UPPDATERAT IGEN! Dessa rödljusstannande cyklister

| 58 kommentarer

Varje gång en cyklist kör mot rött så brukar det resultera i minst ett surt tweet eller en sur statusuppdatering om att cyklister kör mot rött hela tiden.

2014-09-16 08.54.58

Tio cyklister stannar framför…

Så då tänker jag att i rättvisans namn borde arton cyklister som lydigt står vid rött vara värt arton statusuppdateringar i sociala medier. Varje gång en cyklist stannar för rött alltså. Så att mängden uppmärksamhet motsvaras av mängden cyklister.

rödljus

och sju bakom.

Annars blir det ju så att om en cyklist kör mot rött = alla cyklister kör mot rött, medan arton cyklister stannar för rött=helt osynligt undantag.

Eller hur?

Dela i sociala medier om du håller med.

UPPDATERAT!

Herrejösses, på hemvägen skedde det igen! Det är ju som att det är ett mönster!

Kolla, två framför:

Slussen2Och minst tio bakom (kön försvann bakom hörnet):

Slussen 1

Tretton tweet till alltså! Så att rödljusstannandet blir rättvist speglat i sociala medier.

UPPDATERAT IGEN 17/9!

Jag var orolig att gårdagen bara var en speciell dag då cyklister för en gångs skull av någon anledning stannade mot rött. Därför passade jag på att fota varje rödljus jag fastnade vid hela vägen till jobbet nu idag. Jag orkar inte posta alla bilder, men du kan se dem på vår Facebooksida.

Totalt var det 69 cyklister, mig själv ej inräknat, som stannade vid rödljusen. Så 70 rödljusstannande cyklister. Twittra på!

2014-09-17 08.52.56 1024

Laglydiga cyklister på rad

Dela!Share on Facebook169Tweet about this on TwitterShare on Google+3Email this to someone
christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Pingback: MSB håller med Cyklistbloggen | Cyklistbloggen()

 • Pingback: En cyklist kör mot rött, men fyra bilar… | Cyklistbloggen()

 • Pingback: Nytt rödljus på Kanalvägens pendlingsstråk | Cyklistbloggen()

 • Nick_Names

  Om cyklister stannar eller inte beror väldigt mycket om varför det är att rödljus där. Är det en trafikerad korsning stannar de flesta, men vid övergångsstället vid Friskis % Svettis på S:t Eriksgatan så kör 9 av 10 mot rött.
  Som någon kommenterade så är det mycket psykologi i rödljuskörning, man kör inte gärna förbi någon som stannat vid rött.

  • Lite som när bilister kör för fort alltså. Det kokar ner till infrastrukturens utformning och belastning.

 • felix reychman

  De tre senaste dagarna jag cyklat till och från jobbet, har jag gjort uppskattningen att ca 1/3 av alla som kommer fram till rödljus med mig kör. ALLA ser sig för, och ingen av dem tar någon risk, eller stör någon annan, men de gör det, och folk ser det.

  Jag blir glad när någon annan gör en annan observation.

  • I morse var det totalt fem cyklister som körde på samtliga rött jag passerade. Och alltså 70 cyklister, lågt räknat och inklusive mig själv.

   Men då hjälper såklart grön våg på Götgatan till.

   • felix reychman

    Kanske trängsel i innerstaden, och det faktum att det KOMMER bilar när cyklister har rött också påverkar?
    De flesta rödljus jag kommer till hade jag utan vidare kunnat strunta i utan att vara i vägen för någon. Kan föreställa mig att många upplever det som en smula demoraliserande. Man kan ifrågasätta existensberättigandet hos dessa rödljus. Förslaget om att Rött skulle betyda ”Lämna Företräde” för cyklister hade gjort många flöden mycket smidigare, och trafikflöde är ju trots allt huvudsyftet med trafikljus…

    • Ja grejen är ju att ur trafiksäkerhetshänseende kunde man ta bort de flesta. Men då skulle det ju gå ännu långsammare att köra bil i stan.

     För cyklisterna tror jag faktiskt inte skillnaden hade blivit jättestor.

     • Staffan Palm

      Jag upplever att cyklister i mycket större utsträckning än bilister ignoreras när det gäller att få företräde på grund av högerregel. Det kan göra att avsaknaden av trafikljus skulle förvärra för cyklister.

