Hjälp till att samla in cykelinfo så trafikplanerarna kan börja göra bra cykelvägar!

| 16 kommentarer

För en månad sedan skrev vi om Bikes vs Cars-appen som försöker  göra det möjligt för trafikplanerare att få tillgång kvalitativ cykeldata och kunna bygga bättre lösningar för cyklister. Det är naturligtvis ett gott syfte, men för mig som är en oerhört bekväm, för att inte säga slö, cyklist är det lite för meckigt att hela tiden behöva komma ihåg att sätta igång och stänga av appen när jag cyklar.

IMG_0068

Men det är inte längre ett problem. Så här gör du för att din cykeltur alltid ska räknas automagiskt.

Istället för att använda den särskilda Bike vs Cars appen så ger du Bike Data Project tillgång till data från din favoritapp. Min råkar vara Moves, eftersom den hela tiden går i bakgrunden och är förvånansvärt effektiv på att automatiskt märka, och mäta, när jag cyklar. Jag behöver helt enkelt inte göra något, den bara puttrar på och skickar cykeldata till projektet. Lysande enkelt.

moves

Det är oerhört enkelt. Gå hit för att få pinkod till din Movesapp. Följ sedan instruktionerna:

Screen Shot 04-06-15 at 04.31 PM

Notera att koden som syns i bilden ovan måste vara unik för just dig. Det ovan är alltså bara ett exempel. Och här hittar du Moves-appen.

Gillar du inte Moves, finns nu också stöd för Runkeeper och Strava – anslut dem till Bike Data här.

Så får alla trafikplanerare kunskaper om hur vi cyklar och kanske blir cykelvägarna i framtiden lite bättre. Och arbetar du med trafikplanering – hör av dig för att få tillgång till datan:

Bike Data Project för trafikplanerare

 

 

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Anders Norén

  Moves var en trevlig app med tanke på automatiken och stegräknandet, men den är alldeles för inexakt för att vara användbar i detta sammanhang. Min dagliga cykeltur loggas som ett rakt streck mellan A och B.

  • Den är inte världsbäst på precision, men klickar du ”M”-ikonen och därefter Settings så finns på min version (ios) möjligheten att välja ”Tracking priority” den är förinställd på ”battery saving”. Har du testat att sätta den på ”accuracy” istället? (fast jag återgick till Runkeeper, ska jag erkänna)

   • På iOS, med Tracking priority så är min exakt. Eller, rimligt exakt

    • Anders Norén

     Jag har Android och det enda val jag kan göra är att stänga av Tracking. Programmet verkar positionera sig endast var femte till tionde minut vilket gör det helt värdelöst i detta sammanhang. Så jag avinstallerade det, stegräknaren är förvisso bra men programmet drar alldeles för mycket batteri och slöar ner telefonen.

 • Joakim Fors

  Är väl lite av en surkart nu, men varför behövs en app när man bara behöver åka till Köpenhamn eller Holland för att kolla hur man ska bygga?

  • Det beror ju lite på vilken data man är ute efter. Vilka är de mest trafikerade vägarna? Finns det vägsnuttar som cyklister använder som man kanske inte tänkt på? Var går det fort? Var går det långsamt? Cyklar folk samma vägar året om, eller finns det variationer?

   Till exempel.

 • AndreasD

  Kanon. Måste man göra ngt mer? Jag har kopplat ihop Moves med Bike Data Project. Den står också som connected app när jag kollar inställningarna i Moves. Dock så händer det inget med själva km-räknaren. Den står på noll och idag så pendlade jag som vanligt 21 km. Behöver man göra ngt mer?

  • Nej, kopplar du ihop appen med projektet så blir BikevsCarsappen onödig. Då pumpar Moves över sin data direkt till dem istället!

   • AndreasD

    OK. Men man kan inte se resultatet av sin inpumpade data? I appen exempelvis?

 • Fredrik Jönsson

  Moves verkar schysst för en annan som aldrig kommer ihåg att starta appen. När jag ”kopplar” skrivs det dock ut ett JSON-objekt: {status: 500} i webbläsaren. Känns det igen? Statuskod 500 brukar vara internal server error i webbsammanhang så det känns lite osäkert om kopplingen fungerar.

  • Märkligt, det fungerade utan problem för mig?

   • Fredrik Jönsson

    Har listat ut hur det är. De använder OpenID Connect för autentisering och man behöver ha en session hos bikedataproject.org när ihopkopplingen initieras. Det går alltså inte att följa länken från den här bloggen, utan man måste gå in på bikedataproject.org och trycka på knappen där. Så ni borde nog uppdatera inlägget och peka om länken.

    • Och jag som tyckte jag var så smart som länkade direkt till sidan som genererade pinkoden. Men Jeroen fixade.

   • Fredrik Jönsson

    Ni kan hashlänka till http://bikedataproject.org/#donate istället t.ex så kommer man till rätt ställe på sidan åtminstone.

 • Richard

  Detta var ju lysande information att man numera kan koppla ihop till sin favoritapp (min är RunKeeper). Vem orkar med två appar? Ska genast para ihop med RK.