För första gången (tror vi iaf) orsakar cyklister korsningspropp

| 10 kommentarer

Igår skrev vi om omledningarna kring Slussen (igen, sorry alla som inte bor i Stockholm. Slussen är som ett svart hål som slukar allting). I dag hände det vi alltså trodde skulle hända. För kanske första gången i Stockholm orsakade cyklister ett klassiskt gridlock, eller korsningspropp som vi bestämmer att det heter på svenska. Här:

Screen Shot 06-29-16 at 10.06 AM

Det här blir ju grymt svårt att förklara med bara bilder, men jag försöker med lite pilar:

Företräde

Som ni ser vid röd pil så har motortrafiken grönt (trafikljuset speglar sig alltså i blå bussen). Samtidigt kommer fortfarande en bred ström cyklister (gul pil) som inte kunnat komma över på den grön period de fått. De stoppar alltså all trafik. Det hann bli rött – och då kom nya cyklister som fick grönt. En bit därefter stod en motorcykelpolis och såg hjälplös ut.

Problemet för dem som kommer från vänster (gul pil igen) är att de möts av först ett övergångsställe, där de har väjningsplikt pga zebralagen. Därefter gäller högerregeln för trafik från backen. Så här ser det ut:

Mitt nya videoprojekt30

Väjningsplikt precis efter passagen

Här blir man alltså stående om det kommer en enda fotgängare. Och det går alltså rätt fort att få ihop en kö som sträcker sig ut i gatan. Där motortrafiken plötsligt får grönt. Gridlock.

För den som trots färglada pilar har svårt att greppa röran, så finns det film här och här 

 

 

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

10 Comments on "För första gången (tror vi iaf) orsakar cyklister korsningspropp"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Richard
Guest
Member

Kan inte militären komma och bygga två broar – en för buss och blåljusbilar och en för cyklister. Resten (bilar, varutransporter, taxi) får åka västerbron eller tunneln. Samtidigt bygger man om Slussen mer effektivt.

I eftermiddags fanns det tre poliser som försökte styra upp det hela. Få vågar tjaffsa med poliser som de gör med flaggvakter.

Non
Guest
Member

Det var gridlock åt andra hållet också. Bussar från dtrömkajen skulle svänga höger mot gamla stan samtidigt som cyklister som skulle vänster (och stod på höger sida bussar). Vilket resulterade i bil och bussköer ända ned till kungsträdgårn

Sandra
Guest
Member

Hoppas att de kan sätta upp ett trafikljus så att cyklister från Hornsgatan måste stanna upp och släppa fram cyklisterna från Stadsgårdskajen och Söder Mälarstrand.