Hanna Stjärne om cykling

| 14 kommentarer

Hanna Stjärne Foto: Frankie Fouganthin  CC-BY-SA-4.0

Hanna Stjärne Foto: Frankie Fouganthin CC-BY-SA-4.0

Förre VD på Sveriges Radio (2007-2009), Kerstin Brunnberg, har sagt bra saker om cykling. Efter att i DI Weekend ha läst ”21 snabba frågor” till Sveriges Televisions tillträdande VD Hanna Stjärne, förfaller den nye SVT-chefen ha humor och självdistans. Dessutom cyklar hon. Här är en passus ur artikeln:

Fråga: I vilka situationer ljuger du?
Svar: ibland när dottern frågar om jag cyklar med cykelhjälm
Fråga: när tycker du folk är riktigt pinsamma?
Svar: när de ljuger för sina barn om att de cyklar med cykelhjälm.

Fattas bara ett tryck på den här knappen.

DI Weekend är låst på webben, men du kan kolla gratis i en vecka. 21 Snabba med Hanna Stjärne hittar du här.

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

14 Comments on "Hanna Stjärne om cykling"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Aliide
Guest
Member

Man är ju en fullständig idiot om man inte använder hjälm! Förstår verkligen inte anledningen till att folk struntar i den viktigaste cykelutrustningen! Använder ni inte bälte i bilen heller?

Jocke von Scheele
Guest
Member

Härligt med genomtänkta analyser! Jag antar att du, eftersom olycksfrekvensen per kilometer är ungefär samma, alltid använder hjälm även när du går.
Det är dessutom fler som skadar huvudet i bilen än på cykeln, så en hjälm är även på sin plats där.
Innan du avfärdar mina förslag om promenad- och bilhjälm ber jag dig kontemplera en stund över om din tveksamhet bygger på analys av olycksstatistik eller om den bara bygger på normer och ”så kan man ju inte göra för så gör man ju inte!” och därefter reflektera lite över din tvärsäkra inställning till andras idioti.

Motvalls med cykelhjälm
Guest
Member
Motvalls med cykelhjälm

Någon som känner sig för beräkna skillnaden i islagsenergi mellan att slå huvudet i en kantsten efter att ha vurpat i 40 km/h på cykel och dito efter att ha snubblat/halkat som gående i mindre än 7 km/h? (Och jag har varit mardrömmsframkallande nära att krossa bakhuvudet mot en stentrappa pga av en isfläck – till fots.)

Brukade inte C-G Hammarlund rekommendera bilhjälm nån gång vid tiden för högertrafikomläggningen?

Jocke von Scheele
Guest
Member

Det är en irrelevant jämförelse – det är helt enkelt inte tillräckligt vanligt att, med bibehållen fart, flyga av cykeln och slå huvudet i en kantsten.
Som du själv konstaterar är trappor betydligt farligare än cyklar. Det sker faktiskt fler dödsfall i fallolyckor än i trafikolyckor i Sverige och en av de vanligare olycksplatserna är trappor. Det är visserligen tveksamt om man kan kategorisera alla som dör i fallolyckor som ”fotgängare” – en del ramlar ju t.ex. i sin egen källartrapp, men det skulle definitivt vara mer motiverat att folk alltid bar hjälm när de gick i en trappa än när de cyklade.
Men sen står det ju var och en fritt att bära hjälm närhelst hen önskar (möjligtvis undantaget på bio); det jag är så innerligt trött på, eftersom man stöter på det så ofta och så omotiverat, är det ständiga ogenomtänkta idiotförklarandet av alla som inte bär hjälm.
Vill man komplicera saken ytterligare så har man visat att hjälmpropaganda leder till att färre cyklar, vilket dels ökar dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar och dels gör cykling generellt mer riskfyllt, eftersom det blir säkrare att cykla ju fler som cyklar.

Hasse
Guest
Member

@knight22 och Aliide:

Alltid lika härligt med svepande generaliseringar om cyklister.

