Dags för vettig cykelparkering vid Globen?

| 15 kommentarer

Trafikredaktionen P4 Stockholm fastnade i bilkö inne i (!) parkeringsgaraget i Globen. De Facebookade:

Globengaraget 20 minuter efter avslutad match. Hundratals bilar på tomgång. Ingen kommer en meter. Trafiken står stilla…

Publicerat av Trafikredaktionen P4 Stockholm den 14 mars 2016

Globenområdet växer så det knakar, snart byggs dessutom en helt ny stadsdel där.

En lösning kunde ju vara att göra det lättare att cykla dit (det är redan barnsligt lätt att åka kommunalt dit – Gullmarsplan precis bredvid är en av Stockholms större kollektivtrafikknutpunkter).

Jag kollade runt lite på Globenområdets hemsida och de har cykelparkeringar. FAQ’en gav inget.
Screen Shot 03-15-16 at 12.09 PM

Men lite dolt under ”Hitta hit” fanns en hänvisning till de nya cykelparkeringarna vid Tele2Arena:

Screen Shot 03-15-16 at 12.11 PM

Så här ser de ut:

cykelparkering_tele2arena_stor

Och det är ju fantastiskt med tusen parkeringsplatser. Problemet är bara att man inte kan vara säker på att de är öppna. Polisen stänger gärna av den när det är matcher.

arenaleden_idioti_panorama

Där bakom svarta skynket är cykelparkeringen. Klicka för större bild

När den är avspärrad hänvisar polisen istället till Pastellvägen på andra sidan Nynäsvägen.

Screen Shot 03-15-16 at 12.18 PM

Så, kanske dags att ta ett omtag? Så slipper man bygga om ventilationen i parkeringsgaraget för att kunna hantera bilar som står på tomgång i kö i en halvtimme…

Läs mer: Ikväll är det derby i Tele 2 Arena – den cykelvänliga arenan!

Fotbollsderby på ”cykelvänliga” Tele2 Arena – dåligt för cyklister (Stockholmdirekt.se)

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

15 Comments on "Dags för vettig cykelparkering vid Globen?"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Ms_Xx
Guest
Member

Det finns i alla fall potential, ställen är ju både riktigt snygga och ser ut att vara lätta att låsa fast cykeln i + ge den bra stöd: bara hoppas att arenan/polisen slutar spärra av dem när de behövs!

Goran Gozo
Guest
Member

Finns en del både intressanta och roliga kommentarer.

”En vettig lösning som jag sett i andra länder, t ex under OS i London, är att alla biljetter till större evenemang innehåller en kollektivtrafikbiljett för evenemangsdagen. Har såklart inget med tomgångskörningen i sig att göra men om man redan har betalt för och har en biljett till t-banan så gissar jag att det blir ännu mindre motstånd mot att åka kommunalt. Eller bara en sådan sak som att man väljer en parkering en bit bort och åker kommunalt sista biten.”

Eftersom vissa frågade efter cykelparkeringen verkar det inte allmänt känt att den finns. Och en del blev förvånade att cykelparkeringen och cykelvägen stängs av av polisen. Inte heller det verkar allmänt känt.
Med andra ord är det här blogginlägget välbehövligt 🙂

Richard
Guest
Member

Det är ju en klockren lösning att få en kollektivtrafikbiljett!

Jimmy
Guest
Member

´Supportrar åker hellre kollektivt eller bil till arenan mycket få cyklar det har med att göra att man bor för långt ifrån arenan.

Anders
Guest
Member

Det bor otroligt mycket folk inom en halvtimmes avstånd. Och vad som är för långt är oftast en vanesak. Den som inte gillar att trängas på en tunnelbana tänker jag mig ”utsätter” sig mer än gärna av stund på cykeln.

Och som alltid – när cyklister har en välordnad väg och parkering kommer fler och fler inse poängen med att cykla.

Jimmy
Guest
Member

Det är inte alla som bor 30 min från Hovet eller Tele2 som går på matcherna. Det har gjorts undersökningar hos Djurgården där bil eller kollektivtrafiken är något som supportrarna föredrar när dom tar sig till eller från arenorna.

Björn
Guest
Member

Det är klart man föredrar det när cykelparkering inte fungerar. Det handlar om att erbjuda bra alternativ. Då kommer efterfrågan följa efter.

Jimmy
Guest
Member

Jag och många andra har mer än tre mil till arenan, bara för man bygger fler cykelparkeringar är det ingen garanti att folk tar cykel. Dom som väljer kollektivtrafiken vill kunna ta några öl före och efter matchen, Skulle jag cykla skulle det ta minst 2 timmar enkel resa till Hovet ochTele2 på mycket trafikerad och kolsvart väg under halva året. Jag har inget i mot att cykla och använder cykeln året om men inte för att ta mig till en match.

Björn
Guest
Member

Många andra har _inte_ två timmar till Tele2 arena. Hela poängen är att om de som inte har det tar cykeln i stället blir det mindre trängsel för de som behöver tunnelbanan eller bilen.

Att du har både kass cykelväg och kass cykelparkering, ökar eller minskar det din vilja att cykla till Tele2, menar du?
Annars är ju cirkelargumentet ‘vägen är kass – gör inget om parkeringen också är det’ → ‘parkeringen är kass – gör inget om vägen också är det’ en feltänkning värdig en fotbollssupporter.

Jimmy
Guest
Member

Varför får inte folk göra som dom vill? Vill man ta bilen eller tunnelbanan/pendeltåg/tåg eller buss till arenorna så måste man få göra det, det funkar inte att tvinga folk att ta cykel, det finns dom som har svårt att gå eller har långt som jag till arenorna. 2 timmar är nog i underkant det tar med cykel här ifrån skulle gissa det tar längre tid upp mot 3-4 timmar. Det är bra att du bor i stan men inte alla gör det.

Anders Norén
Guest
Member

Såvitt jag vet är det ingen här som vill tvinga folk att ta cykeln, däremot så är det en som i 4-5 inlägg har argumenterat emot att göra cykelparkering. Den illvilliga tolkningen är att den vill tvinga folk att ta bilen eller kollektivtrafiken.

Erik Johansson
Guest
Member

Vi talar om dåligt planerade arenor, inte om logik. Våra problem med bilism kommer sig inte av fotbollssupportrar.

Till Radiohuset tar man sig på 20 min med lastcykel, tre mil söderut från Globen tar man sig med bil på 20 min. Visst det skulle gå att lösa så att det inte var problem att cykla tre mil kl 2300, men när vi nu satsar 40 miljarder extra på en biltunnel och möjligtvis några miljoner extra på cykel så kommer vi aldrig komma till det stadiet där cykel är snabbare.

Håller ni båda med om det?

Jimmy
Guest
Member

Arenorna har ju legat där ett tag, det är ju svårt att hitta lämplig mark för att flytta dom. det känns inte så kul att sätta sig på en cykel kl 21-23 och börja cykla ner mot Södertälje och neråt för att komma hem. Annars håller jag med dig om att bättre cykelvägar behövs.

micke
Guest
Member

Förstår verkligen att du inte vill cykla till södertälje.
Det finns ju alternativ där man ändå kan använda cykeln, vid den tiden får man ta den på pendeln t.ex.
Oavsett det så är ju poängen att Om De som bor närmare än dig tar cykeln eller kollektivtrafiken blir det Lättare för Dig att komma hem. Även om du tar bilen.