Vintercykla ftw!

| 13 kommentarer

Nu börjar det komma bilder!

#Vintercykla Instagram:

#Plogat Instagram:

 

#Vintercykla och #plogat på Twitter:

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • För mig som aldrig har vintercyklat, och aldrig varit någon friluftsmänniska heller, och därför har noll koll: hur ska man klä sig för att pendelcykla nu under vinterhalvåret? Det skrivs mycket om utrustning för själva cykeln, men what about drivmedlet?

  • Bra kommentar! Vi har skrivit litegrann om det här: http://www.cyklistbloggen.se/2012/11/vintercykling-101/
   Själv kan jag komplettera med min egen klädsel en dag som denna.
   Merinoullunderställ, två tunna par strumpor i merinoull, softshelljacka, vindbyxor, merinoullsbuff, någon slags trailrunningskor, alltså inte med så mycket nät och andning. Tunn merinoullsmössa, tunna merinovantar och sedan ett par vanliga handskar över. Fast jeans och långkalsonger hade fungerat bra idag också.

  • Ms_Xx

   Alldeles som vanligt men gärna lite varmare om händer och fötter. Nu är jag tjej, men idag: kilklacksstövlar, tights (tjocka strumpbyxor), trikåklänning, ylletrikåkjol utanpå för cyklingen/utomhusvistelse, varm omlottkofta av ylle, vanliga vinterjackan, lovikkavantar med houdiini-torgvantar under, tunn yllemössa. Hade jag inte cyklat hade jag haft samma kläder men ev. skippat lovikkavantarna till förmån för skinnhandskar, eller skippat houdinivantarna under. Undviker jeans kalla dagar då jag gillar slimmade sådana och de verkligen kyler ner en om man inte har långfillingar under, vilket kan bli lätt klaustrofobiskt.
   Funkar fint! Cyklar cirka 20min enkel väg.

  • Clara

   Vid minusgrader behövs halsduk, tjocka vintervantar (jag har samma som när jag åker slalom), ett par vindskyddande överdragsbyxor, tunn mössa och kängor. Vinterjacka blir för varmt, jag kör med vanlig vindjacka året om.

  • Erik Johansson

   Renskav tänkte jag på, men klädsel var kanske frågan. Beror vad man ska göra efter turen, men för det mesta är man ute i så kort stund att man anpassar sig från dag till dag. Jag tycker en stor pylsig vinterjacka och halsduk fungerar utmärkt.

  • Det man kan tänka på är att man blir varmare än när man åker kommunalt och står och fryser på perrongen. Jag brukar ha som riktmärke att jag ska huttra lite precis när jag ska iväg, då brukar kroppsvärmen bli lagom efter några minuter. Jag cyklar inte så långt, en halvtimme, så det är inte jätteviktigt om det blir lite fel. När jag började vintercykla gjorde jag oftast felet att jag klädde mig för varmt om kroppen så jag svettades, men hade för tunna vantar.

   Jag cyklar med hjälm och har nästan aldrig mössa under. Funkar ändå.

  • Hur långt cyklar du?

   Är det 15 min i stan så behövs inga särskilda kläder, viktigt bara att täppa till alla hål. Halsduk, handskar och mössa som täcker öronen.

   Sen finns det olika sorters cykelkläder – det finns cykelkläder som ser ut som friluftskläder och det finns cykelkläder som ser ut nästan som vanliga kläder.

   Nedan passar för alla sorters turer, men för kortare turer behövs det oftast inte:

   – Underställ i merino eller bambu, även skönt av cykeln (runt 450kr)
   – Mössa i tät ull, de är oftast tunna och går att komplettera med en tjockare mössa utanpå. (runt 150kr-300kr)
   – Långkalsonger under byxorna, gärna i ull så man inte fryser
   – Handskar med vindskydd, typ skidhandskar eller läder (500kr)
   – Halsduk eller halsbuff i merino (200kr)

   – Strumpor i merino, det finns olika tjocklekar som passar olika skor och temperaturer

   – Mellanlager (tröja, t.ex hoodie eller något annat, gärna i ull men valfritt)

   – Vindtät jacka, kan vara valfri vinterjacka, om jackan är tjock kan man ofta skippa mellanlagret.

   Köp inte syntetiska material för underställ och långkallingar, efter första tvätten börjar syntet-grejer lukta direkt, medan merinogrejer kan man ha på några dagar (eller mer) utan att det luktar illa.

   Vindskydd är ofta det viktigaste.

   Det mesta går att köpa på Naturkompaniet, Urban Bike Wear, AddNature eller välsorterade cykelaffärer.

   Några jacktips:
   http://www.rapha.cc/transfer-jacket-1-2/
   http://missionworkshop.com/products/apparel/
   http://www.urbanbikewear.com/sv/klader-herr/jackor/endura/endura-urban-softshell-jacka.html

   Annat:
   http://www.rapha.cc/base-layer-3-pack
   http://www.urbanbikewear.com/sv/klader-herr/understall-och-strumpor/endura-baabaa-marino-ls-baselayer.html
   http://www.urbanbikewear.com/sv/kepsar-mossor/endura/endura-baabaa-merino-skip-beanie.html

  • Tack för alla bra svar! Jag cyklar ca 40 minuter, så kanske kan jag klara mig med att investera i ett par överdragsbyxor och ett par rejäla handskar (fryser lätt om händerna när det blåser på), till att börja med. Nu ska jag bara bli kvitt min förkylning också.

   • Franz

    Om det är nåt du ska investera i så är det handskar, det är det som är svårast att få till.
    Jag kör Hestras lobstervantar med löstagbart yllefoder och tunna merinolinerhandskar när det är runt nollan och neråt. Det kan man kombinera i olika varianter så det blir lagom. Om det blir tokkallt har jag ett par bautaskidvantar.

    Handskar med andas™tex® plastfoder tenderar att bli fuktiga av svett och sen kalla om temperaturen inte råkar vara exakt rätt.

   • Cykelpendlarn

    Jag kör lager på lager. Underställ, t-shirt med vindskyddad front, fleece osv.. Undviker windstoppers och regnkläder in i det längsta, då det stänger in fukt. Men för händerna har jag skaffat ett par BarMitts som är helt suveränt. Jag har provat olika vantar, men haft problem att hitta några som passar eller som fyller funktionen. Jag kan bli genomsvettig, men ändå kall om händerna. Men inte nu..
    Kör med ett par cykelbyxor av höstmodell som funkar ner till några minusgrader, sen kompletteras med långkalsonger när minusgraderna närmar sig tvåsiffrigt.
    Som någon annan skrev så börjar jag lite huttrigt, men jag kör 27 km enkel resa, så jag hinner få upp temperaturen.