Film: Så blev Amsterdam en cykelstad

| 12 kommentarer

Cykling i Amsterdam

Många får något drömskt i blicken när man pratar om cykling i Holland. Men det har inte alltid varit så. Streetfilms har gjort en kort film om cykling i Amsterdam som tar upp historien bakom cykelstaden Amsterdam och cykellandet Holland.

Många får något drömskt i blicken när man pratar om cykling i Holland. Men det har inte alltid varit så.

Streetfilms har gjort en tiominuters film om cykling i Amsterdam, dels ur ett historiskt perspektiv, men också nutid. Mycket sevärd!

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

  • Fredrik

    Fascinerande vilket flyt det är trots att det är korsande trafik. Och trevligt att det är juste samspel utan trafikljus, trafikljus stör ju rytmen i cyklingen. Det märks att de har valt väg mot cyklar och bort från bilar.

  • Hans

    Någonting som filmen visar, och som kan inte betonas tillräckligt, är att Amsterdam upptil för några årtionden sedan dominerades av biltrafik på samma sätt som t.ex. Stockholm i nuläget, och först blev en bra cykelstad efter ett drastiskt omslag i hela trafiktänkandet en rad målmedvetna åtgärder. Med andra ord, Amsterdam är inte per automatik en cykelstad och Stockholm behöver inte per automatik vara en bilstad.

    Jag tycker det är härligt att se femåringen med sin pappa i trafiken på slutet av filmen. Många svenskar skulle få moralpanik vid blotta åsynen: [1] cykla två i bredd, [2] med en femåring i en storstad, och till råga på allt [3] utan cykelhjälm!