En bländande Magicshine-lampa mindre

| 28 kommentarer

Numera saligen insomnad brutallampa.

Numera saligen insomnad brutallampa.

Fasen, där gick min Magicshine MJ808-lampa verkligen helt sönder. Nu är frågan: ny likadan eller satsa på en bättre StVZO-lampa?

Min Magicshine-lampa dog helt häromdagen. Jag köpte den i januari 2011 och har varit mycket nöjd över dess starka ljus, men kanske något mindre glad över att den bländar medtrafikanterna.

Det är fortfarande mycket lampa för pengarna och med en förlängningssladd och en hållare för huvudet har det varit en fantastisk pannlampa när man behöver jobba på båten under vintern. Det var också under båtarbete den drog sin sista suck, antagligen fick den en smäll.

Jag åkte till inköpsstället, (XXL) för att testa ifall det var batteriet som givit upp, men det var själva lampan. Nu var valet: köpa en ny likadan eller satsa på något nytt, icke-bländande? Det verkar notoriskt dåligt med fysiska butiker som säljer StVZO-klassade lampor över disk i Stockholm, men jag lugnade mig och beslöt att lägga pengarna på en ny Philips Saferide 80.

Det är den starkaste icke-bländande lampan jag hittat och trots att Busch-Müller lanserat en ny, lika stark (fast något dyrare) så har Philipslampan fått fina recensioner i stort sett överallt.

Så nu väntar jag på min nya Philipslampa. Med gamla fästet, som det ryktas att Rosebikes skickar med.

Tråkigt att lampan dog, men ni vintercyklister får en bländande cyklist mindre att möta. Alltid något.

UPPDATERAT:
Igårkväll kom min nya lampa! En första uppfattning: den är mycket snyggare i svart! Den hade även det gamla fästet som verkar sitta mycket stadigare. Dock verkar jag inte få på fästet mot mitten av styret på grund av alla vajrar och mina bromshandtag – ach! Ska prova lite till innan jag vidtar andra åtgärder. Den sitter bra längre ut på styret, men då når jag inte bromshandtaget alls … Hmm.

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

28 Kommentarer på "En bländande Magicshine-lampa mindre"

Avisera mig när
avatar
taliz
Gäst

Varför inte köpa direkt från kina istället?
Mycket billigare och samma grejer.
Bara sök efter ”cree t6 bike” på aliexpress.com, och sedan köp en spridningslins på ebay.
Kostar inte mer än 200kr inkl frakt.
Själv har jag kört med en sådan variant med 1800 lumen + spridningslins i ett år nu. Sjukt bra ljus!

Peter_F
Gäst

Min dör helt om den ligger oanvänd i 2 dagar. Måste alltid ladda den kvällen innan användning. Gamla fästet är ett måste då det nya inte håller lampan i position.

Annars är lampan mycket bra med en bred & lång ljusbild.

Jeroen Wolfers
Gäst

Oj, det låter ju som batterierna gett upp helt? Läge att uppgradera med ett par Eneloop XX som Håkan tipsar om i kommentaren nedan? Själv är jag rädd att mina batterier var dåliga redan vid leverans, men Rosebikes ska skicka nya. 10 minuter på full effekt tycker jag är lite väl klent …

Peter_F
Gäst

Dom har varit så sedan början. Men dom räcker fram & tillbaks till jobbet i alla fall. Har bara haft lampan i nån månad.

Jeroen Wolfers
Gäst

Fasen, det låter inte helt rätt alltså. Du kanske skulle höra av dig till inköpsstället och fråga om det verkligen ska vara så? De kan nog ge dig ett par nya batterier i alla fall.

Ms_Xx
Gäst

Det tackar och bugar jag för :-)!

Härlig cykelvinter i år apropå det, förstår inte att inte fler cyklar. Men det är ju gott om plats på cykelbanorna i alla fall! Och de värsta bländarna verkar ha gett upp, tjohoo!

Håkan
Gäst

Som jag skrev redan efter er tidigare recension av Philipslampan så verkar de batterier som medföljer (Philips 2600mAh) har ”växlande” kvalité. Åtminstone enl rapporter på nätet är det många som har haft problem med dem.
De bästa R6 NiMH-batterier jag känner till är Eneloop XX, de skall bla klara kyla riktigt bra, åtminstone enl reklamen.
http://www.eneloop.info/eneloop-products/eneloop-batteries/eneloop-xx.html
Eneloop XX är onödigt dyra i Sverige, här är de en hel del billigare:
http://eu.nkon.nl/sanyo-eneloop-aa-aaa-batteries/4-aa-sanyo-xx-2550-mah-uwxb-in-case-powered-by-eneloop.html

Eller så kanske det hamnar 4st Eneloop XX önskelistan?

Jeroen Wolfers
Gäst

… och mycket riktigt. Efter några minuter i laddaren (oavsett om det är den medföljande eller via datorns USB-port) så börjar indikator-LED-lampan lysa rött. Det känns fel. Dessutom fick jag 10 minuter på full effekt igår innan indikatorn går från grönt till orange och rött. Men Rosebikes ska skicka nya batterier, så får jag nog komplettera med Eneloop när vi konstaterat om det är lampan eller batterierna som är trasiga.

