Vi målar hit å vi målar dit

| 30 kommentarer

Vi brukar ofta säga att cykelinfrastrukturen i Stockholm inte är planerad, utan ditmålad och inklämd där det fanns yta över. Det här tycker jag är ett rätt bra exempel. Det är på nyss omgjorda Folkungagatan:

1798826_10151972035033027_1923944831_n

Foto: Peter Mikkelsen

Det är synd att den går åt fel håll, uppför backen. Tänk om den hade gått nerför, vilken härlig slalomkänsla det skulle gett med lite fart!

Jag gissar att det handlar om en trafikomläggning som är kvar sedan arbetena och inte en permanent installation. När jag kollar PDF-presentationen så verkar det så.

Frågan är då varför de inte använde de brandgula linjer som ska användas vid tillfälliga omdragningar. Som till exempel användes i något år på E4:an vid Frösundavik.

Eller som de använde så snyggt vid Slussen i höstas:

Gul cykelbana bloggsiez

 

Och frågan är varför de valde att skära av precis hela trottoaren för fotgängarna. Asch, cyklister är ju bara en form av lite snabbare fotgängare ändå. Och trottoar-schmottoar, det är väl ingen som bryr sig om cyklister som cyklar på trottoarer.

Foto- och tipstack till Peter Mikkelsen!

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

30 Comments on "Vi målar hit å vi målar dit"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Dmitri Fedortchenko
Guest
Member

Måste ändå älska den här ritningen från http://www.stockholm.se/folkungagatan.

Övergångsstället går delvis in i cykelbanan. Cyklister kan inte svänga höger in på tjärhovsgatan utan att vänta på trafiksignal…. Amatörtimme!

Dagisbarn kunde ha ritat det bättre.

Ms_Xx
Guest
Member

Suck…

Dmitri Fedortchenko
Guest
Member

Hela ombyggnaden av Folkungagatan är katastrof.

Just nu sitter det gubbar och hamrar på trottoarkanterna för att de ska bli mindre ”vassa”. OBS: trottoarkanterna som går ut mot bilvägen alltså, inte de som cyklisterna kan tänkas cykla in i.

FÖR HAND. Med en liten hammare.
De har suttit där nu hela veckan och hamrat. Ett kvarter.

Och då har vi inte ens kommenterat att cykelbanan är fortfarande inte klar, trots att vägen har varit klar i flera månader.

Ms_Xx
Guest
Member

Att de hackar på kanterna nu beror troligtvis på att de har blivit underkända i besiktningen, gissningsvis var det föreskrivet att de skulle vara avfasade men någonting annat har blivit monterat. Kantstöd ska inte behöva justeras på det sättet om de har satt dit rätt sort…

Dmitri Fedortchenko
Guest
Member

Men vägen är ju inte klar än, har den verkligen hunnit besiktigas än? Annars misstänker jag också att det har blivit fel, men det är ändå sjukt. Mest sjukt för att det är ett ”ickeproblem” förutom möjligtvis i utseendet (som OM någon kommer titta där, det kommer ju stå parkerade bilar!), och det åtgärdar man. Men stolpar i cykelbanan som faktiskt är ett problem, det skiter man i.

Ms_Xx
Guest
Member

Hm. Ibland besiktigar man det som är klart, så att fel kan åtgärdas i tid, innan hela bygget är klart. Man kan antingen dela upp besiktningen i flera delar, eller ha en förbesiktning. Men det är klart, en del fel är så grava att de åtgärdas före besiktning.
Det enda som byggbesiktningar syftar till är egentligen att se till att det är byggt så som det var beställt, och att se till att relevanta regler och normer uppfylls. Finns väl tyvärr för lite sånt som reglerar utformning av cykelstråk och placering av stolpar i förhållande till cykelbanor skulle jag gissa…

Dmitri Fedortchenko
Guest
Member

Makes sense, så klart. Synd att det där med besiktning brister så mycket vad gäller cykelbanor. Vassa trottoarkanter har man koll på, men stolpar mitt i cykelbanan är det ingen som förstår sig på… irriterande.

Maria Sterner
Guest
Member

men är inte det där den temporära dragningen medan de byggt om den permanenta cykelbanan? Om inte är det ju verkligen skrattretande fel.

Maria Sterner
Guest
Member

såg nu att du redan skrivit det, var lite för snabb att kommentera innan jag läst klart.

Ms_Xx
Guest
Member

Hehe. Såvitt jag vet är man som cyklist tvungen att cykla i cykelbanan om det finns en, vilket i det här fallet betyder att man är tvungen att cykla där folk går, vilket varken är praktiskt eller särskilt uppskattat bland fotgängare.

Tur att vi cyklister är så bra på att inte följa regler ;-).

Bike sporter
Guest
Member

”Tur att vi cyklister är så bra på att inte följa regler ;-)”

Jaså inte? Jag följer alltid reglerna. Nu är jag ingen bilist men jag kanske är en blivande Twike-chaufför. Och jag förstår hur viktigt det är att följa reglerna. Jag har alltid cykelhjälm på mig även om min ålder överstiger 15 år (det kräver lagen alltså inte längre av mig men ändå har jag cykelhjälm eftersom jag uppnår höga hastigheter), jag har cykelglasögon och så vidare. Och jag följer alltid reglerna. Jag cyklar inte i bredd med någon (med undantag för omkörningar vilket är lagligt), jag cyklar inte på trottoarer, jag cyklar på cykelbanor om sådana finns, jag släpper fram bilister så ofta det går och så många som möjligt, jag pratar inte i mobilen samtidigt som jag kör elcykel, jag visar mina avsikter och mycket mer.

