Morgonmysigt i TV4 med bilrace från Stockholm till Las Vegas

| 13 kommentarer

Kommer ni ihåg TV4 Nyhetsmorgon som rapporterade om ”Cykelkriget” och vars programledare bloggade om ”Cyklistdjävlar” och skrev ”Många cyklister KÖR SOM GALNINGAR i den här staden. Mot rött”?

(Läs mer: Det är ett cykelkrig, I tell you, ett cykelkrig!)

Bakgrunden var ett litet barn som hade sprungit ut i cykelbanan i Tantolunden och där blivit påkörd av en cyklist. Vi skrev:

Låt mig så här långt in i berättelsen slå fast några saker:
Det är fel att bryta mot trafikreglerna.
Man ska sakta ner när man passerar små barn, särskilt när de går på en gemensam gång- och cykelbana, extra särskilt om de inte ens är avdelade i olika fält.

Olyckan och inslagen i TV4 morgon ledde till sedvanligt generaliserande om cyklister som skogstokiga marodörer och etablerandet av ”cyklistkriget” som ett ”växande problem”.

Anywhoo det var ju förra året, vatten under broarna och allt sånt.
Nu har TV4 Morgon tagit upp Gumball 3000 ett ”kontroversiellt” kändislopp ”från Stockholm till Las Vegas” där morgonens gäst, Dolph Lundgren säger:

1200px-David_Hasselhoff1

En annan kändis, David Hasselhoff, startar Gumball 3000 i Paris Foto: superde1uxe/Wikimedia CC BY 2.0

 – Jag vill inte hamna i fängelse, men i de värmländska skogarna kanske jag drar på lite, säger Hollywoodstjärnan som kommer köra en Ferrari som kan göra 300 km/timmen.

Sedan följer följande konvo (i urval får jag väl säga):

Programledar-Steffo: ”Vi var och kikade på bilen och fick nosa lite på lädret”
Programledar-Jenny: ”Men hur snabbt går din bil?”
Dolph: ”Ja, den går i 320 ungefär”
Jenny, ”Får ni köra i 320, skratt”.

Får ni köra i 320, ja, det är lite morgonskojigt. När det gäller bilar. När det gäller cyklar säger samma programledare dock:

Då kan jag berätta: Många cyklister KÖR SOM GALNINGAR i den här staden. Mot rött. I hundra knyck mitt i trängseln. I sick-sack runt bilarna vid ett stoppljus även om det finns cykelväg.

Now, man får ju såklart inte köra i 320 i Sverige. Inte ens i 300 km/h faktiskt, tro det om ni vill. Och visst, det är väl skillnad på att köra bil i 300 i de värmländska skogarna och alla de horder av cyklister som cyklar i 100 km/h i stan.

Men man kan ju tycka att en redaktion som är så engagerad i trafiksäkerhet åtminstone skulle med en mening problematiserat ett bilrace i vanlig trafik med extrema sportbilar?

Jag menar, för mig räckte det att googla på Gumball 3000 och accidents för att åtminstone jag ska fundera på om det här verkligen är helt förenligt med nollvisionen.

Expressen skrev till exempel 2010:

Att deltagarna håller höga hastigheter går dock inte att blunda för. Bara när ekipagen körde från Malmö till Stockholm i måndags kväll fick 25 personer fortkörningsböter. Den som körde snabbast höll över 160 kilometer i timmen.
En person åkte dessutom fast för rattfylleri. Han hade 0,36 promille i blodet.

Joråsatt. Cyklister=Livsfara, Kändisar och sportbilar i 300km/h i Gumball 3000=mysigt.

Start på Gustav Adolfstorg i Stockholm 10-12 idag.

Se hela inslaget här:


Läs också:
Cyklister är trafikens lagbrytare

EDIT: Från Trafikpolisens kontroller nu efter starten:

Tyvärr har resultatet från vår kontroll av Gumball 3000 gett ett skrämmande resultat, 3 st misstänkta rattfyllerister stoppades samt 2 st är misstänkta för grov olovlig körning då de saknade körkort. Det har varit många deltagare och vi har bara haft möjlighet att kontrollera en mindre del av de tävlande.

