Stockholm: tack för att du hycklar

| 20 kommentarer

Det är fotbollsmatch i allsvenskan. Kul, festligt, fullsatt!

Men eftersom staden snålat in på bygget av Arenaleden så måste cykelvägen stängas av vid varje ”högriskmatch”. Varför? Jo, när Tele2Arenan byggdes så leddes cykelbanan in under den nya arenan istället för att dras förbi.

Det gör att ett av de mer trafikerade pendlingsstråken till söderort hamnar innanför polisens avspärrningar när det är ”högriskmatcher”. Över Skanstullsbron passerar 6820 cyklister en vanlig vardag enligt Dagens Nyheter. Men när det är fotboll får de hitta en annan väg.

Det här är ingen tillfällig lösning alltså, man kommer att stänga av cykelbanan regelbundet. Arenaleden invigdes för snart ett år sedan under viss pompa och ståt:

I linje med Stockholms uttalade målsättning att vara en ledande cykelstad invigdes under torsdagsförmiddagen Arenaleden, en cykelled från Medborgarplatsen i centrala Stockholm till den nybyggda Tele2 Arena.

arenaleden_500

Foto: Stockholms Kommun /CC BY 3.0

Förra gången jag åkte förbi vid en sådan match såg det ut så här:

arenaleden_idioti_panorama

Klicka för större bild

En svart vägg alltså. Sedan fick man ”gissa den alternativa vägen”. Och om man vill följa kommunens uppmaning:

– Vi anlägger en stor cykelparkering vid arenan av samma anledning som vi namnger Arenaleden. Det är ett sätt att uppmana stockholmarna att välja cykeln istället för bilen när de besöker arenan, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd.

… så blir det svårt eftersom parkeringen ligger bakom den där svarta väggen. Är det match i Allsvenskan är det säkrast att ta bilen alltså.

Sedan cyklisterna klagat rätt friskt tidigare lämnar man nu öppningar i stängslet så länge som möjligt.

Som när Viktor Kock Appelgrens passerade där igår:

20140521-201851-73131160.jpg

Foto: Viktor Kock Appelgren

Snart stängs dock de där svarta gallren och det är dags att gissa väg igen.

Är det någon som skulle kunna tänka sig att man drog en pendlingsväg för bilister på samma sätt? Så att den regelmässigt måste spärras av?

Tror inte det va?

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

 • E

  Det första man bör göra om detta nu är för mer än en enstaka företeelse är ju att byta ut det svarta textilen till någon med signalfärg (ex gult, orange, rött). Kanske kunde man spraya silluetter av människor i naturlig storlek i reflekterande färg på det befintliga – så blir det dessutom lättare med avståndsbedömningen. Eller låt några grafitikonstnärer få fria händer på dem.

 • HåkanZ

  Vad bra att ” liknande tokigheter -om det finns fler -uppmärksammas och tydliggörs” som stolparna i Farsta. Undrar vilken entreprenör som gjort fel den här gången…
  http://ullahamilton.se/2014/05/17/bra-dn/

 • Erik Johansson

  Jag antar att det fanns tydlig omledning vid Globen uppfarten?

 • Richard

  Dagens Limrick är allt annat än rolig:

  Vid varje högriskmatch
  vid Tele2 Arena

  får cykelburet folk
  ta omväg helt alena

  Cykelbanan spärras av
  med stängsel eller plank

  Stockholm vägrar bygga om
  trots pengar i sin bank

  Vi har det utrymme vi har
  tycks våran Ulla mena