Plötsligt händer det: Cyklister behöver inte gissa när det ska spärras av. #nobelfest

| 2 kommentarer

Vi skrev för något år sedan om hur cyklister får gissa när det ska spärras av i Stockholm:

Stockholm är Sveriges huvudstad, en storstad, och det innebär att den drar till sig evenemang, konserter, matcher och festivaler.

Som vardagscyklist får man gissa när det är trafikavspärrningar. Polisen berättar ofta om kommande avspärrningar på sina många Facebooksidor, men det handlar alltid om avspärrningar för antingen biltrafiken eller kollektivtrafiken. Cyklisterna däremot nämns inte. I de fall man frågar brukar svaret vara ett första ”Jag vet inte, ska kolla” och i många fall när svaret sedan kommer är det ”nej, cykelvägarna påverkas inte”. Men inte alla gånger.

Och just nu är det fullt med Nobelfestligheter i Stockholm. Polisen har skaffat speciellt twitterkonto för att kunna meddela sådant och gjorde det också idag. Men. Ingenstans framgick det om trafikavspärrningarna som rörde ”fordonstrafiken” också omfattade cyklister.

Det är såklart så att cykeln också är ett fordon och om det står att Kungsgatan är avspärrad för ”fordonstrafik” så betyder det att även cyklar är stoppade. Men vi luttrade cyklister vet ju att cykelns status som fordon är lika flukturerande som sittande regerings inställning till flyktingmottagande.

Så frågan ställs:

Screen Shot 12-10-15 at 01.06 PM

Och nepp, förmodligen omfattas alltså inte cyklister i ”fordonstrafiken” nu heller. MEN! PLÖTSLIGT HÄNDER DET!

Och mycket riktigt:

Och under kvällen, idel ”motorfordonstrafik”:

Screen Shot 12-10-15 at 06.01 PM

Små steg vänner, små steg!

Författare: Cyklistbloggen

Vi som bloggar här är Christian Gillinger och Jeroen Wolfers. Vi är två Stockholmscyklister som huvudsakligen använder cykeln för att komma till och från våra respektive jobb. Vi cyklar istället för att köra bil eller åka kommunalt och vi vill att cykling ska kännas lika säkert och få samma villkor som alla andra trafikslag. Vi hoppas att vi drar vårt strå till stacken för att se till att göra Stockholm till en vettig cykelstad. Kommentera gärna!

Leave a Reply

2 Comments on "Plötsligt händer det: Cyklister behöver inte gissa när det ska spärras av. #nobelfest"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Aliide
Guest
Member

Fast idag har samma fråga tagits upp och då ett annat svar. Cykel är ett fordon har de kommit på… Så samma avspärrningar gäller såväl cykel som motorfordon.

Ms_Xx
Guest
Member

Kors i taket! Tänk om de kommer ihåg att inkludera ordet ”motor” nästa gång det är avspärrningar i stan också, vad bra världen skulle vara då (i alla fall lätt att ta sig fram i på cykel)!