Skanska: Nu är vår omläggning klar

| 35 kommentarer

Vi var ju lite kritiska till en omledning på Strandvägen tidigare i höstas. Nu har Anna Palmér från entreprenören, Skanska Spårväg, hört av sig till oss. Så här skriver hon:

Hej Cykelbloggen.

Va roligt att ni uppmärksammat vårt bygge.

På strandvägen är det förberett för er att cykla på andra sidan gatan än i filmen. Vi ber om ursäkt om vi inte hann leda om er tillräckligt noga till andra sidan gatan så att det var det naturligaste för er att cykla där.

Vi har byggt färdigt vår trafikavstängning och hoppas det är tydligare nu.

Som svar på er film har vi gjort en film om hur man bör cykla förbi vårt arbetsområde. Vi på Skanska har förberett en skyddad cykelbana för er då vi arbetar efter vår säkerhetspolicy, ”Vi arbetar säkert, eller inte alls”. Detta vill vi såklart även ge er, så ni kan ”Cykla säkert, eller inte alls”.

Ha en bra dag!

Cykla lugnt.

Och mycket riktigt, de gjorde en svarsfilm ftw:

Skanska Spårväg Citys svar till Cykelbloggen from Anna Palmér on Vimeo.

Vi testcyklade i morse och det fungerade utmärkt. Det man ska vara försiktig med är i utfarterna till de två tvärgatorna – korsande trafik har väjningsplikt, med hajtänder och allt, men risken är att framförallt biltrafiken som kommer därifrån bara tittar åt vänster och inte förväntar sig cyklister också från höger.

Det blir visserligen lite slalom, men vägarbeten är vägarbeten. Det blir meck och det får man som trafikant hacka i sig.

I övrigt, lysande.

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Tony Nordin

  Ni borde hitta fler skribenter! Det här är min favoritblogg och det vore toppen om inläggen kunde komma lite tätare! 🙂

  Men keep ut the good work!

  • Jättekul att höra! Ja, de kommer ju lite stötvis, beroende på inspiration och tid över. Det är ju problemet med en fritidsblogg. Men vi sliter på!

 • Nils

  Kul när det faktiskt går att få kontakt med trafikomledarna!

  Vad gäller de två tvärgatorna:

  ”Det man ska vara försiktig med är i utfarterna till de två tvärgatorna – korsande trafik har väjningsplikt, med hajtänder och allt, men risken är att framförallt biltrafiken som kommer därifrån bara tittar åt vänster och inte förväntar sig cyklister också från höger.”

  Inte har bilar som kommer från sidogatorna väjningsplikt mot cyklisterna där? Väjningsplikten och hajtänderna gäller gentemot trafik som korsar på bilvägen. Vi cyklister befinner oss på cykelbana och har, som nästan alltid, väjningsplikt. Eller kanske missförstår jag.

  • Nej, när hajtänderna är placerade på insidan av cykelöverfart så gäller väjningsplikt mot korsande fordonstrafik.

   Så har i alla fall jag fått det förklarat för mig.

  • Hajtänderna är en anvisning som står över andra regler. Alltså så gäller skyltad väjningsplikt, över ”utfartsregeln”.

 • Aliide

  Skanska sköter sig dock inte alltid så perfekt, de har något slags upplag för fordon och bodar* där jag passerar dagligen. Det går dock inte att räkna de gånger de istället stannat/parkerat på den smala remsa av gc som går framför. När en mindre lastbil står där är det omöjligt att ta sig förbi utan får baxa sig över gräsvallen till bilvägen.
  * Belägen i korsningen Älsjö Broväg/Huddingevägen.

 • Anna Palmér

  Hej! Tack för fina kommentarer. Jättekul Christian Gillinger :). Jag ska försöka fixa lite hajtänder till övergångsstället nästa gång de är här och målar. /Anna på Skanska

  • Helena Sahlén Folke

   Hej! En cykelöverfart vid övergångsstället när man ska över till Berwaldhallen hade suttit fint också. I nuläget ska man väl egentligen leda cykeln över där? Eller?

   • Erik Johansson

    Du behöver bara leda cykeln om du vill använda dig att andra trafikanters väjningsplikt mot fotgängare.

    • Ms_Xx

     Får man alltså cykla över vägen på vanliga övergångställen? Inte säker på om det är ett sånt just där men du kanske vet?

     • japp, det får man!

      • Ms_Xx

       Vad bra! Jag som brukar hoppa av och gå för att inte trigga bilföraraggression (om det inte är en cykelbana bredvid gångbanan över vägen).

       • Richard

        På obevakat övergångsställe (med eller utan cykelöverfart) får du cykla men du har väjningsplikt. Då gäller det att vara försiktig.

        Igår cyklade jag från Gärdet och satt länge på sadeln vid det nya övergångsstället vid Strandvägen. Ingen bil stannade så klart. Då klev jag av cykeln. Ingen stannade nu heller.

        Då klev jag bara rakt ut när det var en stor lucka så bilen fick bromsa. Bilarna på motsatt sida ville inte heller stanna så jag sköt cykeln framför mig så bilen blev tvungen att bromsa för att inte få lackskador. Bilisten tutade när jag hade passerat. Moget.

        OK, det var mörkt vid 20:00 men jag hade lyse fram och bak. Det här är ju knappast Skanskas ansvar men sätter man upp nya övergångsställen relativt nära efter en sväng i svag nerförsbacke där bilister är vana att gasa för att hinna över korsningen bör man kanske placera ut lampor så bilistetna uppmärksammar det nya tillfälliga övergångsstället.

        Nästa gång jag cyklar här en mörk kväll tar jag nog vägen bakom kyrkan istället.

 • JohanJohnsson

  sen kan man ju fundera lite över om det kanske borde ha räckt med en välskyltad omledning så kanske inte skanska behövde producera en flim om hur vi ska cykla??

  • Seriöst hade jag gärna sett att alla entreprenörer gör filmer vid omledningar. Plus skyltar. Tyckte det här var guld för att snabbt se hur de tänkt.

 • Zäta

  Riktigt bra agerande av Skanska och skönt att se någon som tar cyklingen på allvar. Man kanske ska cykla förbi och bjuda Anna och gänget på fika 🙂

 • felix reychman

  Va roligt att det finns saker som funkar, och entreprenörer som är måna om sitt anseende, och tar sig tid att svara konstruktivt och är stolta över bra cykellösningar. heja!

 • Linda Kummel

  Jättebra och seriöst hanterat av entreprenören! Cyklade igår och det enda som funkade riktigt kasst var den nya överfarten, där jag inte blev översläppt förrän jag demonstrativt hoppade av cykeln och började gå över. Innan dess 7 bilar som bara körde på. Lite hajtänder hade suttit fint där.

 • Erik

  Roligt svar från Skanska! Den omläggningen verkar ju vara helt ok nu.

 • Vi har egentligen bara en invändning: https://www.youtube.com/watch?v=Bt9zSfinwFA

  • JohanJohnsson

   LOL 🙂

  • JohanJohnsson

   ska vi vara åt det petemetrriska synandet av varandra så saknas det ett ord i första stycket i bloggpsten. ett ”har” men det går ju och förstå ändå vad ni menar men filmen var rolig ändå 🙂