”Få trafikanter är så hatade som cyklister” – tack Expressen…

| 23 kommentarer

Tack Expressen för den här fina formuleringen riktad till den del av er målgrupp som gillar bilar:

Screen Shot 09-17-14 at 01.44 PM

Rubriken är ”Störd på cyklister? Ta en titt på den här token” och ingressen inleds ”Få trafikanter är så hatade som cyklister”.

Känns fräscht. Verkligen.

Här är förresten några av rödljustokarna från i morse. Eller hur det nu var.

2014-09-17 08.47.20

Här står vi i lugn och ro och väntar på grönt. Men det är ju bara Photoshop.

Tipstack till Peter

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • hida1369

  Och de tål inte kritik ! De tror de gör rätt hela tiden !

 • Guest

  Ha ha så sant. Cyklister är värre än SD ( en invandrare)

 • SD

  Nånting måste vi ju få hata offentligt nu när invandrarfrågan är tabu

 • Arne B

  Allvarligt talat, varför publicerar Expressen klippet och den ”redaktionella” texten till? Vilket nyhetsvärde har ett Youtubeklipp med några knäppgökar i amerikansk stadstrafik? Det finns hur många klipp som helst, varför inte lite rysk road rage? Oss bilar emellan?

  Om tidningen tycker att cyklister är ett problem i trafiken, skriv då på vilket sätt istället för svepande omdömen.

  @Cyklistbloggen: länka in klippet med alla rödljuskörare vid Strömbron/Kungsträdgården – bara som ett konkret exempel på trafikanter som missköter sig.

 • Oh, de har nu editerat hårt. Texten lyder nu:

  ”Ingen verkar tycka om cyklister. Vanliga uppfattningar är att de susar fram alldeles för snabbt, kryssar mellan barnvagnar och gångtrafikanter, cyklar mot rött, och verkar ha glömt att det finns något som heter ringklocka.”

  • Richard

   Ett retoriskt knep i stil med ”jag säger inte att person NN är x, y eller z men…” så har man ändå fått det sagt med ryggen fri.

   Varför inte lägga ut random klipp med Ghost Rider? En MC- förare som gäckat polisen i åratal genom vansinnesfärder i extremt höga hastigheter som filmas och säljs på DVD. Skriv sedan en lika utpekande text om alla MC- förares brist på att följa trafikregler. Om Alexander Owan inte orkar googla kan jag skicka ett par YouTube-länkar. Med tanke på att Ghost Rider bland annat kör i Stockholmstrakten så är nyhetsvärdet dessutom större än den cyklande galningen från USA.

   Motorjpurnalister som skriver om cyklister har noll trovärdighet. I’m just saying.

 • Richard

  Tröttsam Youtube-journalistik (”hey – jag har sett ett coolt klipp och skriver lite om det på min arbetstid”) som bara ökar fördomar och matar hatet, vilket knappast ingår i journalistikens uppdrag.

  Hur var det nu igen? Informera, granska och hålla den offentliga debatten vid liv. På senare tid kan ju man (tyvärr) lägga till underhålla också.

  Klippet i sig faller mer inom underhållning än att informera. Granskningen är obefintlig och som debattinlägg är den rätt aggressiv och kontraproduktiv i sin håll-käften-argumentering: cyklister är alla idioter och här är den största idioten av dem alla.

  Expressen borde fundera på varför tidningen startades, titta i dagens mediokra innehåll och ärligt våga fundera på varför de tappar i upplaga år efter år.

 • felix reychman

  … och så sent som på lunchen idag, stod jag i en cykelbox på St Eriksgatan. Det var tydligen så provocerande för en fet SUV-ägare (Ja, han VAR fet!), att han var tvungen att köra mot rött och ställa sig bredvid mig, för att demonstrera… någonting. Vet inte vad, men när han blängde ner på mig, var han djävligt stolt över sin stora bil…

  • Ett Noll

   Vi vet ju alla vad man säger om män med feta bilar… 😉

   • felix reychman

    Det finns en anledning till att de känner sig hotade av oskyddad trafkikant på 10kg fordon… 🙂

 • felix reychman

  Byt ut ”cyklist” mot annan lämplig grupp, som är ungefär lika homogen, som t.ex ”invandare” eller ”kristna”. Det brukar vara ett bra trick för att visa idiotin i så svepande generaliseringar.

 • Ett Noll

  Som någon uttryckte det: ”Det är dem som missköter sig som syns”
  Det är just därför det är så viktigt att fånga upp dem som missköter sig, för de drar med sig alla oss andra som ser cykeln som det bästa alternativet för både den personliga hälsan och för miljön i stort, åtminstone i ögonen på övriga trafikanter även om bilden inte överensstämmer med verkligheten.

  • felix reychman

   sant!

  • En liten andel av alla cyklister missköter sig. Det är viktigt att fånga upp dem för de sabbar ryktet för andra cyklister. En nästan lika liten andel av alla bilister missköter sig, det är business as usual, de dödar ju bara några personer varje månad.

  • hida1369

   MYCKET Bra sagt . Jag håller med dig 100%. Men Krister Isaksson försvarar alla cyklister tom de som kör på VÄSTERBRONSGÅNGSIDA.

  • Erik Johansson

   Det är inte ”cyklister” som gör fel i trafiken, det är du, jag, taxi/cyklister/lastbilar/fotgängare, och vår käre vän. Även om bara 1‰ gör fel så kommer surgubbar att se det. Om fler börjar cykla så kanske man kommer att börja förstå hur man samspelar med cyklar i trafiken, så kanske man slipper skrämma fotgängare bara för att man använder en ringklocka.

   Om många kör mot rött på ett speciellt ställe så handlar det bara om att rödljuset är helt onödigt för cyklister. Bilderna ovan är exempel på sådana ställen, där folk stannar ändå.