Cykelkarneval idag och ”I stan utan min bil”

| 12 kommentarer

Samtidigt som Cykelkarnevalen går av stapeln arrangerar Stockholms stad ”I stan utan min bil”. Det innebär att en del av innerstan är avspärrad för biltrafik och meningen är såklart att låta alla uppleva en dag utan biltrafik:

I STAN UTAN MIN BIL är en av aktiviteterna som Stockholms stad arrangerar under den Europeiska trafikantveckan. Här bjuds alla stockholmare in till ett bilfritt område kring Stockholms city och Gamla stan, samtidigt som gång-, cykel- och kollektivtrafik gynnas.

Och så här gör Stockholm reklam för det:

Utan min bil i stan

Foto: Johan Nygren

Den där blå skylten på stolpen är alltså nyuppsatt reklam för det här kollektiv- och cykeltrafikgynnande eventet. För er som inte cyklar i stan så går alltså cykelbanan här:

Utan min bil i stan cykelbana

Foto: Johan Nygren

Som cyklist blir det alltså svårt att missa skylten. Nästan fysiskt – den hänger över halva den redan extremt smala cykelbanan.

Det finns en ironi här någonstans.

Se hela cykelvägen:

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Hasse

  Jag tycker också att det blev ett fiasko. Jag såg i stort sett knappast någon skillnad alls jämfört med en vanlig lördag.

  • Me

   Ingen skillnad alls? Jag tyckte det var mer bilar än en vanlig lördag. I alla fall på Hamngatan.

 • Ms_Xx

  Jag hade låga förväntningar på den bilfria dagen (alltför litet bilfritt område) och blev besviken, då är det riktigt misslyckat!
  Bike in Tweed däremot var väldigt lyckat, hoppas att det blir ännu fler som cyklar med nästa gång, och det borde synkas ihop med cykelfestivalen så att sällskapen t.ex. möts och cyklar åt varsitt håll på samma gata samtidigt på någon del av rundorna! Skulle vara mäktigt.

  • Vi mötte faktiskt Tweedtåget. 5:06 in i klippet: https://www.youtube.com/watch?v=HhooRfrpa3w

   • Ms_Xx

    Ah, kul! Ni mötte i alla fall ”svansen”, jag var tyvärr i början av vintagekaravanen då! Lite kul att se, det märks att det är mer vana cyklister i ert tåg, i vårt höll alla sig snällt mot kanten, max två i bredd och intog aldrig hela körfältet (inte ens vid korsningar, utom vid Åhléns där jag fotade dem). Jag tyckte rätt ofta att vi borde göra det (på det sättet som ni gjorde).
    Vi får försöka lägga mötet på nån gata med mycket folk nästa år så att gatan blir helt full med cyklister från båda håll :-)!

   • Teknofobar

    Man länkar tid genom att lägga till #t=5m6s

 • Richard

  ”Avspärrningarna” var dessutom i glesaste laget eftersom bussar och taxi fick köra inom avspärrat område. Således fungerade t.ex. ”avspärrningen” vid Norrlandsgatan inte alls. Bilar åkte mellan de stora gula ”blomlådorna”

  Såg för övrigt en cyklande polis idag, som cyklade lugnt mot rött (medan vi andra väntade på grönt). Det var ingen utryckning utan hen hade bara inte lust att vänta på grönt. Det är tydligen skillnad på folk och folk.

  Obama! Kom tillbaka! Vi vill få uppleva riktiga avspärrningar igen!

 • Jocke

  Mötte 4 personbilar på munkbron idag på väg till jobbet, ganska fånigt med motortrafik förbud om inte polis finns på plats och ser till att regler följs.

  • Joel Efternamn

   Inte alls:

   ”Det bilfria området gäller hela dygnet från klockan 00.00–24.00. Munkbron och Vasabron hålls däremot öppna för trafik.” – http://www.stockholm.se/istanutanminbil

   • Erik Johansson

    Det var bilar i hela området, och cykelpolisen sa att staden inte spärrat av korrekt.

    • Såg på att kommunen skrev att de inte ville ha avspärrningar, då det försvårar för trafik som måste åka där, taxi, buss, kollektivtrafik, varuleveranser osv.
     De ville nog inte ha grindpersonal som släppte in trafiken när de skulle in.
     Utan att de skulle ha skyltar och låta polisen hålla bevakning av trafikreglerna.
     Det fungerar bättre i Göteborg vid karavanen där så står polisen som vakter, och inte en ändå bil vågar åka förbi då. Konstigt nog.