Pling, tut eller bröl? Vi provar Orp smart horn

| 11 kommentarer

Orp är en elektronisk ringklocka eller tuta som du styr med ett litet ankstjärtsliknande reglage bakpå enheten. Det har två lägen: ett för ett trevligt ”hej hej”-ljud och en siren som ska höras ordentligt in till bilkupéer och over-ear-hörlurar. Eftersom Orp dubblar som cykellampa av ”be seen”-typ blinkar också lysdioderna när du tutar, för lite extra uppmärksamhet.

I januari 2013 undrade jag i en post ifall ni läsare trodde att elektroniska ringklockan Orp Smart Horn var en bra ringklocka 2.0 eller bara ytterligare ett bidrag till ljudnedsmutsningen i städerna.

Svaret var ”Testa den”, men ni var i stort sett skeptiska. Då jag varit lite missnöjd med min egen ringklocka (den är för liten och låter lite klent) så slog jag till.

Orp var ett Kickstarterprojekt där man alltså själv kunde gå in och bidra ekonomiskt till utveckligen av den färdiga produkten. Efter åtskilliga mail om förseningar fick jag äntligen min Orp, mer än ett år senare.

Förpackningen är riktigt fin och själva Orpen laddas via mikro-USB innan jag du fäster den på styret. Stroppen är av mjukt gummi och den sitter riktigt bra på plats, som gjuten på styret.

Du måste slå på Orp med den lilla strömbrytaren och du möts av ett litet ljud som bekräftar att den är aktiv, sen är det bara att åka.

Jag hade svårt att hitta rätt avvägning till en början. När jag ville tjoa till det med det vänliga ljudet så blev det istället en kort dutt av det kraftiga ljudet. Nu går det bättre. Det kräver lite invänjning, uppenbarligen. Den lilla ankstjärten är annars mycket bra ur ergonomisk synpunkt – tummen hittar rätt på en gång utan att du behöver titta ner. Ett minimumkrav för en ringklocka, kan man tycka.

Ljudet då? Jo, det ”trevliga” ljudet är det jag använt mest. Och det fungerar faktiskt. Folk uppfattar det och flyttar på sig. Hittills har ljudet bara väckt viss undran, folk kikar till när de hör mig. Samtidigt som ljudet så blixtrar också lysdioderna till och dubblar som ”ljustuta”, vilket ger en bättre effekt.

Dock: Orp är ännu en enhet att ladda, trots att det är lätt att göra via mikro-USB. Batteritiden när du kör utan lysdioderna är alldeles utmärkt, jag har kört med den i flera veckor utan att behöva ladda den. Med lyset på konstant ska den hålla laddningen i upp till fem timmar.

Orp är lite kul, men jag tror att en analog ringklocka av ”ding-dong”-typ fungerar minst lika bra. Jag ska köra vidare på Orp och prova den mer. Nu när Kickstarterkampanjen är avklarad kan du köpa dig en egen Orp för 65 dollar, cirka 420 kronor.
Själv är jag inte helt klar med ringklockefunderingarna. Vad har du för ringklocka? Skulle du köpa en Orp?

Läs mer hos Orp själva på Orpland.com.

När du kikar på filmen: tänk på att kamerans mikrofon inte klarar av att återge ljudet rätt. Det låter väldigt mesigt, och något starkare i verkligheten.

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

 • Pingback: Mörkt som i en säck. Ge mig lamptips! | Cyklistbloggen()

 • Tony Nordin

  Jag föredrar en ”tut-tuta”. Alltså ett sånt där ljudhorn där man pressar på en gummipryl. Låter högt och ljudligt vilket väl ändå är själva poängen med tutor?

  För är det något jag lärt mig så är det att det lönar sig att kunna tuta till som fan fan på cykelbanan 40-50 meter innan personerna som går mitt i cykelbanan faktiskt blir ett problem.

  Det största problemet med ringklockor just nu är att de låter för lite och att man måste vänta till dess att man är 10 meter bakom dem som man vill flytta på och när man då plingar/tutar så blir det en panikreaktion som inte gynnar någon.

  Tutar/plingar man på 40-50 meters avstånd med ett ordentligt ljud så hinner folk som är ivägen vända sig, konstatera att man är på väg och gå åt ena sidan.

  • Anders M

   Jag körde länge med gummituta (ersatte till och med den första som blev snodd), men dess nackdelar blev till slut för stora för mig:

   * Gummit i min tuta (köpt i en cykelaffär) stelnade i svalare väder, så den var bara användbar när det var mer än 10 grader varmt, typ. Lite under denna tempreratur kunde man få ljud genom att pumpa den lite. Under nollgradigt var det helt kört.

   * Ställtiden. Att flytta handen till tutan och få ljud ur den tar upp mot en halv sekund, det är alldeles för lång tid med tanke på att många situationer i stadstrafik inträffar precis framför näsan på en. Även nu när jag har gått över till en liten ettrig plinga finner jag mig ofta hänvisad till reflexmässigt utstötta vrål á la NYC-cykelbud wannabe.

   Men jäklar vilken skön känsla det var när man hade tid att applicera tutan och den hade önskad effekt!

   För övrigt har jag blivit aggressivt bemött ett par gånger på senare tid av lagom förfriskade unga män som jag har plingat artigt och i god tid på när de har svirat runt överallt utom på den tomma och breda trottoaren. Känns ibland säkrare att bara ninja förbi folk, tyvärr.

 • Richard

  Jag valde en annan variant från Kickstarter (Loud Bicycle Horn), en större konstruktion som ska låta som en riktig biltuta. Har väntat i ett år och den kommer förhoppningsvis i sommar.

  Ingenting jag dock tänker använda på GC, där tänker jag fortsätta med klassisk melanisk klocka. Men i cykelfält kommer den bli perfekt.

  Återkommer med video när min kommer.

  Jag gillar dock funktionen att ljuset bländar två gånger vid tutning.

 • Jocke von Scheele

  Det ”starka” ljudet, som du använde mot audin, lät onekligen mesigt på filmen – ljudet från bromsarna var mycket starkare lät det som. Men det kan ju som sagt bero på att vissa frekvenser inte kommer med så bra i mikrofonen…

  • Haha, jag vet! Verkligen larvigt. Orsaken är att kameran sitter monterad väldigt nära bromsarna och att Orp:en sitter på styret. Kameran på Contur-kameran lämnar tyvärr övrigt att önska. Ska se om jag kan ta en till film för att försöka påvisa ljudet bättre.

 • AndreasD

  Intressant. Denna verkar ju både lite kul och bra. Mitt stora problem med min ringklocka är att den tappar resonansen i regn och att den inte hörs speciellt bra – i synnerhet in till bilister.

  Vad är din uppfattning: Hör en bilist denna?

  • Svaret är: jo, tror det. På filmen ovan upplevde jag att den svarta Audin faktiskt började flytta på sig efter att jag ”tutat” på den. Ifall någon däremot lyssnar på lite bra musik i bilen så är det självklart lite mer tveksamt ifall Orp tränger igenom ljudmattan. Fast då är det förstås bra att LED:arna blixtrar till som komplement. Jag fortsätter testa! Kommenterar vidare om hur det går 🙂