Det finns inga tillfällen som är fel att hata cyklister

| 10 kommentarer

Från början skulle det här inlägget handla om den där skylten från Gävle, som fått ett nytt liv på Internet sedan kommunen upptäckte att den inte stämde och plockade ner den. Men jag fastnade i kommentarsfält på Facebook istället. Är lite chockad faktiskt.

Det handlar om fälten till de efterlysningar polisen, tv-program och andra gör på Facebook, efter bilföraren som enligt vittnen körde mot rött, i bussfilen och rätt in i Malin Blom som kom på cykel. Och sedan smet från platsen. Och slås över hur inget tillfälle verkar fel för att passa på och gnälla på cyklister.

Malin ligger alltså medvetslös och svårt skadad på sjukhus. Polisen letar efter gärningsmannen. Då skriver folk:

Screen Shot 06-21-15 at 03.37 PMPå riktigt. Under eget namn. Det är inte ett enstaka inlägg. Det är massor.

En grej man kan passa på när cyklist så lägligt blivit påkörd är att uppfostra andra:

Screen Shot 06-21-15 at 09.04 PMCyklister, som ju alltså hon som nu ligger på sjukhus är och som posten handlar om och vars påkörare nu efterlyses, är ett allt mer allvarligt problem eftersom de tyvärr skiter i trafikreglerna och tror att de kan göra som de vill. Helt färgblinda. Just här var det visserligen en bilist som enligt vittnen kört mot rött, och i bussfil, och på en annan trafikant, och smitit, men hey! Cyklister!

Eller varför inte ta tillfället i akt, nu när det tydligen handlar om cyklister, och försöka starta en diskussion om huruvida ”cyklister” är ”änglar” och hur man kan göra det lite lättare för ”yrkestrafikanter”?

Screen Shot 06-21-15 at 06.04 PMEller varför inte prata lite trafikreglering?

Screen Shot 06-21-15 at 06.04 PM 001För vilket tillfälle kan vara bättre än när någon är påkörd? Eller för all del, varför inte passa på att berätta reseanekdoter?

Screen Shot 06-21-15 at 06.03 PMEN CYKLIST ÅKTE FÖRBI UTAN ATT STANNA! DET ÄR RELEVANT HÄR! JAG MÅSTE DELA MED MIG! INGET TILLFÄLLE ÄR FEL.

Till slut tröttnade också polisen:

Screen Shot 06-21-15 at 07.22 PMJag tycker det är otroligt märkligt att något sådant ens ska behövas. En människa ligger på sjukhus, svårt skadad. Syftet med posten var att efterlysa gärningsmannen. Det enda som borde finnas i kommentarsfältet är folk som sett något och folk som hoppas cyklisten klarar sig och blir frisk.

Här är det läge att notera en annan sak:  något som däremot inte finns överhuvudtaget bland allt off topic-hat, är hat mot ”bilister”. Det är såklart bra. Man ska inte dra folk över en kam. Bara för att man kör ett fordon så ärver man inte plötsligt en gemensam personlighet.

Men det säger också något.

(För att inte tala om hur det hade låtit om det varit en cyklist som kört mot rött, in i fel fil och mosat annan trafikant och sedan stuckit)

Visst. Det handlar om kommentarsfält på Facebook. Man borde skita i det. Folk skriver så mycket dumt, även under eget namn. Men jag kan inte skaka av mig tanken att de finns därute i trafiken. Bakom mig när jag sitter på hojen och väntar på grönt. Det räcker med en av dem som plötsligt känner att hen ska ”visa cyklistjävlarna” för att det ska bli livsfarligt för mig.

Just nu ligger Malin Blom på sjukhuset. Det är oklart hur det kommer gå för henne. Och jag hoppas bara att hon klarar sig. Att hon blir frisk igen.

Att vi slipper ytterligare en trafikdödad, eller för livet skadad, människa.

Och att folk som väljer att kommentera, twittra och Facebooka, börjar bete sig som de skulle gjort i verkligheten. Om de träffat hennes föräldrar och vänner.

Visar lite respekt.

Dela!Share on Facebook427Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

10 Comments on "Det finns inga tillfällen som är fel att hata cyklister"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Kramforsbo
Guest
Member

En gång och cykelbana kan sluta tvärt, men bilister har väldigt liten förståelse för detta. Som cyklist gäller det att se upp och kolla efter eventuella faror hela tiden, vi är trots allt det mest utsatta fordonet i trafiken. I början av sommaren blev jag utskälld av en gubbe som uppenbarligen inte visste att han gick på en gång och cykelbana, hade god lust att skrika åt gubbfan att läsa skylten. Idag blev jag tutad av en bilist som låg bakom mig, han hade lätt kunnat köra om men valde att tuta. Cyklister är dom mest utsatta i trafiken och jag fattar inte att folk kan störa sig så mycket som dom faktiskt gör varje dag. Vi har även dom gående som går fyra i bredd på en gång och cykelbana och vi kan då bara inte svänga ut i trafiken. Många gånger så tror jag vi cyklister är dom som har bäst kolla på trafikreglerna eftersom vi också är dom mest utsatta.

knight22
Member
Member

Dessutom är det ju inte så få som gillar dessa hatfyllda kommentarer. Man slutar aldrig förundras över hur lågt en människa kan sjunka.

Arne B
Guest
Member

Well put, Christian!

Elin Jönsson
Guest
Member

Jag råkade läsa några av kommentarerna också trots att jag lovat mig själv att hålla mig borta från sådana kommentarsfält, jag förstår inte vart all hat kommer ifrån och varför det yttrar sig mot främst cyklister. Själv kan jag bli irriterad på både cyklister, bilister, fotgängare, busschaufförer, basister, folk som heter Ulla eller någon som har röda strumpor men då är det en enskild person och inte en grupp där alla dras över en kam. Jag känner dessutom att för varje dag som jag cyklar är jag en dag närmare att råka illa ut.

Anders Andersson
Guest
Member

Det är nog ett symptom på något helt annat.

Många människor mår dåligt i dagens samhälle och minsta extra stress utlöser uppdämt hat och aggressioner. Cyklister är en bra grupp att avreagera sig på – vi sticker ut, följer/tvingas följa andra regler än bilarna och vi är antingen gamla, svaga, kvinnor, dvs ofarliga hackkycklingar – eller memils – dvs ”representanter” för just det samhälle som gör så många människor överflödiga och tvingar andra att jobba livet ur sig.