Recension: Tomtom Multisport GPS-klocka, del 1

| 1 kommentar

Att mäta hur mycket man rör sig är rätt kul. Jag har gjort det med hjälp av appen Runkeeper i några år utan några större planer, men det var först när kollegan Kristian startade 1kr/kilometer, en insamling till Cancerfonden som det blev en utmärkt morot till mer motion. Idén är oerhört enkel: för varje kilometer du springer eller cyklar skänker du en krona till cancerforskning. En bra sak.

Verktyget för mätningarna har varit min smartphone. Det har gått bra att bara slänga den i ryggsäcken och ta med på cykeln, men vid löpningen har det varit svårare, särskilt sommartid när man inte har en jackficka att stoppa telefonen i.

Klocka, cykelfäste, pulsband

Klocka, cykelfäste, pulsband

Nu har jag testat ett annat sätt. Det finns ju gott om löparklockor med GPS-funktion, men många av dem stöder inte cyklingen. Så damp det ned ett pressmeddelande om en ny klocka från Tomtom som även fanns i ”multisport”-utförande, det vill säga att du kan springa, cykla eller simma med den.

Jag har fått långlåna en Tomtom Multisport och varit ute i runda slängar 70 pass med den, cykling eller löpning. Min kollega har även simmat med den (själv simmar jag sällan, känner jag lika snabb och smidig som en oljetanker).

För transparensens skull: Klockan och tillbehören är bara lånade och åker tillbaka till Tomtoms PR-byrå så fort testet är publicerat.

tomtom_actionshot

Klockan i användning, visandes aktuell hastighet.

Klockan finns i två varianter: en för löpning och så ”min” för flera sporter. Jag fick även med en kadensmätare med inbyggd höjdmätare  att sätta på cykeln, en cykelhållare och ett pulsband för att mäta pulsen under ansträngningarna. Tomtom Multisport har uppladdningsbart batteri, en svartvit skärm med belysning, GPS och Bluetooth. i förpackningen följer det även med en liten mini-dockningsstation med USB-kontakt att ladda och synkronisera klockan med.

Utseendet är diskret, med klockdisplayen och under den en enda stor knapp att sköta klockans funktioner med. Du kan utan något större problem ha klockan som vardagsklocka också, det finns till och med alarm som kan väcka dig på morgonen, dessutom kombinerad med en rätt stark vibration.

Klockan har en udda detalj, du kan ta ur själva klock-enheten ur sitt armband för att exempelvis sätta den i cykelfästet, eller för att snabbt byta till ett armband i annan färg. Det kan kännas märkligt, men fungerar alldeles utmärkt och när du har klockan på dig så sitter den fast, det känns inte som den kan ramla ur. Du plockar även ur klockan för att ställa den i sin docka när den ska synkroniseras och laddas.

Klockan i dockan på mitt röriga skrivbord

Klockan i dockan på mitt röriga skrivbord

Själva dockan känns robust och det är lätt att placera klockan i stället – det är omöjligt att göra fel.

Jag måste ge Tomtom en eloge för gränssnittet på klockan. Du sköter klockan med en enda knapp och det fungerar faktiskt riktigt bra – även med handskar. Tryck åt höger för att komma till aktivitetsmenyn

Aktivitetsmeny

Vad blir det idag? Springa, cykla eller något annat? Tryck höger för att välja.

Tryck höger för att välja, och då börjar klockan leta satelliter för att köra. Klickar du uppåt så kommer du till träningshistoriken.

Träingshistorik.

Träningshistoriken.

Klicka höger på valfri träning för lite mer detaljer.

Historik i detalj

Historik i detalj

När du väl rör på dig kan du byta skärm genom att trycka uppåt eller nedåt.
För löpning är ordningen:

 • klocka
 • passets längd
 • distans
 • tempo
 • genomsnittligt tempo
 • puls (om pulsbandet används)
 • förbrända kalorier

För cykling:

 • klocka
 • passets längd
 • distans
 • tempo
 • genomsnittligt tempo
 • puls (om pulsbandet används)
 • kadens (om kadensmätaren används)
 • förbrända kalorier

 

Det är plättlätt att byta mellan alla skärmar och belysningen går på när du rör vid skärmen. Jag provade att lägga in några intervallpass för löpning och det var också mycket enkelt och kunde omfatta uppvärming och nedvarvning också, samt antal intervaller och hur långa dessa skulle vara.

Så långt en trevlig och allsidig klocka. Läs mer om synkroniseringen, cykelfästet och mer i del två av testet som kommer inom kort!

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

1 Comment on "Recension: Tomtom Multisport GPS-klocka, del 1"

avatar
  Subscribe  
Notify of