Nu blir det Köpenhamnstandard vid Kungsträdgården

| 16 kommentarer

Eller, ja vi hoppas det. Stockholms Stad är ju lite on fire med cykelarbetet just nu.

Först gjorde de som på Repslagargatan och började skylta om en massa gator från enkelriktat så att cyklister kan köra i bägge färdriktningarna, något som fick Teknikens Värld att göra det hittills mest passiv-aggressiva inlägget vi sett:

Teknikens värld

Sedan blev det klart att de nu kommer ta körfält från biltrafiken över Strömbron och Stallgatan och göra om dem till cykelkörfält. Strömbron har varit på gång rätt länge – vi skrev om det 2014 till exempel. Cyklisterna är glada – även om vi skulle vilja se ritningarna innan vi ropar hej. Enligt SVT Stockholm är tanken att ta ett körfält norrgående, vi hoppas att det inte betyder att bara ena färdriktningen görs om.

Bägge sidorna, alltså både södergående och norrgående, har väldigt smala cykelvägar – som egentligen är vägren. Så vi hoppas hela broytan fördelas om.

sl på strömsbron

Smalt, inte minst på vintern

Cyklisterna är glada, bilisterna däremot inte lika:

– Det blir ju inte bättre för att man stryper allt för oss bilister. Okej, cyklister ska ha sin del, men inte hela delen, säger Janne Karlsson.

Inte hela delen alltså.

Nu gäller det också att de passar på att skylta om. Det är fortfarande förbjudet att cykla från Kungsträdgårdsgatan över Strömbron.

Kungsträdgårdsgatan

Här måste man svänga höger om man ska följa lagen och inte är buss.

Stallgatan pratades det om för ett år sedan. Då var vi kritiska, mycket för att Stallgatan slutar i Nybroplan, som är en av Stockholms sämre trafiklösningar:

Och alternativvägen över Arsenalsgatan är inte mycket bättre.

IMG_5974 minskad

Det är den som är felskyltad och har de fina, men helt osynliga, kopparmarkeringarna i gatan.

Men nu verkar det som att nästa steg blir att se över hela Nybroviken. Toppen!

Läs också: SVT Stockholm ”Körfält ger plats åt cykelbanor

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

16 Comments on "Nu blir det Köpenhamnstandard vid Kungsträdgården"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Ms_Xx
Guest
Member

Älskar omskyltningen av enkelriktade gator!
Hoppas att de målar in de där stora cyklarna vid gatornas början också, så att vi slipper bilistidioter som leker pricka cykel bara för att de själva inte läser skyltarna (så som det har varit på Repslagargatan). Då blir världen bra fin!

Anders M
Guest
Member

På Kungsholmen där man körde pilotprojekt med att öppna de enkelriktade gatorna har det målats gigantiska cykelmyror (heter det så?) i början av gatorna, så det kan vi nog se fram mot!

Ms_Xx
Guest
Member

Ja, precis dom jag menade, en jättebra markering som faktiskt verkar funka 🙂

Kungliga Velocipedklubben
Guest
Member
Kungliga Velocipedklubben

Daniel Helldén är vår hjälte!

TomsR
Guest
Member

Kolla länken, icke korrekt.

och ja, fyfan för kullersten!

L
Guest
Member

Var finns det kullersten? Skilj på gatsten och kullersten! Har du försökt cyklat på kullersten någon gång? Det är inte roligt!

Ms_Xx
Guest
Member

Ja låt oss banka in i folks huvuden: kullersten = apskallar (runda stenar). Gatsten: kubisk granit, hyfsat slät yta men ändå för knögglig för folk att gå på = de väljer cykelbanan (om inte gatstenen är sågad, vilket kan gå att få igenom av tillgänlighetsskäl).
Gatorna i Stockholm är INTE belagda med kullersten (bara vissa mkt smala smågator på Söder, längs gatans kanter, och Skansen).

Anders M
Guest
Member

Jag cyklade längs kajen i norra Hammarbyhamnen igår, och där är det precis som du säger: Jääättebrett och jääättefint med gatsten precis överallt – utom i cykelbanan som är satt med något jämnare sten, och där alla som inte enbart är ute och flanerar därför joggar, skjuter barnvagn, kör rullstol, släpar sin kärra eller undantagsvis cyklar.

Jag har inte upplevt denna konfliktkilometer tidigare, och jag kan bara säga att jag förstår samtliga trafikanter. Riv upp gatstenen och odla potatis där istället, eller nåt. Gratis oanvänd yta!

L
Guest
Member

Eftersom stensatta gator är ovanliga och kullerstensgator ännu mer ovanliga så lär sig inte sig inte barnen skillnaden och tar med sig kunskapsbristen upp i åldrarna.Även huggen gatsten är ju ojämn. Men det är bra när man har olika termer för olika saker. Stadsbor skiljer sällan på råget och råbock. Samer, eller om det är eskimåer, lär ha betydligt fler ord för snö än vi. (Även vi har flera. Kornsnö, snöslask, skare, drivsnö etc.)

För cyklister måste skillnaden mellan kullersten och huggen gatsten vara enorm. Därför påpekade jag detta i tråden.

Ms_Xx
Guest
Member

Jag blir mest irriterad över att gemene man (och kvinna) har så fruuuuktasvärt dålig allmänbildning (särskilt de som tror att de vet allt, har en sån bekant som kallar gatsten för kullersten, så jag blir väl lite triggad). Då får man folkbilda lite 😉

Anders Andersson
Guest
Member

Bellmansgatan, Bastugatan…

Ms_Xx
Guest
Member

Ja, fast poängen är väl att 90% av ”vanliga människor” felaktigt tror att gatsten heter kullersten, vilket blir lite förvirrat. Lite som att säga att man äter kyckling när man äter fisk. Lika fel, i alla fall (och lika vilseledande).

L
Guest
Member

Jag utgick ifrån att TomsR avsåg de platser och sträckor som avhandlades i bloggposten. Men visst finns det kullersten på några platser i stans äldsta delar.