Polisen: Parkera inte vid tågstationer

| 12 kommentarer

Det stjäls cyklar, det vet vi ju. Det är därför vi vill ha garage att låsa in dem i. För knappt två år sedan var vi alltså rätt glada när Stockholms första cykelgarage öppnade i Älvsjö. Tidningen Metro skrev med stor rubrik:

Screen Shot 06-05-14 at 10.47 AM

Metro intervjuade några cyklister:

Men det verkar ha fungerat sådär. När tidningen Mitt i Söderort tittar på statistiken så visar det sig att det stals mer än en cykel varannan dag där förra månaden. Då blir det nästan något profetiskt över den där ensamma kommentarer till Metroartikeln från invigningsåret:

Screen Shot 06-05-14 at 10.49 AM

Frågan är varför det stjäls så mycket i parkeringsgaraget. En tanke kan ju vara att cykelgarage drar till sin cyklister med finare cyklar, som de alltså inte vill ställa fritt utomhus. Tjuvarna begriper ju det så de söker sig till just parkeringsgaragen. Det blir som en flugfälla.

Mitt i Söderort skriver att garaget har haft videokameror ända sedan öppnandet. Men… de är inte inkopplade. Varför inte?

– Det har hamnat mellan stolarna. Dessutom ska detta samköras med Trafikverkets övriga system vilket försvårar.

säger Trafikkontorets Roland Kolmodin till tidningen. Och mellan stolarna har det alltså legat i två år.

Jag blir lite nyfiken hur det ser ut i Malmö, där de ju har flera cykelgarage under namnet ”Bike & Ride”. Jag kontaktade därför polisen där och bad att få se deras stöldstatistik. Jag fick perioden april-maj, så det är alltså längre än Mitt i Söderorts.

Screen Shot 06-05-14 at 10.57 AM

Tre stölder alltså, där garagen nämns specifikt, vilket verkar betydligt mindre än i Stockholm. Det finns såklart felkällor: Stockholm är en större stad än Malmö och det är inte säkert att man som polis använder just orden ”garage” när man menar de riktiga garagen. Kanske gömmer det sig ytterligare några stölder under rubriken ”cykelparkering”. Å andra sidan borde samma sak gälla i Stockholm.

Jag har inte varit i Älvsjös cykelgarage än, jag vet inte hur det är utformat. Men med oinkopplad, men installerad, videoövervakning och en stöld varannan dag så känns det ändå som att Stockholm kanske skulle kolla på hur Malmö har utformat sina stöldskydd.

Under tiden råder Anders Carlsäter, biträdande polischef i Liljeholmen/Hägersten cyklister att inte parkera vid stationer alls. Så här säger han till Mitt i Söderort:

– Det skulle jag själv inte göra. Inte ens ett riktigt bra lås hindrar en tjuv som är tillräckligt motiverad.

 

 

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

12 Comments on "Polisen: Parkera inte vid tågstationer"

Notify of
avatar
Aliide
Guest

Det värsta är att staden nu har beställt exakt samma ställ som saknar fastlåsningsmöjlighet till nya garaget vid Odenplan.

Lika många stölder och lika osäkert att parkera där som på Älvsjö. Att man inte på alla år garaget på Älvsjö funnits lärt sig hur man parkerar en cykel är en stor gåta. De får rensa ut ensamma framhjul och avsågade lås, cykelskelett osv dagligen och de fattar ändå inte varför det stjäls så många cyklar där, 250 (anmälda) stölder därifrån i fjol, mörkertalet är ju stort eftersom alla stölder inte anmäls.

trackback

[…] Läs också: Polisen: Parkera inte vid tågstationer […]

Håkan
Guest

Jag blev i onsdags (11/6) under dage bestulen på bromsar och sadelstolpe + sadel när min cykel stod vid Älvsjö-station!

Tjuven hade troligen försökt stjäla hela cykeln, men mitt Abus-bykellås + vajer räddade den, men inte mina XTR V-bromsar, eller min Turbomatic-sadel.
Bromsarna är de bästa, och mest underhållsfria, V-bromsar som har tillverkats (IMHO), men de tillverkas inte längre. Samma sak med sadeln.
Nya bromsar är beställda på ebay, ”fynd” för 120€, och de skall säkras mha unika (men dyra 44,90 €) låsskruvar från http://pitlock.de

Nu stod cykeln iofs inte i cykelgaraget utan på mäss-sidan av stationen,
men där står den ännu synligare jmf med i garaget.

Kolle
Guest

I alla fall stölden som angetts till Anna Lindhs plats måste räknas bort från Bike&Ride statistiken. Det garaget är bara skärmtak och ligger på motsatt sida av en kanal, från stationen och Bike & Ride räknat.

JohanJohnsson
Guest

blev bestulen på en flaskhållare i fredagskväll när cykel stod i Älvsjös cykelgarage, dom har skruvat bort den och tagit med sig skruvarna oxå 🙁

Richard
Guest

Hur snål får man vara? Vad kostar en flaskhållare? Någon hundring?

När jag hade småbarn försökte någon sno vår barnsadel eller så ville de bara ta lite reservdelar. Fick köpa en ny sats för att skruva fast den igen. Tänk om vi inte hade upptäckt stölden och barnsadel hade lossnat i första kurvan!

Garage utan fungerande övervakningskamra = lilla julafton för alla tjuvar som får ett gratis insynsskydd. Detta gäller i bilgarage som i cykelgarage.

JohanJohnsson
Guest

med tanke på vad jag själv har sett av ”strippade” cyklar i det garaget så var det nog bara en rekognoscering av är det en cykel som någon bryr sig om eller fritt fram att plocka allt och bara lämna ramen kvar.
🙁

eriksandblom
Guest

Har du inte besökt Älvsjös cykelgarage? En drömsk upplevelse, ett måste för alla cykelintresserade! Väl i klass med hamiltonstolpar.

Vi som slipper eländet kan skratta, men det är synd om dem som måste använda det.

ErikSandblom
Guest

Har Resenärsforum besökt cykelgaraget vid Älvsjö station? Märkligt bygge http://t.co/CivB6qp2Pe @svenssonsmith #cykla #tåg #järnväg #08pol

ErikSandblom
Guest

RT @Cyklistbloggen: Polisen: Parkera inte vid tågstationer http://t.co/9bqDWQRd5O #cykla

Swede_Box
Guest

RT @Cyklistbloggen: Polisen: Parkera inte vid tågstationer http://t.co/9bqDWQRd5O #cykla

jwolfers
Guest

RT @Cyklistbloggen: Polisen: Parkera inte vid tågstationer http://t.co/9bqDWQRd5O #cykla