Poll: hur mycket grus är det på cykelvägarna?

| 17 kommentarer


grus_i_tallis_500

Traditionsenligt tänkte vi fråga om hur det ser ut med dödsgruset på din färdväg?

Jag cyklar från Tallkrogen strax söder om Stockholm till centrala Södermalm och tack vare sopsaltaren så har det varit helt fritt från grus på större delen av min färdväg hela vintern. Förra veckan sopades även delar av cykelbanorna i Tallkrogen – rekordtidigt om du frågar mig.

Men, jag har inte hojat mycket i stan den senaste tiden, så jag frågar helt sonika:

Har kommunen sopat bort gruset längs din färdväg?

 • Nej, mycket grus kvar (mindre än 50% av vägen sopad) (62%, 61 Votes)
 • Nja, det ligger kvar här och där (mellan 50 och 90% sopat) (30%, 30 Votes)
 • Jajamen, inte ett gruskorn (mer än 90% sopat) (8%, 8 Votes)

Antal röster: 99

Hur länge får vi dras med gruset då?
Det här gäller: Kommunernas entreprenörer har till den 1 maj på sig att sopa bort allt grus, och i utanför stan gäller den 15 maj, allt i mån av väderlek.

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

 • non

  Inte grus men gräs. Kanske stockholms hemligaste cykelväg? I aspudden/bäckvägen. http://i.imgur.com/txqP2Ud.jpg

 • Björn Stenberg

  Imorse när jag gick till jobbet noterade jag att de sopat parkeringsfilen på Birger Jarlsgatan men inte cykelbanan.

  Jag är kluven till om jag ska ta det positivt (sopningen har börjat, nu kan det inte dröja länge förrän cykelbanan sopas) eller cyniskt (jovisst, sopningen har börjat, men bara för den ”riktiga” trafiken).

  Eller är det här bara den vanliga veckovisa gatustädningen? Isåfall: Varför i hela friden sopas bilparkeringar varje vecka men cykelbanor och trottoarer bara en gång per år?

 • Clara

  I morse delvis sopat i Solna 😀

 • Jonas

  Fruängen – Midsommarkransen (cykelvägen längs E4:an) – Årsta – Globen osopat.

 • Sommarcyklist

  I mellan Ärvinge & Bromsten såg det o-sopat ut med strategiska ansamlingar i kurvor. Längs Spångavägen fr Flysta i riktning mot Spånga Center, mestadels bra sopat, utom kurvan vid Spångafolkan och vid grusplanen (fin sandstrand, speciellt vid ramperna). Är det inte ofta att det är fint sopat där det är rakt fram, men sopat vid kurvor, runt busskurer och liknande? Där man behöver fäste slipper man …

 • Fredrik Jönsson

  De ställen jag åker på i innerstaden huvudsakligen sopade. På några ställen bara kantsopat och grus ligger på delar av banan, men man måste inte cykla i det.

 • Arne B

  Gruset sprids av gammal vana och nyttan är enormt överskattad. Om man i stället lade resurserna på ordentlig snöröjning skulle gående och cyklister vara mycket gladare. Sopsaltning eller plogning ner till marken skulle vara ett ordentligt lyft.

  Dagens standard är att grusa på packad snö, vilket är helt bortkastat.

 • Henning

  Råcksta till Hammarby sjöstad är det sopat och fint från dörr till dörr.

 • Peter Holmberg

  Cyklar Aspudden – Norra Bantorget. Grus till Hornstull ungefär.

 • Hasse

  Huddinge: inte sopat någonstans så vitt jag kan se. Gruset de har spritt i år är synnerligen vasst: jag har fått puntering fyra gånger så här långt.

  Jag tycker det är obegripligt att gruset får ligga kvar så länge. Det gör ofantligt mycket mera skada än nytta.

 • Johan Vikman

  Jag cyklar från Huvudsta till Södermamlm. Ingenting i Solna är sopat ännu, men så fort jag åker på Ekelundsbron och är inne i Stockholms stad är det sopat.

  • Franz

   Jag cyklade i fyra kommuner på vägen till och från jobbet idag och det var bara i Solna det inte var sopat alls. Trodde ett tag att det var sopat en bit, men insåg snart att jag hade passerat kommungränsen till Sundbyberg…

 • Jenny

  Sträckan Stadshuset – Operan (C/G)! Där har de kört sopmaskin i två ”remsor” så att allt grus ligger mitt i cykelbanan, som en 1 meter bred grussträng. I den vill så klart ingen varken cykla eller gå. Så trots att det är ”sopat” så blir det underkänt.
  Stråket Brommaplan – Stadshuset är trots allt ok, sopsaltarens förtjänst antar jag. Ekerö – Brommaplan tror jag ingen har kommit på att man skulle kunna sopa redan i början på mars bara för att det är snöfritt (på landet gillar vi tydligen dessutom rejält med grus på cykelbanan;) ). På den sträckan får man låta bli hastiga undanmanövrar.

  • Jenny

   När jag cyklade hem i går eftermiddag var mittensträngen med grus mellan Stadshuset och Operan fint bortsopad! Tack och bock för det!