RoadRage
Guest
Member

För ett par år sedan försökte jag köra om en fotgängare på cykelbanan, mitt i värsta lövhalkan. Människan reagerade inte på mitt idoga plingande, jag blev sur och försökte med berått mod illustrera min poäng genom en alltför snäv omkörning. Det slutade med att min överkäke mötte kantstenen. Jag blev ett par tänder fattigare, och fick rätt mycket skrapsår i ansiktet. Varenda vårdanställd jag mötte den kvällen frågade om jag hade haft hjälm, vilket jag genom avslagna tänder väste fram att jag inte hade, och att det inte skulle ha hjälpt. Först ett halvår senare slog det mig vad som skulle ha hänt om min skalle träffat kanten med en lite annan vinkel. Numera kronisk hjälmbärare, och om möjligt ännu mer avogt inställd till flanörer och löv på cykelbanan.

Joel Efternamn
Guest
Member

Jag har lagt undan pengar för en Hövding för nästa sommar. Vill kombinera solskydd, ”hjälm” (egentligen airbag) och radio ibland. Den hade kanske kunnat rädda någon tand? Den sticker iallafall ut omkring underkäken vilket inte en vanlig hjälm gör.

Tony Nordin
Guest
Member

Jag är 41 år, inga ungar och använder inte cykelhjälm. Har tänkt flera gånger att det vore nåt jag kanske skulle börja använda med tanke på hur mycket jag cyklar och hur många blinda personer med körkort som finns ute på våra vägar.
Enda anledningen till att jag inte använder hjälm är vanans makt misstänker jag. Hade jag använt hjälm när jag var ung (i början av 80-talet när cykelhjälm inte riktigt fanns på kartan) så skulle jag nog använt hjälm även idag.

Det hela påminner lite om bilbälte. Farsan sa alltid åt mig att sätta på mig bilbältet så fort vi satte oss i bilen även om han själv slarvade. Så när jag sätter mig i en bil så är det första jag gör är att ta på mig bilbältet. Det sker på ren reflex – att INTE ta på sig bältet kräver en aktiv handling från min sida. Jag måste stanna upp och hejda mig, vilket givetvis inte sker speciellt ofta.

Men mitt nyårslöfte är att börja använda cykelhjälm. Finns egentligen inte någon anledning att inte använda cykelhjälm.

knight22
Member
Member

Den som cyklar utan hjälm har inte sett en cyklist som blivit nerkörd av en bilist. När man väl sett det har man alltid hjälm.

cykelbloggar
Guest
Member

Cyklistbloggen: Hanna Stjärne om cykling http://t.co/K7CkU77UYK @Cyklistbloggen

Richard
Guest
Member

För länge sedan läste jag här på Cyklistenbloggen att ni (som använder cykelhjälm) kan till viss del förstå de som inte använder cykelhjälm eftersom det är ett aktivt val som kan grunda sig på flera (goda) argument – men vad ni inte förstod vad personer som hade cykelhjälmen hängande på styret eller i cykelkorgen.

Nu vet vi – det är föräldrar som tar på sig hjälmen redan i köket (för att vara goda förebilder för sina barn) men som sedan tar av sig den efter ett kvarter 🙂

Ajabaja sa Alfons Åberg!

Personligen cyklar jag utan hjälm och är ärlig med det inför mina barn 🙂

Arne B
Guest
Member

…och jag använder hjälm för mina barns skull. De är mina närstående som får lida om jag slår i huvudet. Med tanke på hur dålig cykelinfrastrukturen är, och hur olycksstatistiken ser ut, är det ett enkelt val och ställningstagande med hjälm. Det räcker med en enda gång. Jag kan inte påverka allt i trafiken, helt plötsligt kan det stå en bil, cykel eller fotgängare precis framför mig.

jwolfers
Guest
Member

Ping @Hannastjarne RT: @Cyklistbloggen: SVT:s tillträdande VD Hanna Stjärne om cykling
http://t.co/N2utJ7H9xl #cykla