Cyklistbloggen

Två Stockholmscyklister om vardagscyklande, utrustning och politik

Reflexvästar gör inte osynliga cyklister synliga

| 14 kommentarer

Min vinterjacka sjöng på sista refrängen i höstas så det var dags att köpa en ny. Jag tänkte passa på att köpa något riktigt väderskyddat, i material som andas men klarar regn. Det slutade med att jag köpte en jacka i Gore-tex, som enligt uppgift både ska klara vind, och hällregn en hel arbetsdag. Så det blev den här:

Reflexjackan

Japp, jag passade på och göra mig synlig samtidigt. Knallgul och rejält med reflexer – inte minst på armarna, vilket är bra när man ska visa att man svänger i vintermörkret. Men, det gula och reflexerna är bonus, det är inte säkert att kläder gjorda för hög synlighet faktiskt gör att man upptäcks bättre i trafiken.

För det handlar om så mycket mer än syn och synlighet.

Men först en kort videosnutt som handlar om varseblivning:

Hade du redan sett den? Här är en till:

Det handlar alltså om att våra hjärnor är oerhört duktiga på att filtrera bort sådant den inte bedömer är relevant. När man får en uppgift, att räkna passar i basket, eller att bara i största allmänhet titta på en kortfilm, så missar vi sådant som inte uppfattas som relevant.

Detsamma gäller i trafiken. Hjärnan letar efter relevanta saker: det som är farligt för dig. Saker du känner igen dig i. Promenerar du tittar du efter bilar och andra fotgängare. Kör du bil är chansen stor att du tittar efter andra bilar och förmodligen är du van vid att också gå, så du vet hur utsatt man känner sig som fotgängare.

Samtidigt är chansen att du helt missar saker som du inte har någon erfarenhet av. Som cyklister.

”Cyklisten dök upp från ingenstans”

När IF gjorde en undersökning förra året upptäckte de att bilister ofta inte sett cyklisten i korsningsolyckor. De skrev på sin blogg:

Cyklisten blir som en ”blind fläck” när bilföraren scannar av trafikmiljön.

(Läs mer: ”Bilister ser bara bilister”)

Brittiska Transport Research Laboratory och University of Strathclyde kom i en undersökning fram till att bilister som deltog hade lättare att kritisera cyklister för relativt små förseelser, samtidigt som de kunde ursäkta grövre regelbrott från andra bilister. Skälet är att de uppfattar andra bilister som ”vi” och cyklister blir då ”de”, de andra.

Samtidigt visar forskning att reflexer och signalfärgade kläder inte i sig ökar synligheten. När Ian Walker på University of Bath undersökte effekten av ”high-vis” kläder, alltså kläder utformade för extra synlighet, så var hans slutsats att de gjorde varken till eller ifrån:

– I’d note that there is a surprisingly substantial body of research which suggests there’s no real benefit to wearing [high-vis]. For example, a recent case-control study found no difference in accident likelihood between users and non-users. So it doesn’t seem to reduce accidents, and [his own research shows] it doesn’t seem to stop drivers getting close.

(Läs mer: High-viz on cyclists unlikely to stop dangerous overtaking)

Det skulle kunna betyda att oavsett hur mycket reflexer och signalfärger en cyklist klär sig i, så förblir cyklisten ändå något som riskerar att sorteras bort när hjärnan blixtsnabbt ska avgöra vad som är relevant eller inte.

Walker upptäckte också en märklig sak: Vita lastbilar var farligare för cyklister är röda lastbilar. Vilket ju verkade lite fånigt. Men, säger Walker i en intervju med tidningen the Psychologist 2012:

– Hatten av till den ur publiken som la ihop två och två och föreslog att det kunde bero på att de flesta röda lastbilar är postens lastbilar och deras förare cyklar ofta i tjänsten. De förstår alltså cyklister. Det passar in i idén som jag tittar på, att huvudproblemet med majoriteten av trafikanter är att de inte förstår behoven och beteendena som mindre grupper har. Så fort du har en grupp ur majoriteten som vet hur det är att vara i minoritetsgruppen, så förbättras beteendet.

Så, nyckeln till att få bättre synlighet för cyklister i trafiken är kanske inte att prata sig varm för reflexvästar, utan att öka kunskapen om cyklisters behov hos bilförarna. Som när taxibolaget Addisson Lee lät sina förare gå kurs. Eller som Transport for London lät ”tusentals” lastbilsförare göra samma sak.

Eller att fler cyklar – forskning visar att ju fler som cyklar, desto färre olyckor, något som kallas ”Safety in numbers”, eller ”Critical mass”. Teorin är att ju fler som cyklar desto svårare är det för andra trafikanter att sortera bort dem, likt gorillan i videoklippet ovan.

Alldeles oavsett känns det som att det behövs mer forskning och kanske mindre fokus på reflexvästar, för att öka trafiksäkerheten för cyklister.

