Ihjälkörd cyklist tragisk för smitare

| 35 kommentarer

På  DN.se’s förstasida på torsdagen:

 

Smitningsolycka tragadei för föraren

Bakgrunden är att en cyklist hittats död i ett dike. Delar från en bil hittades på platsen, något som fick polisen att misstänka att det rörde sig om en smitningsolycka. Det tror de fortfarande när jag skriver de här raderna sent på torsdagskvällen.

En cyklist är död. Ihjälkörd. Och DN sätter rubriken ”Tragedi för förare”. Joråsatt. Det måste vara jättejobbigt verkligen. Men jag vågar gissa att om du frågar cyklisten så tycker han att det är ännu jobbigare. Eller vänta. Det går ju inte för han är *död*.

Fundera på rimligheten i att vinkla en nyhet om en ihjälkörd cyklist på att det är synd om den smitande bilisten – åldring eller inte.

Läs också: Cyklister cyklar spikrakt som tokar. På vägen av alla ställen.

GT’s artikel och GP’s.

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Pingback: Tack för ett fantastiskt 2013! | Cyklistbloggen()

 • Pingback: Vem får vara på vägen? | Alvin Lindstam()

 • Magnus

  Samma när jag blev påkörd rätt in i sidan av en bil, då stod det i tidningen att en cyklist körde på en bil.. Aldrig bilistens fel kan man tro ibland.

 • Lars

  Jag reagerade också starkt på det. Ett direkt hån mot brottsoffret och dess anhöriga.

  En annan sak jag ofta har reagerat på är TT:s notiser om trafikolyckor där en cykel är inblandad. TT undviker konsekvent att nämna något som kan likna en bilförare. Det är alltid en ”bil” som krockat med en ”cyklist”. Cyklisten kan ibland vara både ålders- och könsbestämd, men bilföraren lyser nästan alltid med sin frånvaro.

  • Richard

   Och sedan skuldbeläggs cyklisten genom att man citerar en polis på plats som säger att cyklister ska ha hjälm, lyse och helst också reflexväst (Ddmitri länkade till en sådan artikel här nere).

   Om cyklisten har hjälm eller inte är irrelevant om man blir påkörd. Cykellyset kan ha lossnat från cykeln om kollisionen är kraftig och flugit in under en annan bil / i buskarna etc. Och det här med reflexvästar orkar jag inte ens kommentera längre.

 • gupp

  Respektlös rubrik från DN!

  I Linköping körde i onsdags en transportbil på en cyklist. Men tidningen Corren och räddningsledaren fokuserar mest på cyklister och fotgängares beteenden.
  http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/cyklist-pakord-i-tannefors-6657331-artikel.aspx

 • Jag fick svar från DN:
  ————————————-
  Hej Dmitri,

  Tack för ditt mejl. Jag förstår din argumentation och håller med dig om att det inte var en lyckad text och rubrik. Vi borde inte ha gjort på det sättet.

  Vi har ändrat i både text och rubrik.

  Med vänliga hälsningar,
  Anna Kallenberg
  Nyhetschef DN

 • Ms_Xx

  Så fruktansvärt tragiskt, på så många sätt…

  Sen kan man ju tänka sig att det måste ha varit en ganska kraftig smäll om det lossnar delar från bilen (de hittade visst det i diket).

  Får en verkligen att fundera på hur man kan vända på cyklisthatet och bilistkrameriet. Helt ofattbart att bilister konsekvent blir ursäktade och cyklister demoniserade!

  Med förhoppningar om att världen snart vaknar upp och blir lite mer neutral i sitt synsätt på trafikanter…

  • Hur kan man ändra attityden? Det som Dmitri F gjorde är ett viktigt steg. Han skrev till DN och formulerade sig på ett sätt så att det inte åkte direkt i papperskorgen utan faktiskt ledde till en förbättring. Vi skulle kunna bemöta fler ogenomtänkta artiklar på samma sätt.

 • AndreasD

  Intressant var också kommentaren om ”… [hen] inte uppfattat fullt ut vad som skedde när personen som hittats död, som det antas, blev påkörd.” Men om man bara lite uppfattat att man kört på något borde man väl för fan stanna – oavsett ålder eller kön.

  • Yepp. Nu får vi till exempel aldrig veta om cyklistens liv hade kunnat räddats om ambulans hade tillkallats med en gång.

 • Jon Jogensjö

  Väldigt märkligt