Amsterdam har ingen cykelkultur

| 11 kommentarer

Fredag, dags för helg och tid över. Här är tio välspenderade minuter om Amsterdam. Inga hjälmar, på ett ställe till och med en polis, folk som cyklar med hörlurar, med barn och för all del spisar. Så är det att cykla i en stad där cykling inte är en subkultur.

 Trevlig helg!

(Ont om tid? Här är kortversionen:)

Some Things You Might See While In Amsterdam from STREETFILMS on Vimeo.

 

 

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

11 Comments on "Amsterdam har ingen cykelkultur"

Notify of
avatar
Matz
Guest

Dubbelfiligt i CPH, samt ofta inte trafiksignaler mitt i ”banan” ….

Gustaf
Guest

Fint. Varför gillar inte svenska kommuner och myndigheter nedsänkta cykelbanor? Enligt gcm handboken ex

Anders Norén
Guest

Om man avgränsar cykelbanan med nivåskillnad så blir det påtagligt att den måste göras normenligt bred, annars riskerar man att en cyklist som vinglar till kör på kanten och skadas. Utan nivåskillnad kan man göra den hur smal som helst. Eller ännu hellre bara skylta om trottoaren till en GC-bana utan att göra några andra åtgärder.

Den svenska normen för cykelbanebredd är för övrigt närapå identisk med den nederländska. Skillnaden är att i Nederländerna skiter man inte i normen.

Vid sidan av mitt sarkastiska raljerande så lär snöröjningen underlättas av att man saknar nivåskillnad, en faktor man inte behöver ta i beaktande i Danmark eller Nederländerna. Svensk forskning om separation mellan gång och cykel visar dessutom att materialskillnad + tre rader smågatsten (alt. ränndalsplatta) ger lika god separation som nivåskillnad, i betydelsen att folk håller sig på sin bana i samma utsträckning.

Gustaf
Guest

Jag förstår, vad är normen för cykelbanebredd i Sverige?

Gustaf
Guest

Har du någon länk till info om forskningen kring separation? Vore grymt kunna använda vid påtryckning mot kommun

Anders Norén
Guest

http://www20.vv.se/fud-resultat/Publikationer_000501_000600/Publikation_000543/Separering%20av%20g%C3%A5ende%20och%20cyklande.pdf

Cykelbanebredd beror på vad man antar för dimensionerande trafiksituation, dvs. vilka trafikanter som ska kunna finnas på samma punkt. Med två cyklister i bredd, högsta utrymmesklass och nivåskillnad på båda sidor blir det 2,75 m. I Sverige brukar man inte använda dimensionerande trafiksituation, man brukar använda ”så här har vi alltid gjort”, ”det är väl inte så noga” resp. ”cyklisterna får väl vrida på styret”.

När det gäller motortrafik använder man alltid dimensionerande trafiksituation, det är därför man så sällan hittar körbanor smalare än ca 6,5 m (vilket innebär att två bussar/lastbilar kan mötas i 50 km/h). Med planering enligt cykelprincipen så skulle hela gatan, vägg till vägg, ha gjorts 4 m bred utan markerad körbana och sedan skulle bussförarna uppmanats att ”ta lite hänsyn”.

Gustaf
Guest

haha, ja komiskt men samtidigt tragiskt det du skriver, tack för länk

Johan Andersson
Guest

Uppsala ska bli Sveriges bästa cykelstad. När en av kommunens projektledare kom hem från en cykelkonferens i Holland var detta vad hon hade att säga:

”Det fanns flera intressanta alternativ, men framförallt tycker jag att många städer har mycket att lära av oss när det gäller säkerhet. I Holland far man fram i hög fart utan cykelhjälm och det finns en hel del övrigt att önska när det gäller säkerhetstänk. Vi ska även framöver ha flera informationskampanjer om trafiksäkerhet och cyklande”. Uppsalatidningen 24 september.

Den här synen på cykling som något livsfarligt som måste tyglas och att cyklister måste uppfostras är ett problem för oss som vill ha mer av Amsterdams cykelkultur.

Något så enkelt som att från officiellt håll avbilda en cyklist utan hjälm verkar snudd på omöjligt. Till och med i reklamen för Stockholms lånecyklar är det hjälmtvång. Sug på den en liten stund. Jag vet inte vad som krävs för att komma ifrån den här präktiga inställningen, men filmer som den här hjälper nog.

Gustaf
Guest

Hoppas det inte finns politiskt stöd för ett sånt perspektiv

eriksandblom
Guest

Tack för att du tar upp detta Johan A!

De flesta svenskar fattar nämligen inte. Nederländerna är världens säkraste cykelland, mätt som omkomna per kilometer.

Därför är det väl talat av experten i filmsnutten (Henry Cutler, Henry Workcycles) att cyklisterna i Amsterdam vet vad dom håller på med. De har cyklat varje dag i tät stadstrafik sen innan du föddes typ. Det är inte de som kör som galningar, det är svenskarna som är tröga.

Mic Hussey
Guest

Harligt! Och vilket bakslag mot oss i Stockholm som inte tror att 12-åringar är ”mogna” att cykla i statsbilden. Det är statsbilden der är del på!