Gärna fler cykelbanor, men först…

| 35 kommentarer

Valaffischerna har börjat dyka upp och även om Cyklistbloggen är helt partipolitiskt neutral så blir det ju lite så att om ordet ”cykel” är med så är ju risken stor att vi vill kommentera.

Nu var det i princip bara en av affischerna som hade just ”cykel” med – av någon anledning handlar inte hela valrörelsen om cykling vilket ju är typiskt hur osynliggjorda cyklister är (<<<— Obs! Självironi!). Men den var desto märkligare:

valaffisch

Vi förstår ingenting. Är det så att cykelbanor minskar antalet lediga jobb? Eller är det så att Nya M upplever att det är svårt att koncentrera sig på fler saker samtidigt, alltså att *både* jobba med trafikinfrastruktur *och* skapa nya jobbtillfällen?

Det blir ju ännu märkligare när Moderaterna precis lovat ytterligare en miljard till cykling:

– I ett växande Stockholm med ett begränsat gatuutrymme är cykeln ett av stadens prioriterade transportmedel och tack vare cykelmiljarden kan vi förbättra cykelinfrastrukturen, parkeringar och övriga investeringar för att underlätta för fler stockholmare att använda cykeln. Detta vill vi fortsätta med och därför satsar vi nu på ytterligare en miljard på cykelinfrastruktur, säger Ulla Hamilton (M), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Kan någon förklara?

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • sven

  Är det verkligen en riktig affisch? Photoshop eller skojaffisch från mp? Har inte lyckats se den någonstans i Sthlm.
  Har däremot sett c ha en affisch där det står ”Jag ‘fyrklöver’ cykling”

 • Pingback: Valtema 2014 – facepalm i kubik? | G-Svampen - Magnus Orest hanterar sin skrivklåda()

 • Henrik öjungberg

  Det är väl för att visa sin prioritering. Att alla ska ha ett jobb är det viktigaste för Nya moderaterna därmed inte sagt att cykelbanor är oviktiga.

  • Absolut. Men varför positionera mot just cykelbanor?

   • Richard

    Moderaterna skjuter sig i foten. De som skulle planera, bygga och sedan underhålla cykelbanor har ju det som sitt jobb.

    En klassisk strategi att minska arbetslösheten är att öka de statliga anslagen till infrastrukturen för att a) öka inkomsten som b) ökar konsumtionen vilket c) ökar produktionen vilket leder till d) företag anställer fler.

    Men visst – det här låter som ett schema ur en bok från grundkursen i samhällskunskap på 60-talet när produktion fortfarande skedde i Sverige.

    Vad är det som säger att de som planerar, bygger och underhåller cykelbanor inte cyklar till jobbet?

    • Grejen är att just moderaterna redan identifierat att cykelinfrastruktur är bra för just jobb:

     ”Ett ökat cyklande i Stockholmsregionen är en framtidsfråga. Genom en långsiktig och genomtänkt regional cykelplanering lägger vi grunden för en fortsatt attraktiv Stockholmsregion med nära till naturen och attraktiva boendemiljöer, ett gediget utbud av arbetstillfällen och ett attraktivt nöjesutbud. Där blir mycket tillgängligt och framkomligt med hjälp av en cykel.”

     ”Med genomtänkt cykelplanering lägger vi grunden till ett gediget utbud av arbetstillfällen”…

     Det blir ju jättemärkligt att just de ställer jobb mot just cykelbanor då.

     http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/nu-maste-vi-samarbeta-om-regionens-cykelvagar/

    • Aliide

     Ursäkta, men vem underhåller cykelbanorna? Och vem ritar de nya z-kurvorna och skymda 90-graderskurvorna? Ingen och åter ingen underhåller banorna. Ingen som någonsin cyklat ritar idiotlösningar. Då skulle denne veta att en cykel inte går att böja. Projekterar man en cykelbana runt en husknut där du har 30 cm för att inte skära i mötande fil, vilket man inte vill då man inte kan veta om det finns någon att krocka med eller ej… Den som kom på den briljanta idén har bannemig inte färdats på en cykel! Tydligen kostade kalaset bra mycket pengar dessutom.

     Vart är den där miljarden? Vi har inte sett skymten av den på pendelstråken i söderort ivf? Här krachar vi i asfaltsprickor med potthål, felanmäler och felanmäler och får veta att det ska åtgärdas. Men när???

 • E

  Centerpartiet är väl inte mycket bättre med ”Stoppa utsläppen, inte bilarna” – som om samband saknades, som om nuvarande mängd bilar är absolut nödvändigt minimum. Politik i ett nötskal. Säg ja och nej samtidigt, säg mycket men mena ingenting (avsiktligt eller inte), le och ta bra betalt för att du sitter på en stol! Ju äldre jag blir desto mer avskyvärd finner jag politiken och den genomsnittlige politikern.

  • knight22

   Nej, centerpartiet är ju ungefär likadana och de regerar ju också tillsammans med moderaterna. Tyvärr är det så idag att det inte finns något borgerligt parti som på allvar verkar för cykling.