Håkan
Gäst

I Philipslampan, liksom alla de andra lampor med inbyggda (NiMH-)laddare jag känner till laddas batterierna i serie, dvs samma laddström går genom alla batterier.
Men eftersom den exkata kapaciteten skiljer en aning mellan de individuella batteri-cellerna kommer man att förkorta livslängden hos dem genom att ladda dem ihopkopplade (dvs i serie) istf individuellt.
Därför rekommenderar jag att du även skaffar en NiMH-laddare med ställbar laddström och individuella laddkanaler.
Moderna batteri-celler, särskilt Sanyo Eneloop, har hög och jämn kvalité så det räcker om du tar ur dem ur lampan och laddar dem individuellt 1-2ggr/månad. Beroende på hur mkt du använder dem förstås.
Den bästa NiMH-laddaren för hemmabruk är Maha MH-C9000
http://www.mahaenergy.com/mh-c9000/

Även den är dyr i Sverige, men holländarna säljer den till bra pris(42,95 €)
http://eu.nkon.nl/maha-powerex-sanyo-eneloop-chargers/maha-powerex-mh-c9000-charger-xyz.html

OBS
Inte ens jag skulle inte köpa en laddare enbart för de fyra batterierna till Philips-lampan.
Men har man många laddningsbara batterier så är det, enl mig, självklart att skaffa en bra laddare.

Holländarna säljer numer en kopia av Maha-laddaren:
Memorex Pro1 Geniux
http://eu.nkon.nl/memorex-pro1-geniux-charger.html
för 37,49€

De säljer den även tillsammans med 4 Eneloop XX för €50.59
http://eu.nkon.nl/memorex-pro1-geniux-charger-bundle.html

Jeroen Wolfers
Gäst

Håkan, jag tänkte ta dina rekommendationer och använda dem i en post ifall det är OK? Annars kanske du vill skriva en gästpost själv? Maila mig på jeroen@wolfers.se i så fall. Hörs!

Håkan
Gäst

Helt OK

Jeroen Wolfers
Gäst

Supertips, tackar! Rosebikes har skickat nya batterier (inte Philips original), så vi får se vad det blir …

Jeroen Wolfers
Gäst

Fick just lampan så jag har inte hunnit kolla ifall batterierna är bra. Oj, vilken prisskillnad det var på Eneloop-batterierna! Tack för länken!

Richard
Gäst

Du har inte ett reglage som sitter smidigt vid styret som du bor med vänster tumme? Det vore grymt att cykla på halvljus och att man kan snabbt sätta på helljus för att uppmärksamma bilar som tänker korsa min väg att jag har företräde!

Nu är min bil skrotad men jag använde ofta helljusblink på detta sätt – fast då omvänt – för att ljussignalera att jag släpper fram gående eller bussar.

Jeroen Wolfers
Gäst

Lampan hamnar ganska nära vänster hand, så det är faktiskt möjligt att ”blinka till” om det behövs. Men med stora handskar på så blir det lite pilligt ändå. Märker att jag har på fullt ljus i stan för att lysa i vägbanan för gångtrafikanterna – det är något av det bästa med lampan tycker jag!

Mattias Andersson
Gäst

Jag kör med Magicshines ”musse pigg” lampa. http://www.xxl.se/Root/Cykel/Cykeltillbeh%C3%B6r/Cykellampor/magicshine-MJ-816-%281400%29-Multi-cykellykta/p/1068867_1_Style

Förvisso är den ful som stryk, men jag upplever att när man kör med bara de små lamporna, så är ljusfältet mycket plattare och bländar inte så mycket. Fortfarande alldeles tillrckligt för pendling. Sen kan man slå på ”helljus” genom att dra igång den stora lampan när man åker ut på landsväg/skogen.

Richard
Gäst

Philips Safe Ride är ju grymt mycket snyggare än Busch-Müller. Bra val!

KentStrahlen
Gäst

@cykelbloggar @Cyklistbloggen Går säkert laga. Byta drivare eller trasig lödning. Skänk den till mig 🙂

rundtramp
Gäst

@cykelbloggar @Cyklistbloggen Jag kör en sådan här, med navdynamo: http://t.co/pIeTn5KFcc (den icke bländande varianten)

cykelfakta
Gäst

@GabGjerswold @Cyklistbloggen Ska man ha en Magicshine utanför skogen så ska den banne mig lysa max en meter framför framhjulet.

GabGjerswold
Gäst

@Cyklistbloggen Så tacksam. Hoppas fler följer ditt exempel:-)

calmsund
Gäst

@CykelLiv @Cyklistbloggen och cyklister vänster om körbanan får dessutom chansen att bonusbländas av mötande bilisters assymetriska halvljus

CykelLiv
Gäst

@calmsund @Cyklistbloggen precis, verkligen loose/loose-läge för den som blir bländad

calmsund
Gäst

@CykelLiv @Cyklistbloggen Som t.ex. det här http://t.co/BTVOMvQMtC (även om det numer inte finns något separerande räcke)

Swede_Box
Gäst

@Cyklistbloggen Mer tysk standardisering tack. Funkar utmärkt utan att blända. Så slipper vi även blinkandet.

CykelLiv
Gäst

@Cyklistbloggen satsa på en icke bländande! Vi möts ju inte så ofta men jag är jättetrött på möten på smala avsnitt med noll sikt

jwolfers
Gäst

RT @Cyklistbloggen: En bländande Magicshine-lampa mindre.
http://t.co/Qd7iFvqQ51 #cykla #lampor

cykelbloggar
Gäst

Cyklistbloggen: En bländande Magicshine-lampa mindre http://t.co/IANWne7wFM @Cyklistbloggen

wpDiscuz