Korsningen Götgatan/Hornsgatan avstängd

| 15 kommentarer

I natt stängdes korsningen av för alla utom fotgängare och cyklister:

Jag gissar på en Obamakänsla igen – mycket plats, extremt bra framkomlighet och en betydligt lugnare miljö. För cyklister alltså.

Så här ser avspärrningen ut:

HornsgatanGötgatan

 

Totalstoppet för motortrafik varar till den elfte november, därefter öppnas den delvis igen:

Från den 11 november öppnas korsningen igen för bussar i båda riktningarna men biltrafiken kommer bara att kunna köra söderut. Trafikomläggningen beror på ledningsarbeten som utförs inför ombyggnaden av Slussen.

 

Läs mer på Slussenprojektets hemsida.

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Pingback: Lyckad avspärrning av Götgatan | Cyklistbloggen()

 • Någon som förstår varför avspärrningen är som den är?
  Kolla på bilden, cykelvägen är målad som den ljusblåa linjen, men det går ju alldeles utmärkt att cykla/måla där den lila linjen går… (så cyklar också många har jag sett).

  Varför har man gjort cykelvägen så konstig???

  Och var ska fotgängare gå?

  http://i.imgur.com/BoTgsvq.png

  • Ms_Xx

   Jag lyfte bort en skylt mitt i cykelbanan upp från Slussen (i hörnet ovanför Mac-butiken) i morse, med en pil västerut som hänvisade fotgängare på väg till Gamla Stan att gå ditåt. Man kan ju tycka att de borde ha kommit på ett smartare ställe att ställa den på än som en sugga mitt i cykelbanan (cykelbanan söderut).

   Fattade inte riktigt hur de hade tänkt sig att folk ska gå. Går i cykelbanorna över slussen gör de i alla fall (glad att jag inte cyklar i rusningstid!).

   Skönt att slippa bilköerna som brukar blockera överfarten över Hornsgatan i alla fall 🙂

   • Är det tänkt att fotgängare ska gå via södermalmstorg alltså? Puh, det kommer ju aldrig funka! heh

    • Ms_Xx

     Nej, den pekade åt andra hållet! Bort från Södermalmstorg mot Tyrénshuset (förbi Bikupanbutiken), alt. att man ska gå in på trottoaren som går förbi Mac-butiken/cafét i hörnet. Jag försökte koda vad de menar men misslyckades (var ju på väg åt andra hållet, upptagen med att lyfta skylt och hade lite bråttom så la ingen längre tid på det dock).

     • hmm, skumt. Hur de än ha tänkt så går det ändå folk på cykelbanorna. Jag har försökt tyda lite när jag har cyklat förbi, men kunde inte se några bra alternativ att gå från götgatsbacken till pelikanslingan förutom att gå på vägen som är målad till cykelbana, men jag har inte orkat stanna och studera i detalj…

 • Men… men… hela stan kommer ju kollapsa! Inga leveranser kommer komma fram någonsin någonstans! Det här är skandal! Bilister är också människor!

 • evilrobotics

  Jag cyklade förbi där i dag och tyckte att det var ovanligt tydligt uppmärkt hur jag skulle cykla. Det enda problemet verkade vara att fotgängarna inte riktigt förstod var de skulle ta vägen och därför gick mitt i den tillfälliga cykelbanan. Det kan säkert bli spännande i rusningstrafik…

  • Ja, det var ju fullt med fotgägnare idag, och ingen alternativ väg för fotgängare vad jag kunde se faktiskt… :-/

 • Jocke von Scheele

  Ska bli intressant att se hur det ser ut, om det blir framkomligt eller inte för cyklister. En intressant detalj är att man markerat att det är ”Totalavstängt för fordonstrafik”. Dvs cyklar är inte fordon. Nej just det, det är ju bara ett motions/fritidsredskap. 🙂

   • Erik Johansson

    Ja alltså jag tror det står ”hornsgatan avstängd ta annan väg” på skyltar det står inget om cykel. Från Hornsgatan alltså.

    • Nej inget om cykel, men det behövs ju inte – Slussen är ju inte avstängd för oss… Och skyltarna sitter mitt i bilvägen – inte på cykelvägen – det är så exemplariskt det kan vara.

     Verkar som om bilisterna inte riktigt kan tro att det är sant – ”Kan man göra så här mot oss??” – för de åker ända fram och tvingas vända… Fullt med vändande bilar idag. Nå, de lär väl sig de också…