  • Anders Andersson

   Centern är ett landsbygdsparti – och på landsbygden klarar man sig inte särskilt bra utan bil idag. Så bland deras kärnväljare är detta en mycket relevant devis. Det är fortfarande så att de flesta svenskar INTE bor i Stockholm – hur orimligt och absurt det än kan verka…

 • Ms_Xx

  Nej, men de som har RIKTIGA jobb åker ju bil vet ni väl? De är även män, moderater och tycker att kagge hör till om man ska ha pondus.

  Jag raljerar. Men vet inte riktigt vad man ska tro… om alla ska ha ett jobb att åka till innan det kan byggas cykelinfrastruktur kommer det aldrig att bli av eftersom det ALDRIG kommer att vara så att ALLA jobbar (om man inte inför kommunism). Så med den valaffischen kan man lätt tro att det aldrig ska byggas cykelinfra.

  Det borde de ju fatta.

  • Emil Vikström

   ”Gärna fler motorvägar men först ett jobb att motorera till”

 • Emil Vikström

  Vad jag kan se innehåller affischen i fråga hela fyra bilar och inga cyklar. Den saknar också cykelbana. Vad försöker de säga med bilden? Väldigt underligt val av bild om de vill ragga cykliströster. Fast i själva verket kanske den riktar sig till bilister som nu kan applådera över att cykelbanorna INTE prioriteras (eftersom alla cyklister är livsfarliga i trafiken där de far fram och riskerar repor på lacken)?

 • knight22

  Förklaringen är att moderaterna skyller på vad som helst, hur dumt det än är, hellre än att satsa på cykling.

  Jag tror inte ens Einstein och Newton i samarbete skulle kunna förstå den officiella ”logiken” i moderaternas cykelpolitik. De säger sig vara måna om att ge vanligt folk mer pengar i plånboken samtidigt som de i stort får sägas vara väldigt negativa till cykling o kollektivtrafik, de billigaste transportmedlen som skulle kunna ge just vanligt folk mer pengar i plånboken. De har en individualistisk filosofi som sätter individen i centrum och cykeln måste väl sägas vara en individuell lösning. Man säger sig även vara ekonomiskt ansvariga men satsar miljard efter miljard på bilvägar, men cykelbanor som kostar en spottstyver i jämförelse och ger avkastning i form av mindre kostnader för sjukvård o miljöförstöring är för dyrt…

 • Anders M

  Jag kan inte förklara, men jag vill passa på att klaga på valaffischerna i allmänhet! På Vasabron (i Stockholm) har man i all hast räcket längs hela brons längd med affischer, men de är väldigt bristfälligt fästa med bara ett buntband i toppen. När jag cyklade på bron igår stod ett stort antal av affischerna precis rakt ut i gångbanan på grund av blåsten. Det är ju ganska stadiga saker med pappstomme, så halva trottoaren försvinner och fotgängarna förskjuts mot cykelbanan. Tack för den framkomlighetspresenten lagom till årets värsta cykelträngsel! Jag hoppas att det inte är likadant på alla andra broar.

  I morse hade problemet delvis löst sig självt genom att nästan hälften av affischerna (tavlorna? yxorna?) hade slitit sig från sin usla förtöjning och singlat iväg till en ny existens som jätteskräp. Förhoppningsvis inte via en passerande oskyddad trafikant…

  Det första partiet som sätter FAST sina affischer där det blåser (tips: det finns lediga platser!) kommer att få åtminstone en tumme upp av undertecknad.

  • Peter Holmberg

   Har reagerat på precis samma sak. Visst blir det partierna som städar upp sin skit och inte gatukontoret?

   • Emil Vikström

    Som tillhörande ett politiskt parti ser jag det som självklart att jag går ett varv för att plocka ner mina affischer veckan efter valet. Jag kan inte svara för hur andra partier gör men de flesta inser nog hur dålig reklam det är med nedskräpning.

    • non

     bra jobbat, tyvärr är inte alla lika effektiva. Vid senaste EU valet låg affisherna kvar där jag bor tills de ruttnade eller folk slängde dem i soptunnan.

    • Aliide

     Cyklar över två nedblåsta centerparti-skyltar två gånger dagligen . Två veckor på samma plats. Så ta gärna ett par varv under valrörelsen och plocka upp skräpet!

   • Tomas Granditsky

    Det Papp(ers) lösa samhället 🙂

   • Richard

    Det tror jag inte – det är gatukontoret som städer upp skiten

  • Erik

   Noterar att Moderaternas attischer på Vasabron sitter ordentligt fast, dock icke de övriga. De gjorde det åtminstonde när jag gick där imorse.

  • E

   Jag såg hur det såg ut när alla affischer satt uppe häromdagen. En av stans vackraste broar tänkt av fylla nyllen och tomma budskap. Det borde vara förbjudet att täcka denna typ av byggnadsverk på ett sådant sätt. Även om det inte är förbjudet är det sällsynt dåligt omdöme som utövats. Det är trist for oss Stockholmare som får vår stad förfulad med laglig nedskräpning och väldigt tråkigt för alla besökare som inte kan få till en enda bild utan skräp i något hörn. Jag är rätt så besviken att Skönhetsrådet / Stockholm stad inte har vett nog att förhindra dylik förfulning och nerskräpning. Inte fan behöver man täcka varenda meter av varenda räcke (ex. även på räckena runt Kolingsborg) – alla fattar att det är val och 10 affischer bredvid varandra kommer inte förändra någons röst mer än en enstaka.