Torsdag: Soptunnebowling någon?

| 15 kommentarer

På Lingvägen genom Tallkrogen har du möjligheten att se fenomenet soptunnebowling på onsdagkvällar och torsdagsmorgnar. På torsdagsförmiddagen kommer nämligen sopbilen och hämtar hushållssoporna från alla egnahemshusen. Tyvärr ställer i princip alla soptunnorna i cykelbanan.

Ett pärllband av soptunnor i cykelbanan.

Ett pärlband av soptunnor i cykelbanan.

Det kan bli smått obehagligt då alla ställer ut sopkärlen på kvällen innan. Mörkgröna sopkärl utan reflexer syns inte så väl i mökret.

Soptunnorna syns extra dåligt nattetid. Foto: Jens Johansson

Soptunnorna syns extra dåligt nattetid. Foto: Jens Johansson

Självklart vill man underlätta för sophämtarna, men kollar man bestämmelserna för sopkärlet så finns facit (min fetning)

På hämtdagen senast klockan 06.00 ska kärlen placeras max 3 meter in på tomten från fastighetsgränsen med draghandtaget vänt mot sophämtaren. Har du skafttomt eller servitut ska kärlen placeras max 3 meter in på skafttomten eller servitutet.

Har du möjlighet att hitta en permanent uppställningsplats vid tomtgränsen är det en praktisk lösning eftersom du slipper komma ihåg att ställa ut kärlet inför hämtning.

Sophämtaren ska ställa tillbaka kärlet på samma plats som det hämtades.

Har du kommunal mark mellan din tomtgräns och gatan måste du ställa ut kärlen max 3 meter från sopbilens stoppställe på gatan med draghandtagen vända mot sophämtaren. Kärlen får inte stå på trottoar, cykelbana eller väg. Byggnation får heller inte utföras på kommunal mark. Fastighetsägaren ansvarar för att transportera tillbaka kärlen efter tömning. Fastighetsägaren ska se till att transportvägen fram till kärlen hålls i framkomligt skick.

Hur löser man det här? Känns som lite riktad information till hushållen skulle fixa biffen?

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

 • Åsa

  Jag skriver en kommentar till det här gamla inlägget i händelse av att någon annan, liksom jag, sitter och läser gamla inlägg i den här för mig nyupptäckta bloggen.

  Ett liknande problem med soptunnor i cykelbanor finns i Belfast, Nordirland. Och jag hittade det här fantastiska inlägget om det, ”Bin lane users call for action on cyclists”, hos NI Greenways. Jag rekommenderar det varmt!

  http://nigreenways.wordpress.com/2012/11/14/bin-lane-users-call-for-action-on-cyclists/

 • Blir nog inte så mycket bättre om soptunnorna står bredvid, då blir det istället så att sopbilarna åker på cykelbanan. Jag har även mött en sopbil på ett likande ställe. Sopbilen hade kranen på vänstersida och körde cykelbannan samt hala körfältet i fel riktning. Det var nog svårt för mig att mötas med bil på vägen.

 • Jon Jogensjö

  Har ni kontaktat berörda om förklaring?

 • felix reychman

  Till detta skall läggas de informationslappar som sophämtarna delar ut. De har ingenting med lagen att göra. Dessutom alla sura meddelanden om hur kärlen ska placeras, som delas ut av sophämtare, som inte kan köra med sin bil och automatiskt tömma kärlet, utan måste gå ut och tömma. Det är ju synd om sophämtarna, som måste göra sitt jobb.
  Bra. Bara på dem!
  Jag har fortfarande inte fått mer svar från kommunen sedan jag rättshavererade på dem via mail om detta, utöver att det som ni skriver här idag, där kommunens tjänsteman var rörande enig om precis den här lagen och att det som sker är fel.

 • Tomas Granditsky

  Jag har faktiskt cyklat in i en sån tunna, tur nog var den tom men en rejäl lårkaka blev det då jag såg den i sista sekund och lyckades väja lite.

 • Björn

  Roligt med sån bestämmelse när de flesta sopbilar är byggd så chauffören inte ska behöva gå ut ur fordonet. Teori och praktik går inte ihop.

 • Jens

  Ja det är helt galet att g/c används som uppställningsplats varje vecka.

  Kan tillägga att kvällsbilden är tagen precis när en bil närmar sig från höger och lyser upp. Samt att jag ljusade upp bilden en aning efteråt. Annars hade soptunnorna knappt synts alls.