Dmitri Fedortchenko
Guest
Member

Trams. Cyklar inte i bredd? Du behöver några cykelkompisar tror jag, måste vara ensamt att aldrig ha någon att cykla tillsammans med.

Bike sporter
Guest
Member

Jaså, det tror du? Jag har brukat cykla med min pappa även på långa distanser. En gång tog jag med mig min elcykel till Kalv där vi tog ner våra cyklar ur bilen. Vi skulle cykla runt Kalvsjön. Några hundra första meter har vi väntat på varandra, speciellt jag fick vänta på min pappa mycket eftersom han hade en vanlig cykel medan jag hade en snabb elcykel jämfört med hans långsamma cykel uppför backarna. Sen körde han ifrån mig när jag vilade och drack vatten, men jag kom så småningom ikapp pappa och körde om honom och 15 andra cyklister. Men han kom i mål före mig. Det gjorde han för att han tog en kortare grusväg än vilken väg jag tog, jag föredrog en längre väg av asfalt istället. Numera brukar inte vi cykla med varandra eftersom jag skulle behöva vänta på pappa så mycket och detta i kombination med att jag föredrar att ha egen takt att köra elcykel i, slippa vänta på andra och anpassa sig efter andra.

Dmitri Fedortchenko
Guest
Member

Själv tycker jag det är skönt att kunna prata. Man behöver inte cykla ifrån varandra.

Bike sporter
Guest
Member

Ja, men man kan inte få ner hastigheten på elcykeln för elmotorn ger så hög hastighet den bara kan. Jag har provat att få ner hastigheten på min elcykel med många olika knep men det går bara inte. Ska jag som elcykelförare prata och cykla med annan cyklist så tvingas jag bara att cykla ifrån andra cyklisten och vänta efter att ha kommit uppför backen.

Bike sporter
Guest
Member
Ja, stänger man av motorn på min elcykel så arbetar motorn i ytterligare en sekund till innan den slutar arbeta, så fungerar min elcykel. Det där med kraftsensorn var ett bra tips men nu har min elcykel inte det tyvärr och med systemet PAS måste man trampa hela tiden för att hålla igång motorn. Slutar man trampa så kommer motorn att sluta arbeta och börjar man om med att trampa uppför backen så kanske blir det svårt att trampa igång cykeln igen. Så är det när man har många växlar att välja på i sin elcykel. Jag har en elcykel som väger ungefär 21-23 kilogram i tjänstevikt och sex växlar att välja mellan. Jag har på första taget provat att växla ner till ettans växel men motorn bara accelererar och cykeln kommer i högre hastighet, så hög att jag på ettans växel oavsett om jag trampar eller inte så ger det ingen drivkraft för cykeln. Trampar jag däremot på sexans växel uppför backen tillsammans med påslagen motor så är jag inte i friläge längre utan arbetar på lågt varvtal samtidigt som motorn arbetar, då ger mitt arbete mer drivkraft, laddar batteriet bättre och avlastar motorn mer. Annars har jag en… Read more »
Ms_Xx
Guest
Member

Jag skojade lite. Det är alltså inte jag som tycker att vi är bra på att inte följa regler, men om man läser om cykling i media kan man lätt få intrycket att det är så.
Jag följer också regler, men om jag cyklar på platsen på bilden kommer jag inte att göra det. Ibland är man som cyklist faktiskt tvungen att tänka själv och bryta mot regler för att det inte ska bli helt galet. Det betyder inte att vi är lagbrytande ligister, alls, vi är nog rätt så skötsamma, de flesta av oss

Bike sporter
Guest
Member

Jag har dock inte stött på situationer där jag som elcykelförare någon gång tvingas bryta mot regler av en anledning, men jag har sett hur vissa ställer trafikmärken åt exempelvis cyklister. Ett exempel kan vara att man ställer ett påbudsmärke som betyder att cyklister ska cykla på cykelbanan samtidigt som cyklisten inte har möjlighet att på ett lagligt sätt köra in i cykelbanan för det står ett rött märke med en gul rektangel eller en röd cirkel och ett gult märke utan symbol, dessutom utan tilläggstavlan med texten ”Gäller ej cykel”. Cykel är också ett fordon och om ett visst förbudsmärke inte gäller cyklister så måste det anges på en tilläggstavla, man får inte ställa två märken enligt min beskrivning: påbuden cykelbana och infartsförbud utan tilläggstavla. Hade jag hamnat i en sådan situation så vet jag inte vad jag hade gjort, för i en sådan situation har jag aldrig hamnat.

Ms_Xx
Guest
Member

Du cyklar dock inte i Stockholm :-). Jag var mycket, mycket mer laglydig på cykel innan jag flyttade hit, här funkar det bara inte. Men dina exempel är precis sånt jag menar! Händer hela tiden här, tyvärr.

juliaklingvall
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Vi målar hit å vi målar dit http://t.co/hyYDmGfMJ1 #cykla

GeviMariaClemes
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Vi målar hit å vi målar dit http://t.co/hyYDmGfMJ1 #cykla

cykelbloggar
Guest
Member

Cyklistbloggen: Vi målar hit å vi målar dit http://t.co/fYE65mKTy6 @Cyklistbloggen

miyazakiroy
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Vi målar hit å vi målar dit http://t.co/hyYDmGfMJ1 #cykla

ekstromenator
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Vi målar hit å vi målar dit http://t.co/hyYDmGfMJ1 #cykla