 

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

13 Comments on "Morgonmysigt i TV4 med bilrace från Stockholm till Las Vegas"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Racercyklist javisst
Guest
Member

Tv4 har aldrig haft en trovärdig profil om du frågar mig, det handlar bara om att göra bra tv=många tittare=sälja mer reklam=pengar. Ge mig ett skäl till att bimbon Jenny och bombern Steffo skulle vara trovärdiga?

Ms_Xx
Guest
Member

Är så sjukt j-a less på bilkramandet i det här landet. Och det evinnerliga daltandet med lagbrytare så fort de sitter bakom en ratt. Det är inte på något sätt coolt att köra för fort på allmän väg.
Kräks.

knight22
Member
Member

Jenny Strömstedt är bara en bimbo som gift sig med en kändis som passerat bästföre-datum för att komma in i Stockholms innekretsar.

Sen kan man ju fråga sig varför polisen inte gör mer åt detta?

Lars
Guest
Member

Även SvD verkar ha en väldigt tveksam syn på trafiksäkehet (http://www.svd.se/naringsliv/motor/tema-tjanstebil/froberg-testar-porsche-918-spyder_4546258.svd). På videon kör reporten runt 250 km/h på allmän väg. Jar har mailet dem och frågat vlket budskap de vill förmedla med videon men har inte fått något svar.

Nils
Guest
Member

Åtminstone delar av klippet är inte inspelade i Sverige, utan antagligen i Tyskland. Man ser det på vägskyltar etc.

Så avsnitten där de kör 250 km/h kan ju mycket väl vara från något motorvägsavsnitt med fri fart.

Å andra sidan verkar de köra rätt fort även bland bebyggelse, och där är det inte fri fart i Tyskland heller.

Ms_Xx
Guest
Member

Sjukt. Jag skickade in länken till polisen. Lär inte göra nån skillnad, men de bör veta att inte ALLA tycker att det är okej/roligt med folk som kör rally ute på vanliga vägar.

Richard
Guest
Member

Lars: du fick med en parantes i slutet och då fungerar inte länken. Den här länken fungerar bättre:
http://www.svd.se/naringsliv/motor/tema-tjanstebil/froberg-testar-porsche-918-spyder_4546258.svd

Hasse
Guest
Member

Det är ett genomgående drag för i stort sett alla svenska medier att de är okritiska och i värsta fall rentav vurmar för motorer och bilism. Ta en dagstidning som Dagens Nyheter som igår lördag hade sammanlagt 16 sidor med enbart bilartiklar och bilreklam, med bl.a. en recension av återigen en ny stadsjeep. Det känns så himla förlegat. Och så pågår det varje vecka. Jag tror inte att DN kommer upp till ens 16 cykelrelaterade ariklar per år.

Stefan
Guest
Member

Man hallå!!! Det är ju ekonomi bakom innehållet i tidningarna. Att det finns 16 sidor artiklar och REKLAM i en tidning om bilar säger väl bara att det finns en viss ekonomi bakom det hela. Om det skulle finnas ett stort intresse dvs ekonomi bakom en 16 sidor cykelbilaga så är jag övertygad om att DN eller annat media hade gjort det.

Richard
Guest
Member

Nu är jag inte en jurist men…

Man kan få påföljd för att man PLANERAR mord, kidnappning, terrorbrott eller bankrån. Kan man inte få påföljd för att man PLANERAR extrem fortkörning?

En del pratar om att förbjuda organiserat tiggeri men varför pratar ingen om organiserad fortkörning?

Om Jennys trovärdighet som journalist tidigare låg på noll har hon nu hamnat på minus.

Ingrid
Guest
Member

Se det som en chans för folk ute i obygden att träffa kändisar!

Ms_Xx
Guest
Member

Jag fattar ju din ironi så det här är egentligen inget svar på din kommentar… men på de som faktiskt tycker så (dvs att de på landet ska vara glada att det händer nåt).
Inte så kul om man som boende i obygden vill gå en kvällspromenad och blir nedmejad av en idiot som kör 300km/h med ursäkten att det ju ”typ inte bor några människor där”. Det finns liksom inga trottoarer på landet, man går på den ca 2 dm breda vägrenen. Och att det bor färre där än i Stockholm betyder inte att det är folktomt…

Staffan Palm
Guest
Member

Med problemet att kändisarna riskerar att träffa folk ute i obygden!