Att någon smäller upp en bildörr räknas som en singelolycka

| 18 kommentarer

Idag lärde jag mig att det räknas som en singelolycka att bli träffad av en bildörr om man kommer på cykel:

Det är alltså bara cyklisten inblandad. På riktigt. Snacka om att osynliggöra ansvar.

Det här klippet handlar alltså om hur man undviker de här singelolyckorna:

Bara för att reda ut. Så här står det i Trafikförordningen:

Ett fordons dörrar eller andra anordningar får inte öppnas på sådant sätt att fara eller onödig olägenhet uppstår. Inte heller får på- eller avstigning eller på- eller avlastning ske så att fara eller onödig olägenhet uppstår

(Trf 3kap, §50)

Läs mer om dörrning.

EDIT: Förtydligande: Det handlar alltså om Strada – hur dörrningar registreras i skaderegister. Vilket innebär att när trafikforskare tittar på cykelskadestatistik så riskerar dörrningarna att ”försvinna” bland andra singelolyckor – som kan bero på grus, löv eller halt väglag. IF kommer fram till att 5 % av de cykel-bil-olyckor vi haft de senaste tio åren var dörrningar.

EDIT Igen: Tänk om vi vetat hur rätt vi hade 2014:

Screen Shot 04-22-16 at 09.08 PM

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Anders Holt
 • Tobias Edlund

  Hej på er! Det är jag som har skrivit tweeten i skärmdumpen och av naturliga skäl kommer ganska lite information med där. Därför ett förtydligande: Det är alltså i Strada-registret som dörrningar registreras som singelolycka på cykel. Strada är det officiella svenska informationssystemet för olyckor i trafiken. Det ägs av Transportstyrelsen och informationen kommer dels från polisen och dels från sjukvården. Mer om det här: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/statistik-och-register/STRADA-informationssystem-for-olyckor-skador/

  Detta handlar alltså inte om vad dessa olyckor ”räknas som” juridiskt, och det är heller inte så att olyckorna registreras som singelolyckor hos varken If eller något annat försäkringsbolag (det är genom att titta i våra skadeanmälningar vi kunnat räkna på hur många dörrningar som sker, mer om det i artikeln som är upprinnelsen till twitterkonversationen: http://www.dn.se/insidan/cyklister-vacker-kanslor-krock-med-bildorr-glomd-risk/).

  Ni har säkert järnkoll på Strada redan, men jag ville gärna ta tillfället i akt att utveckla för att undvika missförstånd.

  Ha det fint!
  Tobias Edlund, presskontakt och twittrare på If.

  • Yes, vi var medvetna om att det bara gäller Strada, inte juridik. Möjligen blev jag lite för kortfattad, pga la ut direkt från mobilen. Jag förtydligar texten.

 • Magnus

  Hur tänkte de där? Om en part orsakar olyckan och en annan part får ta konsekvensen av det, är det två parter. 1+1 ≠ 1! Är det Polisen eller försäkringsbolagen som klassar det som singelolycka?

  Som jag ser det är singelolyckor ens egna fel (eller annan underhållsansvarig organisation), men om någon slänger upp en bildörr framför en, borde det vara vederbörandes fel. Betyder det att bilisten har ansvarsfrihet? I min värld borde det röra sig om vårdslöshet i trafik.

  Om någon dörrar mig och slipper undan påföljder skulle jag antagligen gå bananas på deras bil!

  • Ms_Xx

   Men bilister ha väl aldrig någon skuld? Inte ens om de kör i bussfiler, mejar ned oskyddade trafikanter och sen smiter från olycksplatsen har de ju särksilt stor skuld, enligt vårt rättssystem.
   Upphör aldrig att bli förvånad över daddandet med de som kör bil… (känns dock skönt att veta att det är så när jag själv kör bil, eftersom det inte blir så ofta…)

   • Magnus

    Nej, hur skulle det se ut om man skyllde på bilister till höger och vänster. Det är ju trots allt bilistens vägar (ja, ibland är jag också bilist). Andra vistas bara där på nåder.

 • Ingrid

  Betyder det att bilar, eller iaf deras dörrar, är jämställda med grus eller löv på marken och ett problem för renhållningen?

 • Janneke Meedendorp

  Hur registreras det när någon öppnar dörren och en bil kör in i den?

  • Ingrid

   Eller om någon går in den? Att slå till en fotgängare med en bildörr?

 • felix reychman

  Hur ofta tror vi att någon fälls för brott mot den lagen? Det vore kul att se statistik på…