mig tanken att de finns därute i trafiken. Bakom mig när jag sitter på hojen och väntar på grönt. Det räcker med en av dem som plötsligt känner att hen ska ”visa cyklistjävlarna” för att det ska bli livsfarligt för mig.
Just nu ligger Malin Blom på sjukhuset. Det är oklart hur det kommer gå för henne. Och jag hoppas bara att hon klarar sig. Att hon blir frisk igen.
Att vi slipper ytterligare en trafikdödad, eller för livet skadad, människa.
Och att folk som väljer att kommentera, twittra och Facebooka, börjar bete sig som de skulle gjort i verkligheten. Om de träffat hennes föräldrar och vänner.
Visar lite respekt.