 • Jonas

  Alla dessa rödljusstoppande cyklister. Det är ju ett otyg 😉

  http://youtu.be/FmjhCCmRtaI

 • Ett Noll

  Jag håller verkligen med, kudos till alla dem som stannar för rött!
  Men jag kan ändå inte låta bli att undra hur många av dem som stannat bakom de två första, laglydiga och föredömliga cyklisterna som hade cyklat mot rött om inte de råkat stå i vägen…

  • Richard

   En bil som bromsar in för gult blockerar så klart mer för bilisten bakom än vad en cyklist gör. Men det finns oftast utrymme för tråcklande cyklister att ta sig förbi en cykelkö om bara viljan finns.

   Jag vet många tillfällen när jag stannar för rött men blir omkörd av en rödljuscyklande person men det är sällan som ytterligare en cyklist hakar på. Det intressenta är just hur den tredje cyklisten tänker: ”jag stannar också” och visst blockerar oftast de två första cyklisterna för resterande som snällt bromsar in. Men cykelklimatet blir så mycket lugnare och man kanske tar sig tid att titta ut över vattnet vid Slussen eller upptäcker en rolig skylt som man annars hade missat.

   En cykel är som en cabrolet – dessa två fordonstyper ska man njuta i när man tar sig mellan två punkter. Har du bråttom? Köp en MC – dessa maskiner går tokfort!

   Boye är fortfarande the biking queen:

   Den mätta dagen, den är aldrig störst.
   Den bästa dagen är en dag av törst.

   Nog finns det mål och mening i vår färd –
   men det är vägen, som är mödan värd.

   Vi bör alltså ta ett mentalt chillpill innan vi sätter oss på våra cyklar och njuter av vår färd till dagis, jobbet och mataffären i en underbar evighetsloop.

   • ”Djävla fartdåre!”

    Du ska nog röka lite mindre gräs …

    Jag har tre mil hem och vill komma hem inom rimlig tid. Jag kan cykla fort eller ta bilen: vad föredrar du att jag gör? Om du vill kajka fram i sakta mak, fine, men en del av oss varken kan eller vill detta. En del av oss, hemska tanke, har t o m tider att passa och jobb att sköta.

    Att trampa fram i sakta mak en plåga: att susa fram en njutning.

    F ö är att cykla fort och att ha bråttom två skilda saker: bara för att man cyklar 40+ km/h betyder inte att man har bråttom. Man har antagligen mindre bråttom en den som cyklar mot rött (mot enkelriktningar, osv) i 15 km/h …

    Och jag cyklar aldrig mot rött. (Och nog är en del av njutningen med säg en Lotus 7, Morgan, Corvette eller 30-tals Bugatti att köra så fort som möjligt – med vinden i håret.)

    • felix reychman

     Men… det finns inte en motsättning mellan de här två.
     Det finns plats att cykla både fort och långsamt i princip överallt i stan, bara båda parter håller sig på sin kant, och är uppmärksamma på varandra.

  • Det fanns faktiskt gott om utrymme att rulla förbi. Passagen är inte särskilt trång.

   • Ett Noll

    Visst finns det plats, det gör det nästan alltid om man verkligen vill ta sig förbi. Men jag har märkt – under mina långa resor i den urbana trafikdjungeln, att de flesta väljer att inte tråckla sig förbi om någon eller några framför stannar, även om man kanske egentligen hade velat cykla på och det går att ta sig förbi, kanske för att man skäms för att köra mot rött framför ögonen på så många medcyklister, kanske beror det på något annat.

    Vidare så har jag märkt att det av förklarliga skäl är stor skillnad på beteendet i större korsningar eller på vägar med mycket bil- och cykeltrafik jämfört med mer glestrafikerade vägar/cykelbanor, där enstaka rödljus knappt tycks vara värda en inbromsning för skrämmande många av mina medcyklister. Senast för en timme sedan blev jag omkörd vid ett rödljus på just en sådan väg utav en mamma med sitt barn bak på cykeln, och det är ett beteende jag tycker mig ser flera gånger om dagen och det oroar mig.

    • Erik Johansson

     ”tänk på barnen”!

     Det finns en anledning till att stanna vid rött ljus, och det är inte respekt, säkerhet eller moral, anledningen är framkomlighet för bilar.

     • Ett Noll

      Jag tänkte först svara ”snälla föröka dig inte”, men sen kom jag på bättre tankar.

      oops…

      • Erik Johansson

       🙁