Läs mer:
Drivers perception of cyclists (PDF)

High-viz on cyclists unlikely to stop dangerous overtaking

High-viz can’t solve drivers inattentional blindness and it’s promotion has failed

Campaigners celebrate as thousands more London lorry drivers in line for cyclist-awareness training

Brittiska taxibolaget Addison Lee gör sina förare cyklistmedvetna

Bilister ser bara bilister

Dela!Share on Facebook220Tweet about this on TwitterShare on Google+11Email this to someone
christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Pingback: Volvo tar fram ”Life Paint”, sprayfärg som gör cyklister självlysande | Cyklistbloggen()

 • Ett annat sätt att synas är att göra som Honda gjort och utforma fronten på en mc så den påminner om ett ansikte, http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article244044.ece, eftersom vi reagerar på det. Kanske läge att designa reflexvästar med ansikten på mage och rygg.

 • Göran Johansson

  En grundförutsättning för att bilisten ska kunna ta hänsyn till cyklisten är att denne går att urskilja från bakgrunden. Att en väst i gäll färg är lättare att urskilja tar åtminstone jag för givet och genom att ha en sådan så har man åtminstone gett bilföraren en chans att reagera.

  • Erik Johansson

   Största säkerheten för cyklister är antalet som är ute och cyklar, om man kräver hjälm, säkerhetsväst och kanske airbag så kommer det absolut folk att välja bort cykel, vare sig kravet kommer genom grupptryck eller lagen.

   Tror du inte på resultaten som länkas ovan? Anekdotiskt så gäller det för mig också, det gör inget att jag har ~3 st lampor framåt, och massor med reflexer på lådcykeln bilar missar mig ändå. Någonstans måste väl gränsen dras, annars kommer alla cyklar behöva saftblandare (vilket skulle vara ganska billigt och praktiskt om det var obligatoriskt).

   • Ingrid

    Jag kan säga att jag sitter och tittar efter cyklister när jag åker bil. Då noterar jag ofta när svartklädda cyklister och fotgängare försvinner t ex mot en bakgrund av mörka barrträd i stark sol mitt på dagen, eller på en gångcykelbana i skugga relativt en starkt upplyst körbana. Sedan får jag ibland en känsla av att när ALLA har fluorescerande reflexkläder och blinkade lampor syns de sämre … det blir bara en del av trafikbruset inne i stan, det blir för många ljuspunkter som istället filtreras bort.

    • AlvinLindstam

     Har man svårt att se en svartklädd cyklist i fullt dagsljus bör man noga överväga om man verkligen är i stånd att köra bil.

 • Mattias Svensson

  Det här inlägget och forskningsgenomgången har så många intressanta implikationer bortom den konkreta frågan om cyklisters synlighet i trafiken. Tack!

 • felix reychman

  Ytterligare en anledning till att ”cyklister kommer från ingenstans”, som jag upplevt mer än en gång, är att bilister, som bekant, kör för fort, långt över den hastighetsgräns som är satt för att man ska ha tid att observera sin omgivning. Den som kör 50 på 30-väg, hinner inte se det som behöver ses.

  Tack för alla era fina inlägg, sakliga, prydliga, välargumenterade, insatta, förankrade i forskning, och så långt från konservativt motortryckande man kan komma.

 • Jocke von Scheele

  Bra blogginlägg! Jag gillar särskilt när ni refererar till bakomliggande studier och fakta – mycket bra att ha när när man diskuterar med ”totalt övertygade” personer. 🙂

 • Richard

  Det händer ofta att bilar kör om mig i city bara för att precis framför mig svänga till höger så jag måste bromsa då bilisten ska göra en u-svång. Sjukt irriterande varje gång. Jag har ordentligt rött bakjlus på även dagtid så jag kan inte vara helt osynlig. Funderar på att köpa en paintballpistol och straffa bilisterna.

  • Simon

   Denna situation känner nog alla igen sig i. Folk i bil känner ofta en press att köra om en cyklist oavsett situation. Antagligen för att de känner att de annars håller upp trafiken bakom, som när man ligger bakom en traktor på en landsväg med en svans av bilar efter sig, utan lucka att köra om. Problemet är bara att i stan funkar det inte likadant. Inte sällan kör en bilist om, för att precis efter omkörningen tvingas bromsa in pga nåt hinder eller en korsning.

   • LarsE

    Gjorde det en gång när jag övningskörde på mc – 16 år ung. Den skopa ovett jag fick efteråt av min körlärare lärde mej en läxa för livet, stort tack till honom!

  • Arne

   Hanne Kjöller på DN föreslog att man som cyklist bör ha nåt hårt med sig, för sin egen säkerhets skull. Kanske en flaska i cykelkorgen om man har en?

 • LarsE

  Även som motorcyklist är man osynlig – när man ser ut som en vanlig motorcyklist. Under många år körde jag min blåvita Honda med kåpa, extralysen och röda strips på framgaffeln.Klädd i svart skinnställ och vit hjälm. Oj vad jag syntes – det övriga trafikanter såg var inte en knutte – de såg en MC-polis!
  Idag cyklar jag trajk, ett rätt ovanligt fordon på vägarna härikring – och man ser mej väldigt bra – för man vet inte vad man ser utan måste kolla